Tarragona 2017, a un pas de l'ajornament
L'alcalde Ballesteros afirma que no hi ha "garanties financeres " per celebrar els Jocs del Mediterrani en les dates previstes
Tarragona 2017... si aconsegueix a temps els 12 milions d’euros que li falten, com a mínim, als seus comptes. Si no, pot ser que sigui el 2018 o fins i tot més tard. Es decidirà aquest divendres en una assemblea ordinària del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) que se celebra a Orà (Algèria). Quan falten menys de vuit mesos per als Jocs Mediterranis programats del 30 de juny al 9 de juliol de l’any que ve, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, va posar sobre la taula aquest probable ajornament al fòrum ED16 organitzat pel diari 'As' a Madrid.
De moment, l’alcalde de Tarragona i president del comitè organitzador, Josep Fèlix Ballesteros, guarda silenci. Es remet a un comunicat consensuat amb Blanco en què admeten que «no hi ha absolutes garanties de comptar amb el finançament necessari», però que «buscarem la millor solució en funció de l’escenari actual».
Josep Fèlix Ballesteros
ALCALDE DE TARRAGONA
No hi ha garanties absolutes de tenir el finançament necessari, buscarem la millor solució"
És l’últim sobresalt d’uns Jocs que han topat amb l’aturada governamental més llarga en la democràcia espanyola. Però no ha sigut un ensurt sobtat. A principis d’octubre, el coordinador dels Jocs, Javier Villamayor, ja avisava que no tenir executiu significava parar massa decisions a contra rellotge i ja es va plantejar un canvi de dates. El mes de juny passat, una altra vegada el COE va furgar en la llaga de la falta de diners. El seu secretari general, Victor Sánchez, va avisar que la «situació és seriosa, greu i amenaça la celebració dels Jocs». També va confirmar que faltaven –i segueixen faltant, quatre mesos després– nou milions d’euros del pressupost operatiu. Són els diners que alimenten la maquinària olímpica, des del menjar que se serveix fins als sous dels àrbitres. El límit és una forquilla d’entre 20 i 25 milions d’euros, segons els comptes de Villamayor. Ja es va renunciar a una Vila Olímpica per estalviar i els atletes s’allotjaran en hotels de PortAventura, fet que incrementa la partida de transport i de seguretat. A part, queden pendents 3 milions d’euros més per a la piscina olímpica, que ara només existeix en paper i que s’ha de construir a l’anomenada Anella Mediterrània, l’epicentre dels jocs al barri de Campclar que es troba al 40% de l’execució.
ELS ‘JOCS DE LA FAM’
En aquest primer toc seriós d’alerta donat al juny, el mateix Blanco va rectificar el secretari i va qualificar d’«escàndol» que Tarragona 2017 no arribés a celebrar-se. L’alcalde va anunciar la seva plena confiança que l’Estat assumiria els seus compromisos, però va advertir que, si no arribaven com a màxim aquest passat mes d’octubre, no descartava la mesura dràstica de suspendre’ls. Una altra vegada el COE ha llançat el torpede, però de moment, l’equip de Govern de Tarragona (PSC-PP-Unió) guarda silenci i es remet al comunicat.
Alejandro Blanco
PRESIDENT DEL COE
Espanya organitzarà els Jocs Mediterranis, però potser no el 2017"
L’oposició sí que s’ha pronunciat. La CUP, sempre contrària al que denominen 'Els Jocs de la Fam', ha demanat al COE per escrit en diversos idiomes que els anul·lin directament en lloc de suspendre’ls i Laia Estrada, la seva portaveu, reclama «que siguin valents». També la portaveu d’Iniciativa, Arga Sentís, advoca per la suspensió perquè «no tenen sentit». Per la seva part, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, lamenta «la mala imatge que projecta la ciutat a nivell internacional»; el nacionalista Albert Abelló la titlla d’«esperpèntica» i el republicà Pau Ricomà, de «lamentable». Tots tres coincideixen a demanar que, si s’ajornen els Jocs, l’Estat pagui l’increment de despeses que suposarà. L’oposició en bloc coincideix a criticar l’opacitat de la gestió, la falta d’informació que han rebut i la passivitat de l’executiu central en el projecte.
QUE COMPLEIXI L'ESTAT
Notícies relacionadesEl Congrés dels Diputats va aprovar una declaració institucional unànime a favor dels Jocs i, aquest dimarts passat, la comissió d’Hisenda va aprovar una proposició no de llei perquè l’Estat aportés aquest any els 3 milions per a la piscina i consignés els nou restants en els pressupostos generals. Es va aprovar amb l’únic vot en contra dels populars.
Ballesteros sempre ha reclamat que l’Estat compleixi amb la seva part proporcional, com la resta d’administracions. En aquest sentit, el Consell Superior d’Esports ha aportat 3,4 milions d’euros; l’ajuntament de Tarragona, 12 milions, 15 la Generalitat, 9 la Diputació de Tarragona i 1,5 la Diputació de Barcelona.
Les 4 claus de la delicada situació
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín