La IAAF manté el veto per dopatge a Rússia als Jocs de Rio

El COI podria anul·lar en la seva cimera de dimarts la suspensió o permetre participar-hi alguns atletes a títol personal

2
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / MOSCOU

L’assumpte havia adquirit tanta rellevància a Rússia que fins i tot hores abans que s’emetés el veredicte, el mateix president, Vladímir Putin, va voler intervenir en la polèmica i va argumentar, durant la seva intervenció al Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg, que un veto col·lectiu a l’equip rus d’atletisme castigaria de la mateixa manera esportistes «nets» i els que han ingerit substàncies prohibides. No obstant, hores després, la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) va fer cas omís de les paraules del líder del Kremlin i va optar per mantenir l’exclusió de Rússia de les competicions oficials, decidida el novembre passat, cosa que en principi significa que l’equip rus com a tal estarà absent dels Jocs de Rio. La mirada ara està posada en la reunió del Comitè Olímpic Internacional (COI) a Lausana dimarts que ve, que podria revertir, almenys en part, la decisió.

    «Alguns progressos s’han fet, però no n’hi ha prou», va declarar el president de la IAAF, el britànic Sebastian Coe, a Viena. «La decisió ha sigut unànime; la política no ha tingut cap paper en aquesta sala», va sentenciar. La reacció russa no es va fer esperar. El ministre d’Esports, Vitali Mutko, va transmetre al portal de notícies esportives R-Sport la seva «decepció». «En la meva opinió, hem fet un treball enorme; lamentablement, innocents seran castigats per culpables», va criticar. En opinió de Mutko, el seu país ha complert amb el centenar llarg de requeriments que se li havien exigit, una opinió no compartida per la IAAF, que creu que la federació russa necessita encara «entre 18 i 24 mesos» per adequar-se a les regles internacionals contra el dopatge.

    Elena Issinbàieva, dues vegades campiona olímpica en perxa, va donar a entendre que recorreria als tribunals: «És una violació dels drets humans; no puc callar, prendré mesures, tinc la intenció de dirigir-me a un tribunal de drets humans». El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, va declarar que es farà tot el possible «a nivell legal» per defensar «els drets» dels atletes russos i «de l’equip olímpic».

Notícies relacionades

UNA ABSÈNCIA SIGNIFICATIVA / L’absència de Rússia es farà sentir a Rio. En la cita olímpica de Londres 2012, l’equip rus d’atletisme va aconseguir un total de 16 medalles, set d’or, i es va col·locar en segona posició en el medaller, només per darrere de l’equip nord-americà. En atletisme femení Rússia és especialment potent; esportistes d’aquesta nacionalitat van aconseguir la medalla d’or en disciplines com el salt d’altura, els 20 quilòmetres marxa, el llançament de martell o els 400 metres tanques. Alguns esportistes, com el marxador Serguei Kirdiapkin o la corredora de 3.000 obstacles Iulia Zaripova han sigut desqualificats a l’haver donat positiu en segons controls realitzats amb mètodes actualitzats.

    La notícia, però, ha sigut acollida amb alleujament per part d’alguns dels esportistes amb els quals havien de competir l’equip rus. «El missatge ha d’arribar fort i clar: no tolerarem trampes en el nostre esport», va opinar la corredora de marató Paula Radcliffe a l’agència Reuters.