LA POLÈMICA TECNOLÒGICA
Arbitrar amb vídeo, una qüestió de rodatge
La FIFA es complau del suport de l'ús del vídeo per part de tècnics i jugadors i assegura que el sistema serà perfeccionat amb el temps
tecnicomadrid36631982 yun03 yokohama jap n 15 12 2016 el jugador del real mad
Massimo Busacca va ser qui ho va fer sortir a la llum després que el que va passar en el segon gol del Madrid a l’América multipliqués la polèmica per l’ús del vídeo per corregir decisions arbitrals equivocades. El cap d’arbitratge de la FIFA va recordar l’error que va fer fora la selecció espanyola del Mundial de Corea i el Japó 2002 i a això s’ha agafat també el capità del Madrid, Sergio Ramos, per justificar el seu suport a l’ús de la tecnologia per evitar injustícies com aquella, molt allunyat de la posició del seu company Modric, que va atacar frontalment la conveniència del videoarbitratge.
«Espero que no se segueixi utilitzant. Per mi no és futbol, no és bo per al futbol», va declarar el centrecampista croat al final del partit de semifinals i per demostrar que no tots a l’equip blanc estan d’acord amb ell, va sortir Ramos a defensar les bondats, sobretot futures, del VAR (arbitratge assistit per vídeo). «És una bona decisió per intentar ajudar el futbol. La tecnologia acabarà facilitant les coses als àrbitres i als jugadors. Estic a favor d’anar-lo millorant. Es tracta d’evitar coses com el que li va passar a Espanya al Mundial del Japó», va afirmar en roda de premsa el central madridista, recolzat per Zinedine Zidane, que va reiterar que s’ha de tenir paciència, però que té clar que les coses «millorarant i molt. Estem d’acord que es pot millorar, però a la tecnologia ningú la pararà i el futbol encara menys. S’ha d’ajudar els àrbitres».
EXTREMADAMENT POSITIU
Paraules que li han agradat sens dubte a Gianni Infantino, el president de la FIFA, que acabava d’assegurar en conferència de premsa que, malgrat les crítiques rebudes pel que va passar en les dues semifinals del Mundial de Clubs, el sistema que s’està provant per primera vegada en una competició oficial està donant «un resultat extremadament positiu». Va avançar, a més a més, que s’utilitzarà en el Mundial 2018 sempre que la IFAB (International Football Asociation Board) ho decideixi el març d'aquell mateix any, cosa que es dóna per feta.
«Des de fa més de 50 anys es discuteix sobre si s’ha de fer servir o no el vídeo i a la FIFA se l’ha criticat per no fer servir aquesta tecnologia. Jo he sigut escèptic, però si no ho proves, ¿com sabràs si funciona?», va explicar Infantino, que va afirmar que només pot resultar paradoxal que avui, el 2016, «a casa o al propi estadi en pocs segons els aficionats sàpiguen si l’àrbitre ha comès un gran error tan sols mirant el mòbil i l’únic que no ho sàpiga sigui el mateix col·legiat, precisament perquè l’hi prohibim… Amb la quantitat de temps que es perd al llarg dels partits, ¿què és un minut o 30 segons quan pots jugar la final d’un Mundial si es pren la decisió correcta gràcies al vídeo?».
L’exjugador Marco van Basten, director general per al desenvolupament tècnic de la FIFA, va anar més enllà i va argumentar que treballen perquè les decisions es prenguin en 15 o 20 segons quan en el partit entre el Kashima i l’Atlético Nacional va costar 120 segons decidir sobre el penal que va obrir el marcador i 60 segons donar validesa final al gol de Ronaldo en l’altre partit.
CASOS ESCANDALOSOS
«Si comences una cosa nova necessites més temps del normal. Ens diuen que 20 segons són molts, però si a vegades es triga un minut a treure un córner o aixecar-se després d’una falta. ¿Quin problema hi ha si es triga un minut més per evitar errors que condicionin el resultat d’un partit?», va afegir Van Basten, mentre que Busacca va puntualitzar: «La tecnologia no hi és per resoldre totes les situacions perquè llavors el futbol moriria. Hi és per evitar els errors greus, per resoldre els casos escandalosos i tots sabem quins són».
Notícies relacionadesTambé la presa de postura de tècnics com Guardiola, Luis Enrique i Del Bosque deu haver satisfet els dirigents de la FIFA, encara que en el cas de Pep Guardiola la seva exigència amb la reducció del temps és màxima. «Si s’actualitza, es pren ràpid la decisió i és dinàmic, està bé. Si es para molt el joc, no serveix per a res», apunta el tècnic del City, mentre que el del Barcelona es mostra disposat «a favor de tot el que signifiqui millorar el futbol, de tot el que sigui ajudar l’arbitratge».
Segons Luis Enrique, s’ha de delimitar molt bé quin tipus de jugades es poden rearbitrar, però en qualsevol cas es tracta d’ajudar l’estament arbitral «en tot el que signifiqui que puguem resoldre algunes coses que segueixen ancorades en temps passats». H
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034