GUERRA PEL CONTROL DEL FUTBOL ESPANYOL

La justícia arriba al rescat dels horaris de La Liga

El futbol els dilluns i els divendres arriba als tribunals ordinaris com a conseqüència del desacord permanent entre Tebas i Rubiales

GRAF1030  MADRID  01 06 2018 - El presidente de la Federacion Espanola de Futbol  RFEF   Luis Rubiales  i   se mostro este viernes  satisfecho  despues de mantener una primera reunion con su homologo en LaLiga  Javier Tebas  d   pese a reconocer que existen  discrepancias  entre ambos sobre algunos de los temas tratados  EFE  Carmelo Rubio

GRAF1030 MADRID 01 06 2018 - El presidente de la Federacion Espanola de Futbol RFEF Luis Rubiales i se mostro este viernes satisfecho despues de mantener una primera reunion con su homologo en LaLiga Javier Tebas d pese a reconocer que existen discrepancias entre ambos sobre algunos de los temas tratados EFE Carmelo Rubio / Carmelo Rubio (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

L’esperpent del futbol ha arribat a límits insospitats, concretament al Jutjat Mercantil número 2 de Madrid, que és el que ha de decidir entre els dos calendaris de partits per a les tres primeres jornades de Lliga que contraposen La Liga i la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), amb o sense dilluns i divendres.

Fins ara, era La Liga l’encarregada d’entregar-se sense mirament als desitjos de les televisions per dispersar jornades i utilitzar horaris intempestius. La Federació, immersa en una guerra contínua amb la patronal dels clubs pel control del futbol espanyol, ha entrat en la qüestió envestint com un búfal en una botiga de llums, ambun calendari alternatiu, sense partits els dilluns i els divendres, pocs dies abans que comenci la competició, amb la convicció que qualsevol oportunitat per menyscabar el poder de Tebas és bona per a la seva causa. 

Les mesures cautelarsque dictarà el jutge demà només repercutiran en les tres primeres jornades de Lliga, en les quals hi ha dos horaris programats; a partir de llavors i, sobretot, a partir de qui doni la raó la justícia,s’obrirà una nova etapaen la batalla pel control del futbol espanyol.

Amb l’afició pendent de quan ésl’inici de la competició, previst per La Liga per al divendres 16 d’agost amb l’Athletic-Barça a San Mamés, i, després que la mediació del Consell Superior d’Esports fos en va, l’últim aspecte pendent, a un dia del veredicte provisional, és que la Federació podria qüestionar la competència de la justícia ordinària en un tema estrictament esportiu, respecte al qualja va fer la decisió judicial l’autoritat competent, la jutge única de competició, a favor dels interessos de l’ens federatiu del qual depèn.

EL PAPER DE LA TELEVISIÓ

El gran clau cremant al qual s’agafa La Liga al nou escenari de batalla que es presenta es diu drets televisius, aquest aliment econòmic capital per als clubs en l’última dècada que marca els designis del futbol patri.

La Lliga i, per extensió, els clubs, han posat el crit al cel i han encès totes les alarmes a què tenen accés davant del panorama. Quico Catalán, president del Llevant, va arribar a insinuar la possibilitat d’un tancament patronal. “Si la resolució del jutge és contrària, haurem d’analitzar la situació sense descartar res i, en funció d’això, adoptar decisions”, va dir el màxim mandatari llevantí en la presentació del seu nou jugador Óscar Duarte.

“El que queda clar és que causaria molt mal i els clubs no podem permetre una situació que generaria conseqüències tan negatives. Aquesta possibilitat és un atac frontal als clubs”, va ampliar Catalán després, per enarborar el discurs complet i unitari que mantenen els clubs i La Liga des de l’assemblea que van celebrar la setmana passada.

L’exitosa gestió econòmica de Javier Tebas està consolidada en laconcessió de plens poders a les televisions, que exerceixen com a autoritat executiva a través del control dels diners amb què es manté l’espectacle en marxa.

El preu a pagar és la dependència total, la subjugació plena als designis de les audiències, però La Liga s’ha entregat fins a tal punt als seus capturadors, aliats en la batalla contra la Federació, quedefensa els interessos dels operadors televisius com mai abans han defensat els de les seves aficions.

GRADES BUIDES I PROTESTES

Les grades buides d’un estadi un divendres no han sigut esperó per a La Liga en un lustre, tampocles protestes massives dels aficionats (les de la graderia de Mendizorroza en els partits de l’Alabès, especialment insistents, incisives i provocadores: van treure un taüt un dilluns de febrer per simbolitzar el funeral del futbol) que li han donat una altra oportunitat a Rubiales per continuar burxant a la ferida.

Notícies relacionades

El president de la Federació s’ha erigit en l’aliat inesperat d’una bona part del futbol, la que busca una alternativa a Tebasi a la seva gestió dictada exclusivament pels interessos econòmics, però que alhora mira amb recel laautoascensió de Rubiales als altars del poder, amb l’esperança de no sortir-ne mal parat.

Des de l’arribada de Luis Rubiales a la presidència de la RFEF, l’afany intervencionista i remodelador del màxim mandatari de la Federació intenta incloure tot el possible i ha donat la iniciativa en la guerra pel control del futbol.