"Vaig veure una posta de sol espectacular a l'Everest"
Kilian Jornet explica la seva ràpida ascensió al cim del món
Kilian Jornet va arribar al cim de l’Everest per la cara nord sense ajuda d’oxigen ni cordes fixes. /
Kilian Jornet, que ha arribat aquesta matinada al cim de l'Everest a través de la cara nord de la muntanya sense l'ajuda d'oxigen ni cordes fixes, ha declarat que durant la pujada, en què ha establert una nova marca de velocitat de 26 hores, va veure "una posta de sol espectacular". Kilian va arribar al cim de la muntanya més alta del món (8.848 metres) seguint la ruta tradicional i, a causa de la seva concepció purista de l'alpinisme, amb el material més lleuger possible i sense cap mena d'ajuda d'oxigen ni cordes fixes.
"Pujar al cim "Pujar al cim de l'Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer tots els dies"
L'esportista català va començar el desafiament al campament base de l'Everest, a prop de l'antic monestir de Rongbuk (5.100 metres), i 26 hores després, des del campament base avançat a 6.500 metres, va confirmar l'ascens. "Pujar al cim de l'Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer tots els dies. Vaig veure una posta de sol espectacular i finalment, a mitjanit, arribava al cim. Estava sol però veia llums de frontals tant al vessant nord com al sud d'expedicions que començaven l'ascens. De seguida vaig començar a baixar, per poder arribar al camp base avançat tan aviat com fos possible", va comentar Kilian en un comunicat.
"Fins que vaig arribar a 7.700 metres em trobava bé i estava anant d'acord amb la meva planificació, però allà vaig començar a tenir mal d'estómac. Suposo que a causa d'un virus estomacal. Des d'allà m'he mogut lentament i parant cada parell de passos per recuperar-me. No obstant, vaig fer cim a mitjanit", confessa l'esportista. A causa d'aquesta indisposició, Kilian Jornet va triar per acabar l'intent quedar-se al campament de base avançat i no tornar a Rongbuk com estava planejat.
"Vaig arribar al cim "Vaig arribar al cim a mitjanit. Estava sol, però veia llums frontals d'expedicions que començaven l'ascens"
Abans de l'Everest, Kilian Jornet havia passat dues setmanes en un altre vuitmil, el Cho Oyu, en què va coronar els seus 8.200 metres. "En quatre setmanes hem fet dos cims de vuit mil, així que l'aclimatació que hem fet sembla que funciona. Ens vam estar entrenant en hipòxia unes setmanes abans i vam anar a aclimatar-nos als Alps abans de venir", va confessar Kilian.
"Aquesta mena d'aclimatació exprés sembla funcionar i el cos es fatiga menys i per tant arribem més forts el dia del repte", va dir Kilian, que va explicar les seves sensacions en l'ascens. "Era important arribar fresc als 8.000 metres si volia tenir oportunitats de fer cim. Per això, sabia que a la primera part havia d'anar regulant i guardant forces per a la part final".
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe