La rítmica espanyola també es consagra a Rio

El conjunt conquista la plata, al darrere de Rússia, al superar Bulgària en el desempat per millor execució

jcarmengol35250518 rio de janeiro  brazil   21 08 2016   team spain performs du160821163849

jcarmengol35250518 rio de janeiro brazil 21 08 2016 team spain performs du160821163849 / TATYANA ZENKOVICH

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

La gimnàstica rítmica espanyola s'ha pres una dolça revenja del quart lloc que tan mal gust de boca li va deixar a Londres 2012 i s'ha consagrat subcampiona olímpica a Rio 2016 en la modalitat de conjunts. Tres supervivents de llavors (la capitana Alejandra Quereda, Lourdes Mohedano i Sandra Aguilar) i dues noves incorporacions (Elena López i Artemi Gavezou, d'origen grec) han donat un autèntic recital en un Rio Olympic Arena entregat a les seves artístiques actuacions i s'han emportat la plata, al darrere de la que era en teoria inabordable Rússia i al davant de Bulgària, encara que aquesta empatada fins a l'última mil·lèsima en la puntuació final (35.766). El desempat a favor d'Espanya ha vingut donat per la nota d'execució, una dècima millor l'equip espanyol. ItàliaBielorússia Israel, que havien de lluitar pel podi, s'han quedat aquesta vegada a fora.

Itàlia va ser la que va arrabassar a Espanya el tercer lloc fa quatre anys, però en aquest període olímpic les coses han canviat molt, fins i tot per als jutges, que ara respecten l'equip espanyol, entrenat per Anna Baranova i Sara Bayón. Això s'ha notat aquests dos dies a Rio. Espanya es va qualificar dissabte amb la millor nota (35.749), que gairebé ha repetit a la mil·lèsima en les dues rotacions d'aquest diumenge (35.766). En la primera (cinc cintes), les noies de Baranova han conquistat el cor brasiler amb una música sambera i una rutina perfectament realitzada que els ha portat a travessar l'equador de la final en el primer lloc (17.800), amb una dècima d'avantatge sobre Bulgària i dues sobre Rússia.

TIRANIA RUSSA

Però en la segona rotació (tres maces i dos cèrcols), Rússia ha imposat la seva supremacia (també entre els jutges) i se n'ha anat a 18.633, per 17.966 de les espanyoles, que han caigut al segon lloc amb el total de 35,766 (per 36.233 de les russes). Bulgària, amb 18.066, ha igualat en el total Espanya però s'ha quedat amb el bronze pel criteri de desempat que s'aplica.

En la lluita per l'or, de res ha servit la perfecta execució espanyola al ritme de flamenc en un exercici en què va col·laborar en la seva creació el ballarí Rafael Amargo. El perfecte trànsit de maces i cèrcols (amb alguna rabona inclosa) ha sigut espectacular, però ha valgut només la plata davant la tirania russa, similar a la que exerceixen també en natació sincronitzada. En rítmica, Rússia ha sigut campiona en conjunts i en individual des de Sydney 2000. En total, 10 ors sense fallar.

Notícies relacionades

El podi de Rio és la culminació de pràcticament dos cicles olímpics de dur treball, amb set hores diàries d'entrenament, del cohesionat conjunt espanyol, que de camí a Rio havia aconseguit pujar en l'escalafó, amb algunes medalles a la Copa del Món, Europeus (per primera vegada des de 1999) i una medalla de bronze en el Mundial de Stuttgart del 2014, al darrere de Rússia i Bulgària.

La rítmica ha aconseguit la 15a medalla de la delegació espanyola a Rio i la tercera d'aquest esport als Jocs. Carolina Pascual, plata individual a Barcelona-92 va obrir el camí. Quatre anys més tard, el conjunt va aconseguir l'or a Atlanta-96, amb un equip format per Marta Baldó, Nuria Cabanillas, Estela Giménez, Lorena Guréndez, Tania Lamarca i Estíbaliz Martínez.