OLIMPISME
Simone Biles: "Tinc TDAH i medicar-me no és res que em faci por que se sàpiga"
La gimnasta nord-americana surt al pas de les acusacions de dopatge després de la filtració d'uns 'hackers' russos d'historials mèdics de l'Agència Mundial Antidopatge
/
La tensa relació entre els Estats Units i Rússia pot no arribar als extrems que van crear entre Washington i Moscou una guerra freda, però no hi ha cap dubte que la temperatura actual està en caiguda lliure. Com llavors, l’esport torna a ser un dels fronts d’una complexa batalla que salta les barreres de la política i els bruts estratagemes, tecnològicament actualitzades, estan un altre cop a l’ordre del dia.
L’última ha sigut el robatori i la publicació d’informació mèdica confidencial de quatre estrelles nord-americanes, que les autoritats esportives atribueixen a pirates informàtics russos. I encara que les víctimes directes per ara són Simone Biles, la gimnasta que va guanyar quatre ors a Rio, les germanes Serena i Venus Williams i la jugadora de bàsquet Elena Delle Donne, la diana més àmplia és els Estats Units.
SUBSTÀNCIES PROHIBIDES, ÚS LEGAL
En els quatre casos, la informació revelada mostra l’ús de substàncies prohibides, però cap il·legalitat segons l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) i les federacions nord-americanes a les quals pertanyen les esportistes. I és que les quatre van aconseguir «exempcions per ús terapèutic», amb les quals l’AMA permet l’ús de substàncies prohibides «si hi ha una raó mèdica legítima».
Biles, per exemple, va consumir medicació per tractar el Trastorn per Dèficit d’Atenció per Hiperactivitat (TDAH) i tenia una d’aquestes exempcions. «Tenir TDAH i prendre medicació per a això no és res del que m’hagi d’avergonyir ni que tingui por que la gent sàpiga», va escriure la jove gimnasta texana al seu compte de Twitter. «Sisplau, sapigueu que estic a favor de l’esport net, que sempre he seguit les regles i que seguiré fent-ho perquè el joc net és decisiu per a l’esport i molt important per a mi».
JOCS D’OMBRES
Venus Williams, l’exnúmero 1 mundial del tennis, que va aconseguir la plata en dobles mixtos e els Jocs Olímpics de Rio i que el 2011 va revelar que pateix la síndrome Sjögren (una afeblidora alteració del sistema immune), també va assegurar que ha «seguit les regles establertes pel programa antidopatge del tennis, aplicant, i rebent, exempció d’ús terapèutic».
La informació sobre Biles, les germanes Williams i Delle Donne, que l’agència antidopatge dels Estats Units ha definit com a «covard i menyspreable ciberassetjament d’atletes innocents», va començar a aparèixer on line dilluns passat. L’endemà l’AMA va confirmar en un comunicat oficial tant la seva autenticitat com el seu origen: un atac informàtic a una de les seves bases de dades gràcies a l’ús de correus maliciosos que van afectar un compte obert expressament per a Rio. En aquell text, així mateix, es recordava també que a l’agost es va accedir il·legalment al compte de Yulia Stepanova, la migfondista que va fugir de Rússia, i que ara viu amagada als EUA i que va ser font principal en la investigació sobre el dopatge rus.
ALTRES ASSALTS INFORMÀTICS
L’AMA ha atribuït l’atac a pirates informàtics russos que es coneixen com Tsar Team APT28 i també com a Fancy Bear. És un grup que s’ha vinculat a G.R.U., l’agència de serveis d’intel·ligència militar del Kremlin i que també ha sigut assenyalat per analistes com a responsable d’assalts informàtics que han sacsejat les eleccions presidencials als Estats Units, com el que es va cometre contra el Comitè Nacional del Partit Demòcrata.
Notícies relacionadesEl director de l’organisme antidopatge, Olivier Niggli, assegura que l’últim assalt forma part d’un «intent de minar l’AMA i al sistema global contra el dopatge» i ha dit també que «aquests actes criminals comprometen greument l’esforç de la comunitat global per lluitar contra el dopatge i de restablir la confiança en Rússia».
El Kremlin, per la seva part, ha negat qualsevol relació amb el hackeig. Els pirates asseguren que el que s’ha publicat és només «la punta de l’iceberg» i amenacen de fer noves revelacions sobre més esportistes dels Estats Units, però també d’altres països. I una cosa ja l’han aconseguit: hi comença a haver ombres.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia