La fórmula 1 i el Mundial de motociclisme porten a Barcelona la polèmica de les hostesses

ICV-EUiA de Montmeló proposa eliminar els escots i les minifaldilles del món del motor

'Paraigüeres', entre el masclisme i la feina

segea36833799 deportes  azafatas  en motogp170113171826

segea36833799 deportes azafatas en motogp170113171826

2
Es llegeix en minuts

Barcelona serà la capital mundial del motor les pròximes setmanes i també fa seva la polèmica que més cou sobre l'asfalt: ¿és sexista que dones hostesses entreguin a Alonso, Rossi, Vettel, Márquez i Hamilton, per posar un exemple, els seus guardons com a campions masculins?

Els bòlids de fórmula 1 tornen aquest cap de setmana al Circuit de Barcelona i l'11 de juny Montmeló es convertirà en l'epicentre del motociclisme. Juntament amb aquest espectacle d'olor de gasolina, desenes de noies amb poca roba aterraran a la capital catalana: són les anomenades 'paraigüeres', dones atractives sovint amb minifaldilles i roba escotada per erigir-se en reclam comercial i publicitari.

Són les marques patrocinadores -o en alguns casos els mateixos equips esportius- les que contacten amb les agències d'hostesses. Els requisits varien segons els casos, però hi sol haver un mínim comú denominador: dones joves (en alguns casos arriben a superar els 35), sexis i altes. La seva retribució varia depenent del circuit i de la feina requerida, però aquest sector pot arribar a pagar uns 1.000 euros per tres dies de feina, segons fonts consultades. Aquests diners fàcils (o almenys ràpids) fan que sovint les mateixes hostesses no es considerin vexades ni instrumentalitzades sexualment, ja que l'eliminació de la seva figura els privaria d'avantatjosos beneficis. A l'altre extrem, diversos partits polítics reclamen el final del negoci.

REBUIG MUNICIPAL

El Grup Municipal d'ICV-EUiA a Montmeló plantejarà aquest dimarts posar fi a aquesta "cosificació" femenina. "La flagrant desigualtat existent entre dones i homes no és un producte accidental ni inevitable en l'evolució de les societats humanes, sinó un desenllaç de mètodes interessats, contra els quals hem de lluitar amb contundència", expliquen a la seva moció contra els patrons masclistes en la publicitat.

D'aquesta manera, segueixen els passos de la corporació de Jerez de la Frontera. El ple va instar Dorna a eliminar pràctiques que utilitzen el cos de la dona com a "adorn i reclam" per "captar l'atenció del públic" en els esdeveniments que promogui al circuit. La proposta, defensada per Ganemos Jerez, va ser recolzada pel PSOE i IU, mentre que el PP i Ciutadans es van abstenir.

PROBLEMA GENERALITZAT 

Aquest cas no és el primer que se suscita a Catalunya a compte del masclisme en l'esport. La setmana passada, el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, es van entrevistar amb l'hostessa que, contractada per Schweppes per al Trofeu Godó de tennis, va haver de treballar amb minifaldilla i màniga curta a l'aire lliure amb unes temperatures de menys de 10 graus i sota la pluja. 

Notícies relacionades

Ara mateix, el Consistori tracta de corroborar aquests testimonis, a més d'aplaudir la iniciativa i la "valentia" mostrada per la denunciant. "Resulta d'una praxi masclista en què el cos es converteix en un reclam publicitari, una situació que desgraciadament encara està normalitzada en la societat", lamentava l'ajuntament d'Ada Colau.

L'esport pioner a combatre aquesta pràctica va ser el ciclisme, en què diverses proves (la Volta, la Volta al País Basc i la Challenge de Mallorca) van seguir l'exemple australià i van renunciar que hi hagués petó al podi, en un gest que intentava esborrar que el 2013 l'eslovac Peter Sagan va tocar el cul a una hostessa al Tour de Flandes. En tennis, el Masters de Madrid també es va enfrontar a la polèmica del masclisme, i fa tres anys el Mundial de resistència era el primer esport de motor que feia el pas endavant i suprimia les ‘paraigüeres’ de circuits com Le Mans o Silverstone.