VIOLÈNCIA AL FUTBOL RUS
¿Per què els 'hooligans' russos no han provocat incidents durant el Mundial?
L'FSB i les forces policials han estat 'alliçonant' els líders de grups radicals des dels incidents a l'Eurocopa de França, mentre centenars d'ultres han sigut vetats als camps
34247943 60 /
La pregunta sorgeix de la boca de molts dels milers de fans que han vingut a seguir la seva selecció durant la Copa del Món. A Rússia, el país ambl’afició radical que provoca més inquietud, el torneig futbolístic a punt d’acabar ha sigut gairebé una bassa d’oli, sense incidents dignes de destacar, ni aldarulls massius com els que van passar durant l’Eurocopa de França del 2016, en què diverses persones van resultar ferides de gravetat. ¿Què ha passat doncs en els grups d’aficionats ultres russos en els dos anys transcorreguts des del torneig francès per propiciar un canvi així en el seu comportament?
Tot i que la ultradreta russa, i un sector de l’establishment van justificar i fins i tot van aplaudir llavors les accions dels seus seguidors –el mateix president Vladímir Putin va arribar a preguntar-se en to jocós com dos centenars escassos de fans russos van poder amb “milers d’anglesos”– les autoritats es van alarmar davant de la imminència del Mundial i la mala imatge del país que es podria transmetre si la batalla campal de Marsella es repetia als carrers de Moscou o Sant Petersburg, posant de seguida fil a l’agulla. El desembre del 2016, la premsa russa va informar d’una batuda massiva a les llars dels ‘hooligans’ més coneguts, alguns dels quals havien participat en els disturbis de França, duta a terme per membres de l’FSB (ex-KGB) i de la policia. Diversos radicals van ser arrestats, incloentAleksei Ierunov, un conegut capitost extremista del Lokomotiv de Moscou. D’altres van veure com es vetava la seva presència als estadis de futbol fins acabat el Mundial.
Acció més contundent
Notícies relacionadesL’acció més contundent, no obstant, va sobrevenir després de la difusiód’un reportatge de la BBC el febrer del 2017 sobre la violència en el futbol rus, en què un ultra anònim assegurava estar segur “al 100%” que es produirien incidents durant el Mundial, i amenaçava amb un “festival de violència”. Al mateix programa, Vasili Stepanov, anomenat ‘l’assassí’, líder d’un grup radical de l’Spartak de Moscou, assegurava que els ‘hooligans’ eren els “soldats rasos” de Putin. Segons van informar mitjans de premsa estrangers, l’Estat rus, després d’intentar desacreditar l’emissió, instant a través de la policia que tots els que hi apareixien a desdir-se’n i a acusar la cadena britànica de manipulació, va assignar un agent de l’FSB (ex-KGB) per a cadascun delsprincipals clubs moscovites, els qui al seu torn van nomenar com a oficial d’enllaç un líder dels grups ultres, qui seria l’encarregat de contenir els ànims i aturar qualsevol conat de violència.
I els resultats a la vista hi són. En una entrevista amb EL PERIÓDICO dies abans de començar el Mundial, Serguei, líder del principal grup d’aficionats del Torpedo de Moscou, augurava un torneig sense violència. I de passada confirmava la tasca d’‘alliçonament’ dels ultres realitzada per les forces de seguretat els mesos previs al Mundial. “La quantitat de baralles s’ha reduït, no en una o dues vegades, sinó en cinc o sis; a moltes persones se’ls ha prohibit assistir als partits; el Govern ha treballat molt bé amb els aficionats”.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia