conseqüència de la pandèmia
Amb coronavirus no hi ha controls antidopatge
Les principals agències mundials estan aturades o sota mínims ja que els seus agents col·laboren amb la sanitat en la lluita contra la malaltia
lmendiola34738831 file in this may 24 2016 file phot oemployees work in rus180920152841 /
La història es pot resumir en sis paraules. Amb coronavirus no hi ha controls antidopatge. Seria, fins i tot, il·lògic que els agents encarregats de les anàlisis estiguessin recorrent ara la geografia espanyola, i que poguessin, fins i tot, propagar el virus, quan hi ha una situació d’estat d’alarma i les autoritats polítiques i sanitàries demanen el confinament als domicilis particulars i que es limitin al màxim els trasllats.
D’aquesta manera, l’Agència Espanyola per a la Protecció de la Salut en l’Esport (AEPSAD), encarregada de coordinar i executar els controls antidopatge a tot Espanya, té la persiana abaixada i la majoria dels agents encarregats del control treballant per a la sanitat pública en el combat contra la pandèmia. Aquesta agència depèn del Ministeri de Cultura i Esport. En altres països europeus la situació és similar i, a més, en molts es treballa també amb el convenciment que ara ningú apostarà per dopar-se quan tota la competició està aturada i sense una data clara que pugui arrencar, tot i que sigui sota mínims.
Prohibició d’entrenar-se al carrer
Fins i tot els esportistes professionals tenen prohibit sortir a entrenar-se al carrer, al contrari del que passa en altres països, com per exemple Bèlgica i Itàlia, que sí que han fet l’excepció i els esportistes d’altíssim nivell, com atletes o ciclistes, per esmentar-ne dos exemples, poden continuar preparant-se amb total normalitat. A més, estan exposats a multes que en el nivell més baix de la infracció parteixen des dels 600 euros. Tampoc, a més, estan coberts per les companyies d’assegurances en el cas de tenir un accident mentre s’entrenen per carrers, boscos o carreteres.
A Espanya ja no es fan controls antidopatge i els dos laboratoris reconeguts per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA o WADA, en les seves sigles en anglès), els de Madrid i Barcelona, tot i que segueixen oberts, treballen sota mínims acabant de realitzar anàlisi de les mostres que els arriben principalment d’altres continents com, per exemple, l’africà. Aquesta circumstància també afecta països fora del context europeu, com els Estats Units, o del comunitari, com és el cas ara del Regne Unit.
Metges i infermers
Notícies relacionadesEn la situació espanyola els anomenats agents del control antidopatge són majoritàriament metges o infermers que fan aquesta funció com a autònoms i que la compaginen, principalment, amb altres feines dins del món de la sanitat, motiu pel qual en aquests moments estan col·laborant exclusivament en les tasques i l’atenció sanitària en la lluita contra el coronavirus.
A Espanya, com en la majoria de països, s’efectuen dos tipus de controls, els de competició, al terme de partits o curses, i els que es fan per sorpresa, normalment els més efectius, i que es duen a terme als centres d’entrenament (camps, pistes o gimnasos), o als domicilis particulars dels esportistes.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia