LA NOVA NORMALITAT DE LA PILOTA

La guia de la mini Lliga: les sis claus de la tornada

El campionat espanyol torna dijous que ve amb 11 jornades i 110 partits en 39 dies sense parar

Els futbolistes, que porten tres mesos sense jugar, poden acumular mil minuts en una marató inèdita

rpaniagua52427412 barcelona  22 02 2020   deportes         messi con el bal n 200606200344

rpaniagua52427412 barcelona 22 02 2020 deportes messi con el bal n 200606200344 / JORDI COTRINA

6
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Dijous que ve és el dia que torna. Després de tres mesos d’aturada obligada per la pandèmia, la pilota tornarà a rodar a la Lliga espanyola amb un minut de silenci, abans de cada partit, en memòria de les víctimes del coronavirus. El Betis-Madrid del diumenge 8 de març és l’últim record abans que s’abaixés la persiana amb un gol de Tello que va donar el triomf als andalusos i una gran alegria al Barça. Els blaugrana intentaran defensar el lideratge en una marató sense precedents fins al 19 de juliol. En 39 dies es disputaran 11 jornades, 110 partits que determinaran el campió, les places europees i els equips que baixaran a Segona, amb l’Espanyol al caire del precipici. Cordeu-vos el cinturó.

Una tornada sense públic i amb nous escenaris

En el nou context marcat per les conseqüències del coronavirus no hi ha lloc per als aficionats. Almenys, de moment. Fa unes setmanes semblava impossible que cap partit del tram final del campionat es pogués jugar amb públic. Ara no s’ha de descartar del tot.

Les dues o tres primeres jornades es disputaran a porta tancada amb seguretat, però a partir del 22 de juny tots els territoris estarien a la fase 3, les comunitats autònomes tindrien les competències i no és utòpic que es permeti l’assistència al camp del 30% de l’aforament. Pedro Sánchez va confirmar aquest diumenge que el Ministeri de Sanitat està tractant la qüestió amb les federacions, les lligues i el CSD per trobar una resposta homogènia. 

Ter Stegen s’estira per fer evitar un gol en un partit de lliga / Efe

Una altra novetat substancial està en l’estrena d’escenari de dos equips: el Reial Madrid i el Llevant, que van aconseguir el permís de la federació i de la Lliga per canviar el Bernabéu per l’Estadi Di Stéfano, a Valdebebas, i el Ciutat de València pel petit camp de la Nucia (Alacant). Tots dos van justificar el trasllat per les obres a les seves instal·lacions originals.

La calor comporta pauses d’hidratació

La Lliga viurà el seu desenllaç en unes dates que solen estar destinades a les vacances dels futbolistes o a la celebració de les grans competicions de seleccions. El divendres 12 el juny era el dia marcat perquè s’inaugurés l’Eurocopa a Roma i la Copa Amèrica a Buenos Aires, totes dues ajornades fins al 2021.

Se celebrarà un minut de silenci abans de cada partit en homenatge a les víctimes de la Covid-19

A Espanya suposa un desafiament important acumular tanta activitat física en dies marcats per la calor. Aquest factor condiciona els horaris, tal com pot veure’s en el programa de les dues primeres jornades, en què cada partit va acompanyat d’un històric de les temperatures i les previsions. Els enfrontaments comptaran amb pauses per a la hidratació (entre dues i quatre) i es disputaran a partir de les 19.30 hores, amb l’opció de jugar abans al nord (17.00 h).

En la primera jornada hi haurà dos partits a les 14.00 hores, però serà ocasional. Al mínim repunt tèrmic es traslladarà tot a horaris del vespre. La situació és extrema en llocs com Sevilla, amb una mitjana de 27,8 graus el juliol (el mes més càlid de l’any) i una temperatura màxima mitjana de 36,2.

Cinc canvis i convocatòries de 23 jugadors

La increïble acumulació de partits al juny i juliol va portar la International Board a aprovar una mesura per descarregar de minuts els jugadors i oferir més alternatives als tècnics. Cal tenir en compte que un titular indiscutible podria acumular a les cames més de 1.000 minuts de joc en cinc setmanes, una salvatjada si es té en compte que els equips porten tres mesos sense jugar ni tan sols un amistós. La FIFA permet fer cinc canvis per partit, en tres torns sense comptar el descans, i les convocatòries passen de 18 a 23 jugadors. 

Abelardo celebra un gol de l’Espanyol, l’últim classificat del campionat / EFE

A la Lliga alemanya la majoria dels tècnics està esgotant la quota de jugadors de refresc. La novetat s’ha analitzat a la Lliga des de diferents prismes. Mentre Setién, per exemple, considera que perjudicarà els equips poderosos perquè els febles tindran més arguments físics per resistir fins al final, Abelardo pensa que beneficia «clarament» els grans perquè tenen millors plantilles. En tot cas, el repòquer de canvis i la necessitat de fer rotacions atorgarà un paper més transcendental als estrategs.

Les lesions amenacen totes les plantilles

Amb partits cada dia i un descans mínim garantit de només 72 hores entre cada trobada és normal que la preparació física es converteixi en la gran obsessió d’aquest retorn a la competició. Durant aquests dies, per exemple, l’angoixa s’ha apoderat de més d’un culer al sentir parlar dels problemes físics de Messi. Qualsevol molèstia adquireix un paper rellevant amb un calendari tan comprimit. 

Una simple lesió de dues setmanes pot suposar perdre’s quatre partits tenint en compte que les 11 jornades que queden es jugaran en sis caps de setmana i cinc cites intersetmanals. Alemanya torna a ser el referent i el mirall. Per al que és bo i el que és dolent. La tornada del futbol al campionat germànic es va saldar amb vuit lesionats en els sis primers partits. És el preu a pagar per més de dos mesos de quarantena i un retorn planificat sense entrenaments convencionals.

Hazard serà la principal novetat del Madrid després de superar una lesió / AFP

L’aturada, almenys, sí que ha permès la recuperació de diverses estrelles de la Lliga, com el blaugrana Luis Suárez i el madridista Hazard, que esperen tenir protagonisme en la resolució del torneig. «El risc és alt. L’aïllament deixa seqüeles en els futbolistes», va avisar Oliver Schmidtlein, exfisio del Bayern i la selecció alemanya.

Els jugadors guanyen i eviten les concentracions

La tornada esglaonada de l’activitat futbolística va ser recollida en un protocol estricte, que tenia com a punt més conflictiu l’obligatorietat de les concentracions. La mesura va enfurismar els futbolistes, que van arribar a catalogar-la d’«inconstitucional».

«A tots ens ha canviat la vida amb el coronavirus. Serà una Lliga estranya, un repte», diu Abelardo

La rapidesa de la desescalada i els bons resultats en els tests ha permès que les plantilles eludissin aquesta recomanació, però no van faltar episodis conflictius com la reunió de quatre jugadors del Sevilla amb les seves nòvies i amics, en un exemple evident d’irresponsabilitat. Banega, Ocampos, De Jong i el Mudo Vázquez van demanar disculpes i van donar negatiu en els tests, cosa que va refredar la polèmica.

Fora d’això, hi ha noves mesures higièniques que s’han de respectar en el retorn. Per exemple, els jugadors han de canviar el seu equipament per complet durant el descans dels partits i dipositar la utilitzada en cossis de roba especials. També s’han de desinfectar les mans cada vegada que entrin i surtin del terreny de joc, fer servir mascaretes a les banqueta, evitar les salutacions a l’inici i final del partit, i suprimir les abraçades efusives en la celebració dels gols.

El VAR continua i arriben els tests per als àrbitres

A la nova Lliga no faltarà el VAR. Tot i que la International Football Association Board havia donat permís per suprimir la tecnologia si les federacions ho volien, a Espanya el VAR va arribar per quedar-se. «Ni ens passa pel cap eliminar-lo. No canviarem el reglament, creiem que s’ha d’acabar la competició amb les mateixes regles que va començar», va assegurar Velasco Carballo, president del Comitè Tècnic d’Àrbitres.

Sala de revisió d’imatges a Las Rozas / RFEF

Notícies relacionades

Així com els jugadors compten amb els seus protocols, també els col·legiats segueixen un pla específic que inclou un test 48 hores abans de cada duel i prendre la temperatura a l’arribar a l’estadi i a la sala d’operacions de Las Rozas, que ja va ser desinfectada. «Si no donen negatiu, no podran sortir de casa. Els que estiguin en la revisió d’imatges també hauran de passar controls», va remarcar Velasco Carballo.

Cada àrbitre té els seus auriculars i un comandament de control propi. També s’han prioritzat els desplaçaments amb vehicles privats i hi haurà col·legiats de reserva per si hi ha cap contagi inesperat.