DOCUMENTAL A NETFLIX

El monstre que devorava atletes

'Gimnasta A: el médico depredador' explica la història de les víctimes de Larry Nassar, el doctor de la selecció de gimnàstica dels EUA

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Fa cinc anys, Maggie Nichols era una de les estrelles emergents de la Federació nord-americana de Gimnàstica –coneguda com a USA Gymnastics (USAG)– i es donava per feta la seva presència entre el grup d’atletes que el 2016, liderat per la gran Simone Biles, competiria per l’or en els Jocs Olímpics de Rio. No obstant, la seva prometedora trajectòria es va torçar el maig del 2015, quan va confessar a la seva entrenadora que el doctor de l’equip, Larry Nassar, l’havia agredit sexualment. Llavors el president de la federació, Steve Penny, els va assegurar a ella i als seus pares que iniciaria una investigació interna i que reportaria l’acusació a l’FBI; tot el que van obtenir de la USAG, no obstant, va ser el silenci. Poc després, Nichols va ser deixada fora de l’equip olímpic.

La que conta el colpidor documental ‘Gimnasta A: el médico depredador’, que s’acaba d’estrenar a Netflix, és la seva història i la de totes les seves companyes que van ser violades per Nassar, l’home a qui confiaven el funcionament del seu cos i que els va fer creure que practicar-los penetracions vaginals amb els dits era part necessària del tractament. Al llarg de la pel·lícula, algunes d’elles parlen amb esquinçadora franquesa sobre la seva terrible experiència, que els va causar a elles i a les seves famílies ferides que continuen sense tancar-se. «Sabia que a les víctimes d’abusos sexuals no se les tracta bé. Se les ridiculitza, se les qüestiona, se les culpa, se les humilia... Amb 15 anys, no hauria sigut capaç de suportar això», explica Rachael Denhollander, que el 2000 va ser violada pel doctor i 16 anys després es va atrevir a liderar una causa penal que va arribar a sumar 300 denúncies; s’estima, això sí, que Nassar va violar més de 500 gimnastes –la més jove de només 11 anys– al llarg de les seves tres dècades en la la USAG i a la Universitat de l’Estat de Michigan. Les tres condemnes que va rebre per això i per les 37.000 imatges de pornografia infantil que li van ser requisades asseguren que mai sortirà de la presó.

‘Gimnasta A’, en tot cas, no es limita a exposar aquest monstre. El seu vehicle narratiu és la investigació periodística del rotatiu ‘The Indianapolis Star’ que va destapar l’escàndol –el primer article va ser publicat el 2 d’agost del 2016, només uns dies abans que Biles i el seu equip guanyessin nou medalles a Rio–, en què va quedar al descobert tot un sistema d’encobriment i coerció. Per mantenir la impecable imatge de la USAG i els milions d’ingressos que obtenia a costa seva, Penny va protegir Nassar ignorant les queixes de les atletes i sotmetent aquestes a amenaces i intimidacions. I no només a ell, perquè, segons van descobrir els periodistes, en el passat la federació ja havia arxivat reclamacions de la mateixa índole contra 54 entrenadors. Al voltant de les gimnastes «hi havia depredadors sexuals per tot arreu», recorda davant la càmera una altra de les supervivents, Jennifer Sey.

Crueltat sistèmica

Els directors de ‘Gimnasta A’, Bonni Cohen i Jon Shenk, assenyalen dues peces essencials més d’aquest abús institucionalitzat: Béla i Marta Károlyi, els prestigiosos entrenadors que havien convertit Romania en una superpotència d’aquest esport i que havien creat gimnastes perfectes com Nadia Comăneci, i que a la seva arribada als Estats Units el 1981 es van fer càrrec de la selecció femenina. Com explica en la pel·lícula John Manly, advocat de les víctimes de Nassar, els Károlyi «van crear un ambient de por, intimidació i silenci», dissenyat per fer que les noies acceptessin el dolor i el sofriment com el preu just de l’èxit i mai qüestionessin els seus instructors. Els proferien insults com ara «porca» i «vaca grassa», i les bufetejaven tan fort que els anells de Marta Károlyi deixaven marca. Les sotmetien a una crueltat que elles eren massa joves per reconèixer com a tal. 

Notícies relacionades

En aquest context, assegura Jamie Dantzscher, Nassar semblava «l’única persona bona» al món de la gimnàstica. La medallista olímpica relata com el doctor era amable amb elles i els proporcionava menjar i dolços a l’esquena dels Károlyi, com es guanyava la seva confiança per trair-la després mentre fingia treballar per al seu benestar, i els robava les seves primeres experiències sexuals i les condemnava al trauma.

Les responsabilitats per aquests crims encara estan lluny de ser depurades. Després d’haver deixat la presidència de la USAG, Penny va ser arrestat el 2018 i continua a l’espera de judici. I fa només unes setmanes, Biles es va afegir a una demanda per abús sexual presentada per les gimnastes contra el Comitè Olímpic dels Estats Units. Com sigui que es resolguin els dos casos, es fa difícil calcular quant tardarà l’ombra de la sospita a deixar de projectar-se sobre el món de la gimnàstica.