"Vaig veure una posta de sol espectacular a l'Everest"
Kilian Jornet explica la seva ràpida ascensió al cim del món
Kilian Jornet va arribar al cim de l’Everest per la cara nord sense ajuda d’oxigen ni cordes fixes. /
Kilian Jornet, que ha arribat aquesta matinada al cim de l'Everest a través de la cara nord de la muntanya sense l'ajuda d'oxigen ni cordes fixes, ha declarat que durant la pujada, en què ha establert una nova marca de velocitat de 26 hores, va veure "una posta de sol espectacular". Kilian va arribar al cim de la muntanya més alta del món (8.848 metres) seguint la ruta tradicional i, a causa de la seva concepció purista de l'alpinisme, amb el material més lleuger possible i sense cap mena d'ajuda d'oxigen ni cordes fixes.
"Pujar al cim "Pujar al cim de l'Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer tots els dies"
L'esportista català va començar el desafiament al campament base de l'Everest, a prop de l'antic monestir de Rongbuk (5.100 metres), i 26 hores després, des del campament base avançat a 6.500 metres, va confirmar l'ascens. "Pujar al cim de l'Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer tots els dies. Vaig veure una posta de sol espectacular i finalment, a mitjanit, arribava al cim. Estava sol però veia llums de frontals tant al vessant nord com al sud d'expedicions que començaven l'ascens. De seguida vaig començar a baixar, per poder arribar al camp base avançat tan aviat com fos possible", va comentar Kilian en un comunicat.
"Fins que vaig arribar a 7.700 metres em trobava bé i estava anant d'acord amb la meva planificació, però allà vaig començar a tenir mal d'estómac. Suposo que a causa d'un virus estomacal. Des d'allà m'he mogut lentament i parant cada parell de passos per recuperar-me. No obstant, vaig fer cim a mitjanit", confessa l'esportista. A causa d'aquesta indisposició, Kilian Jornet va triar per acabar l'intent quedar-se al campament de base avançat i no tornar a Rongbuk com estava planejat.
"Vaig arribar al cim "Vaig arribar al cim a mitjanit. Estava sol, però veia llums frontals d'expedicions que començaven l'ascens"
Abans de l'Everest, Kilian Jornet havia passat dues setmanes en un altre vuitmil, el Cho Oyu, en què va coronar els seus 8.200 metres. "En quatre setmanes hem fet dos cims de vuit mil, així que l'aclimatació que hem fet sembla que funciona. Ens vam estar entrenant en hipòxia unes setmanes abans i vam anar a aclimatar-nos als Alps abans de venir", va confessar Kilian.
"Aquesta mena d'aclimatació exprés sembla funcionar i el cos es fatiga menys i per tant arribem més forts el dia del repte", va dir Kilian, que va explicar les seves sensacions en l'ascens. "Era important arribar fresc als 8.000 metres si volia tenir oportunitats de fer cim. Per això, sabia que a la primera part havia d'anar regulant i guardant forces per a la part final".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació