Rússia va promoure un sistema de dopatge d'Estat a Sotxi, segons l'informe McLaren
El document assegura que el Ministeri d'Esports encobria positius i substituïa proves
/
L'Estat rus va promoure un sistema de dopatge als Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi (2014) per encapçalar el medaller, segons l'informe divulgat aquest dilluns per l'advocat canadenc Richard McLaren, per encàrrec de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA).
Aquest sistema "permetia transformar un resultat positiu en negatiu (d'una anàlisi antidopatge)" amb la supervisió del Ministeri d'Esports de Rússia i el Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB), ha dit McLaren en una compareixença de premsa a Mont-real.
L'informe explica que el Laboratori Antidopatge de Moscou va encobrir els atletes russos que consumien substàncies prohibides a través d'un sistema organitzat per l'Estat que el document qualifica de "Metodologia per a la Desaparició de Positius".
Segons McLaren, el Ministeri d'Esports dirigia, controlava i supervisava o la manipulació dels resultats de les anàlisis o la substitució de les mostres que donaven positiu per altres de negatives amb la participació directa dels serveis secrets. "El sistema va ser implantat després dels Jocs Olímpics (d'Hivern) del 2010 (Vancouver) i va operar fins al 2014", ha apuntat.
L'advocat ha dit que les proves positives "en totes les disciplines esportives" eren entregades al ministre d'Esports, Iuri Nagorni, que "decidia qui es beneficiava de l'encobriment i qui no seria protegit". "El sistema va funcionar bé per encobrir el dopatge, menys en les grans competicions internacionals. Per a Sotxi, els russos necessitaven una metodologia nova, diferent. Llavors, el seu mètode de substitució de proves va ser posat en marxa", ha dit.
Les conclusions de McLaren poden comportar l'exclusió de Rússia dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, i l'advocat ha subratllat que la investigació ha corroborat totes aquestes conclusions "més enllà de tot dubte". A més, ha dit que l'antic director del laboratori antidopatge de Moscou, Grigori Ródtxenkov, que va denunciar el sistema estatal de dopatge al maig en una entrevista amb el diari 'New York Times', ha sigut una font d'informació fiable.
QUINZE MEDALLISTES ENCOBERTS
Segons aquestes acusacions, desenes d'atletes russos, entre ells almenys 15 medallistes, van ser dopats per les autoritats del país amfitrió durant els Jocs Olímpics de Sotxi per encapçalar el medaller.
Notícies relacionadesAquestes acusacions ja van ser rebutjades al seu moment pel ministre d'Esports rus, Vitali Mutko, i pel Kremlin, que han denunciat una campanya política per deixar Rússia sense els Jocs de Rio.
Aquest informe va servir de base al director de l'Agència Nord-americana Antidopatge (USADA), Travis Tygart, i al de la Canadenca (CCES), Paul Melia, per demanar al president del COI, l'alemany Thomas Bach, l'exclusió de Rússia dels Jocs. Segons Tygart i Melia, les investigacions de McLaren confirmen "un patró impactant de dopatge a llarg termini, sistemàtic i promogut per l'Estat i una interferència per part de Rússia en els procediments antidopatge".
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada