ESPORT ENTRE CONFLICTES GEOPOLÍTICS

El futbol que no existeix

En zones conflictives del món com Crimea, Somalilàndia o el nord de Xipre proliferen lligues sense reconeixement oficial de la FIFA

asdfadsf

asdfadsf

4
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Com cada mes d’agost, a cada racó d’Europa arrenquen centenars de lligues nacionals que, abans de l’estiu, repartiran unes quantes places per a, almenys, lluitar per jugar una competició internacional. Però més enllà del control FIFA hi ha territoris, no reconeguts internacionalment, que viuen en uns llimbs diplomàtics i on el futbol, que no existeix de forma oficial, sobreviu d’esquena del món.

Malgrat l’aperturisme de les confederacions territorials (UEFA admet a entitats parcialment independents com Gibraltar o les Illes Fèroe, o sense el reconeixement unànime internacional, com Kosovo), en llocs com Crimea, la República Turca del Nord de Xipre o l’Alt Karabakh, les Lligues comencen, però l’aspiració elemental dels seus clubs no és jugar per Europa, és que els seus territoris, les seves competicions, les seves seleccions nacionals tinguin reconeixement legal internacional.

El futbol és una passió a tot el món i mantenir una competició sempre legitima els governs davant la població. El creixement en l’esport, l’arribada de jugadors mediàtics o els èxits internacionals de les seleccions proporcionen una sensació de normalitat en zones on l’estabilitat política és una quimera.

Els jugadors de Kosovo després de jugar un dels seus primers partits oficials. / (ep)

L’EXILI O L’OBLIT

Després del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, en què Moscou es va annexionar Crimea, i amb la negativa de la UEFA a l’admissió dels equips crimeans a la lliga russa; a la península del Mar Negre es juga una Lliga sense estatus legal, no reconeguda, que ha desplomat el nivell del futbol a la riba del Mar Negre.

Mentre que els equips històrics de la zona, el FC Sebastopol (antic Txaika) i el Tavriya Simferopol, han optat per continuar jugant, exiliats, a la lliga ucraïnesa (a la manera del Shakhtar Donetsk o el Zoria Luhansk), la resta, inclosos els clubs que van adscriure a la Federació Russa el 2015, integren la Premier League de Crimea, una lliga d’equips refugiats entre militars la seva pròpia terra, sense escapatòria, enmig d’un conflicte geopolític i bèl·lic internacional a gran escala.

La competició l’organitza la Unió Crimeana de Futbol, patrocinada per la Federació de Rússia, i és un dels seus arguments amb què intenta acostar el seu ingrés a la UEFA, bé com a part dependent de Rússia, o bé com un estat independent, tot i que el conflicte obert i la inestabilitat política de la zona supediten qualsevol iniciativa d’un estament oficial.

TAN A PROP I TAN LLUNY

Entre Turquia i Grècia, la destinació de Xipre sempre ha estat en disputa i sempre ha acabat dividida, com la seva illa i com el seu futbol. Des de la fundació el 1983 de la República Turca del Nord de Xipre, estat que només reconeix Turquia, el futbol en el terç més septentrional de l’illa mediterrània ha sobreviscut a l’ombra, postergat, tan a prop i, alhora, tan lluny de la desitjada Lliga de Campions que juguen amb regularitat els seus homònims grecoxipriotes (el Madrid i el Barça han visitat Nicòsia en l’última dècada).

L’objectiu de ser oficialment reconeguda s’entreveu llunyà, amb Turquia com a única font de viabilitat econòmica i amb el Mediterrani oriental immers en una escalada de tensió permanent des que es van descobrir jaciments de gas a la zona, en aigües d’Israel, Egipte i el sud de Xipre.

Partit del Reial Madrid a Nicòsia (Xipre) el 2017. / ALKIS KOSTANTINIDIS (REUTERS)

Malgrat les sancions econòmiques de la Unió Europea i les irades protestes de Grècia, Turquia ha intensificat les seves prospeccions a la costa xipriota a la recerca de dipòsits de gas submarins, alhora que el govern grecoxipriota ha expedit llicències d’exploració i perforació a altres països.

Entre la creixent tensió a la zona, la Federació de Futbol de la República Turca de Xipre, la KTFF, organitza la Súper Lliga, amb 16 equips, set d’aquests de la zona nord de Nicòsia, una capital dividida per una franja desmilitaritzada que fa de mur de separació entre les dues meitats de l’illa. Hi juguen futbolistes sorprenentment mediàtics per a les possibilitats de la república, com els camerunesos Gilles Binya o el 68 vegades internacional Jean Makoun.

Els grans dominadors de l’últim lustre: el Mağusa Türk Gücü (poder turc de Famagusta) i el Yenicami Agdelen de Nicòsia del Nord, han desbancat l’històric Çetinkaya Türk, el club més premiat de la zona turca, amb 14 títols, i l’únic turc-xipriota dels membres fundacionals de la Lliga de Xipre, el 1934.

UN MUNDIAL ALTERNATIU

La KTFF també gestiona la selecció nacional de la República Turca del Nord de Xipre, amb la qual encara aspira a classificar-se per disputar una Copa del Món alternativa a la de la FIFA. La república turcoxipriota forma part de la CONIFA (Confederació d’Associacions Independents de Futbol), al costat dels ens federatius d’unes altres 59 nacions dependents, estats no reconeguts, minories ètniques o micronacions no afiliades a la FIFA, com el Kurdistan Iraquià, el Quebec, Crimea o el Tibet. També països de ple dret i amb reconeixement internacional massiu, com Kiribati i Tuvalu, que no pertanyen a la FIFA.

La quarta edició de la Copa Mundial de la CONIFA es disputarà el 2020 a Somalilàndia, regió independent de facto i autoproclamada república el 1991, no reconeguda per cap altre estat, que comprèn el nord-est de Somàlia, el territori que va ser colònia britànica; davant la resta del país, que va ser sota domini italià. 

Notícies relacionades

La regió de la banya d’Àfrica té autogovern, moneda, lliga de futbol o constitució pròpis, al marge de les somalis, i amb més senyals d’estabilitat que el seu país matriu. Allà s’hi juga la Sera A, un torneig eliminatori amb 16 equips que proclama el campió nacional i de què es nodreix la selecció nacional. 

Al Mundial de la CONIFA també hi acudirà, amb una invitació especial, la selecció del Sàhara Occidental, territori que reclama la seva independència des de l’ocupació del Marroc el 1976, després de l’abandonament oficial del territori d’Espanya.