L'avió del Chapecoense tenia poc combustible i excés de pes

L'informe preliminar de les autoritats colombianes apunta les causes de la tragèdia que va costar la vida a 71 persones

ecarrasco36455271 rescue teams recover the bodies of victims of the lamia airl161226173344

ecarrasco36455271 rescue teams recover the bodies of victims of the lamia airl161226173344 / RAUL ARBOLEDA

4
Es llegeix en minuts

L'avió de Lamia accidentat a prop de Medellín el 28 de novembre, on van morir 71 persones, entre elles la majoria de l'equip del club de futbol Chapecoense, viatjava amb el combustible al límit i amb excés de pes, ha revelat aquest dilluns l'Aeronàutica Civil de Colòmbia (Aerocivil) en el seu informe preliminar.

Segons el secretari de Seguretat Aèria d'Aerocivil, coronel Fredy Bonilla, les gravacions de la cabina de comandament mostren que el pilot i el copilot van conversar sobre la possibilitat de fer una escala a Leticia (Colòmbia) o a Bogotà "perquè estava en el límit de combustible", però finalment no ho van fer.

CANVI DE DECISIÓ DEL PILOT

"Ells eren conscients que el combustible que tenien no era l'adequat ni era suficient", va afirmar el funcionari, que va afegir que durant el vol el pilot, Miguel Quiroga, "decideix ingressar a Bogotà però més endavant canvia la decisió i se'n va directe fins a Rionegro", on hi ha l'aeroport José María Córdova de Medellín.

La majoria de les gravacions d'àudio presentades aquest dilluns a Bogotà van ser extretes de les caixes negres que van ser examinades a Londres pels fabricants de l'aparell, un RJ85, va precisar Bonilla, que va assenyalar que "tot està basat en evidències".

L'AUTONOMIA DEL VOL

Segons la investigació, en el pla de vol presentat pel pilot a l'aeroport de Santa Cruz de la Sierra (Bolívia), l'autonomia de l'aeronau era de quatre hores i 22 minuts, exactament igual al temps de vol, "descrivint les mateixes dades" quan havia de tenir combustible per a un recorregut més gran. "Havia de tenir una hora i 30 minuts més (de combustible) que el temps de vol en forma estàndard pel que fa a la seva autonomia de vol", va dir Bonilla.

El pla de vol  hauria d'haver previst combustible per a una hora i mitja més que el temps de vol en forma estàndard, assenyala l'informe

L'avió havia de tenir a més un segon aeroport altern en el seu pla de vol però només va registrar el de Bogotà, segons la investigació. L'informe revela a més que quan el pilot va demanar a la torre de control del José María Córdova que li permetessin aterrar, malgrat que encara no estava en l'aproximació a la pista, no informa de la gravetat de la seva situació ni que ja se li han apagat dos dels quatre motors.

"En aquest punt tenien dos motors apagats i la tripulació no ha fet cap report de la seva situació, que era crítica, i continua reportant en forma normal" a la torre de control, va explicar Bonilla. Poc després, amb un tercer motor ja apagat, se sent als àudios divulgats com la torre pregunta si necessita algun servei addicional en terra per una possible emergència, i el pilot li respon que no.

S'APAGA EL QUART MOTOR

Quatre minuts abans de l'accident se li apaga el quart motor i es produeix la fallada elèctrica total de la qual el pilot informa per un sistema primari ja que la resta havia quedat desconnectat per la falta d'energia. En la seva última conversa, el pilot demana "vectors" mentre descendeix sense autorització per aterrar. La torre li pregunta llavors la seva altitud i l'informa que encara està a 8,2 milles (uns 13,1 quilòmetres) de la pista, però l'avió ja no respon i tot queda en silenci per l'impacte de l'aparell, que es produeix a uns 230 quilòmetres per hora.

L'"esgotament de combustible" és la principal d'una sèrie d'irregularitats que es van cometre en el vol CP-2933 de Lamia, segons la investigació, que va revelar a més que l'avió portava més pes del permès i que volava a una altitud per a la qual no estava autoritzat. "L'aeronau contenia un pes superior al permès pels manuals, cosa que és una altra troballa que vam trobar dins de la investigació del despatx de l'aeronau", va manifestar el funcionari de l'Aerocivil.

500 QUILOS DE MÉS

Segons l'informe, "el pes real de l'enlairament era 42.148 quilos, significa que estava sobre el seu pes màxim de 41.800 quilos". Bonilla va indicar que l'avió "es va enlairar amb 500 quilos més" sobre el seu pes màxim permès, però "no obstant aquesta troballa no és un factor prioritari per a l'accident com a tal".

Una altra irregularitat  és que l'avió no estava certificat per volar per sobre de 29.000 peus

Notícies relacionades

Una altra irregularitat trobada va ser que l'avió suposadament no estava certificat per volar per sobre de 29.000 peus i en el pla de vol presentat a l'Administració d'Aeroports i Serveis Auxiliars a la Navegació Aèria (Aasana) de Bolívia es va anotar que ho faria a 30.000 peus. "L'Aasana va aprovar el pla de vol presentat a una altitud de 30.000 peus cosa que no era correcta", va afegir Bonilla.

Segons el director general de l'Aerocivil, Alfredo Bocanegra, l'informe presentat aquest dilluns no té com a propòsit "determinar la culpa o responsabilitat sinó prevenir nous accidents", i la investigació definitiva es presentarà en uns mesos.