El Mundial
Espanya venç el Japó i s'assegura una plaça en el Preolímpic
Les 'Guerreres' derroten per 31 a 33 la selecció amfitriona i compleixen el primer objectiu del torneig
09/12/2019 La selección española femenina de balonmano Guerreras en el Mundial de Japón /
La selecció espanyola femenina d’handbol va segellar la seva classificació per als tornejos preolímpics, l’objectiu amb què va arrencar el Mundial, i es jugarà dimecres davant de Rússia el pas a les semifinals, després d’imposar-se aquest dimarts per 31-33 al Japó. Davant d’un rival lluitador, però, a priori, inferior, com l’equip japonès, el dubte era comprovar la capacitat de reacció del conjunt espanyol, després de l’amarg empat (28-28) contra Suècia, en un xoc en què les ‘Guerreres’ van arribar a vèncer per nou gols en el segon temps.
Però aquesta selecció, malgrat el sofriment viscut davant del Japó, poc o gens té a veure amb l’equip que en l’Europeu disputat l’any passat a França va trigar dos partits a digerir la dolorosa derrota encaixada (28-27) davant d’Holanda amb un gol en l’últim segon. I això que a Espanya li va costar adaptar-se al frenètic ritme de joc que proposa el conjunt asiàtic, al qual li van faltar quilos i centímetres, té en la velocitat la seva millor arma.
La situació tàctica
Un argument que el preparador espanyol Carlos Viver va intentar contrarestar amb la presència d’inici de dues pivots amb les quals no només aprofitar els nombrosos espais deixats per la defensa oberta de l’equip japonès, sinó també per evitar els canvis atac-defensa.
Fórmula que, si en atac no va poder ser més rendible per a l’equip espanyol, com demostren els cinc gols que Ainhoa Hernández i Eli Cesáreo van sumar en els vuit primers minuts de joc, en defensa va impedir que Espanya adquirís la solidesa d’anteriors partits.
Un rival explosiu
Sense la presència a l’eix de la defensa de Lara González, l’autèntica cap de la defensa espanyola, les ‘Guerreres’ van patir el que no està escrit per controlar els explosius moviments de les centrals japoneses, que amb les seves veloces fintes van aconseguir generar constants superioritats. Circumstància que va impedir a Espanya distanciar-se en un marcador que, quan faltaven cinc minuts per al descans, reflectia un inquietant empat (13-13). Unes taules que Espanya va aconseguir finalment desfer gràcies a les dues exclusions que el conjunt japonès va patir en el tram final del primer període.
Una superioritat numèrica que la selecció espanyola no va desaprofitar per aconseguir una renda de quatre gols (13-17), gràcies a l’encert de Nerea Pena, que va trencar la sequera del conjunt espanyol des dels set metres. Avantatge que, no obstant, no va servir per asserenar el joc de l’equip espanyol, que es va entestar a donar vida a les asiàtiques amb una successió de pèrdues de pilota –fins a set en els deu primers minuts de la segona meitat–, que van permetre al Japó igualar (21-21) el marcador.
Una sagnia que no va aconseguir aturar ni el temps mort que es va veure obligat a demanar amb urgència el preparador espanyol, ni la presència en l’atac espanyol de dues centrals com araNerea Pena i Alicia Fernández. Errors i més errors que van permetre al Japó capgirar definitivament el marcador (25-24) quan faltaven poc més de 13 minuts per a la conclusió. Tota una prova de foc per al conjunt espanyol, al qual se li començaven a aparèixer perillosament els fantasmes del matx contra Suècia.
L’aportació d’Ainhoa Hernández
Uns temors que es va encarregar de dissipar definitivament la central Alicia Fernández, que va donar en els minuts finals tota una lliçó de com jugar davant de defenses obertes amb els seus gols de penetració i assistències. Però si una jugadora va ser fonamental perquè Espanya pogués cantar finalment victòria, aquesta va ser Ainhoa Hernández, que es va confirmar com una de les millors pivots del torneig amb tota una exhibició des de la línia de sis metres.
La jugadora del Zuazo, autora de sis dianes, va convertir cada pilota que va rebre en gol o en penal, una efectivitat que va acabar per doblegar la resistència de l’equip japonès, que va haver de claudicar davant del partidàs d’Ainhoa Hernández, que va segellar el triomf espanyol (31-33) amb un gol a escassos segons del final.
Fitxa tècnica
31 – Japó: Kametani; Ohyama (6, 2p), Tanabe (3), Sasaki (5, 3p), Nagata (2), Shiota (-) i Fujita (4) –equip inicial–; Miyakawa (ps), Kaho Sunami (1), Yui Sunami (5), Horikawa (-), Katsuren (1), Tada (1), Ikehara (-), Kawata (2p) i Ishitate (1)
33 – Espanya: Navarro; Marta López (2), Mireya González (5), Pena (7, 4p), Cabral (4, 3p), Eli Cesáreo (1) i Ainhoa Hernández (6) –equip inicial–; Zoqbi (ps), María Núñez (-), Arderius (-), Jennifer Gutiérrez (-), Etxeberria (-), Lara González (-), Sole López (2), Alicia Fernández (4) i Almudena Rodríguez (2)
Marcador cada cinc minuts: 3-2, 5-5, 8-9, 10-11, 13-13 i 13-17 (descans) 17-14, 20-14, 24-24, 25-26, 27-29 i 31-33 (final)
Notícies relacionadesÀrbitre: Kuttler i Merz (GER). Van excloure per dos minuts Nagata, Kaho Sunami, Ishitate i Shiota per part del Japó i Marta López (2), Cabral, Eli Cesáreo i el tècnic Carlos Viver per Espanya.
Incidències: partit corresponent a la segona jornada del grup II de la segona fase del Mundial del Japó disputat al Park Dome de Kumamoto.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034