problema a galícia
Allau de cancel·lacions als hotels de la Corunya després dels positius del Fuenlabrada
El sector es mostra «indignat» i «preocupat» pel futur de la temporada
El Consorci de Turisme es reuneix amb el Concello per traçar una estratègia amb la qual reforçar la ciutat com a destí segur
hotel finisterre car 1200
La detecció de contagis entre els jugadors del Fuenlabrada, que havien de disputar un partit amb el Deportivo, ha posat en perill el sector turístic de la ciutat, que confiava que el menor impacte de la pandèmia a la Corunya servís per reconduir una temporada que s’aventurava complexa. Des que va sortir a la palestra la notícia dels afectats –un total de vuit segons el gerent de l’àrea sanitària Luis Verde, confinats a l’hotel Finisterre– els telèfons dels establiments hotelers no han deixat de sonar amb la petició de cancel·lacions. El president de l’Associació Empresarial d’Hostalatge de la Corunya (Hospeco), Richard Huerta, confirma que els negocis han patit «un repunt» en les anul·lacions, que ahir al matí donava per «estabilitzades», tot i que amb certa inquietud perquè s’aconseguís «tallar de soca-rel» el contratemps.
El responsable indica que encara «és aviat per treure conclusions», però que el sector tem les conseqüències que l’incident pot tenir en les seves economies. «Estem preocupats per aquesta notícia sobre un destí que fins ara tenia una de les taxes de contagi més baixes d’Espanya, i indignats si es confirma que part de l’‘staff’ venia de Madrid encomanat», apunta. Assegura que el sector «demanarà responsabilitats», i celebra les mesures anunciades pel Concello. Ahir, l’alcaldessa Inés Rey va informar que exigirà a la Lliga, a la Federació de Futbol i a les autoritats sanitàries que aclareixin el viatge de l’equip a la Corunya, per dictaminar si «un jugador i tres integrants de l’equip tècnic van donar positiu hores abans de volar».
La regidora va indicar també que no descarta prendre mesures legals per «posar en perill la salut de la ciutadania corunyesa al permetre que els jugadors volessin a Alvedro i fins i tot sortissin de l’hotel per visitar unes instal·lacions esportives amb accés públic». El recorregut de l’equip per la ciutat ha augmentat la inquietud entre els turistes, les cancel·lacions dels quals s’han vist facilitades per la major flexibilitat per a l’anul·lació que els establiments permeten per provar d’animar la reserva. Una altra de les estratègies per recuperar les visites a la ciutat era la seva promoció com a enclavament segur i no massificat, especialment adequat per a les famílies. El revés que suposa el cas del Fuenlabrada obliga ara tant hotelers com el Consorci de Turisme a apuntalar més aquesta idea, per a la qual cosa plantegen una reunió en els pròxims dies.
Aquest mateix dimecres, la gerent del Consorci de Turisme de la Corunya, Lanzada Calatayud, tindrà una trobada amb el regidor de Turisme, Juan Ignacio Borrego, per analitzar les repercussions i «veure com reforcem el missatge de seguretat». També debatrà el repte amb els hotelers que, segons Huerta, ja estaven registrant una «temporada complicada» amb «caigudes d’un 30% o 40% en els ingressos» en comparació amb l’any passat. La situació s’agreuja per l’instant en què passa, just en plena campanya sobre la fase Atlàntica per part del Consoci. Calatayud afirma que «en aquests moments no podem permetre’ns cancel·lacions d’hotels», i comparteix el pesar dels establiments.
«Sento una profunda indignació pel que ha passat. Cal saber si s’han complert els protocols, perquè hi pot haver conseqüències sanitàries, però també econòmiques molt grans», denuncia la gerent, que indica que «no és just que als hotels els afecti una cosa externa a l’estratègia de ciutat» ideada per l’entitat. L’organisme hi treballava de feia «mesos», i del revés ja s’oloren les primeres conseqüències. A més de les anul·lacions –la majoria de turista nacional, segons indica Hospeco–, el Consorci va haver de suspendre unes jornades sobre el Camí Anglès amb premsa especialitzada, que havien de comptar amb una sessió formativa a l’Hotel Finisterre.
La responsable assegura que l’establiment és una prova que els negocis compten amb un protocol efectiu. «Els clients estaven sorpresos per les mesures de seguretat», conclou. També Huerta insisteix que «la planta hotelera està preparada», i que «el protocol per part de la Xunta i el mateix destí està llest per afrontar aquesta crisi». La Consellería de Sanidade, segons va indicar ahir l’alcaldessa, està obligada a buscar els contactes que els jugadors van poder mantenir des de l’enlairament fins a l’arribada a l’hotel, un rastreig «clau per evitar nous contagis».
L’hotel, per la seva part, es troba obert amb normalitat, i continua admetent reserves. L’equip hi està passant la quarantena, «totalment aïllats de la resta del personal» i «amb tots els protocols» actius, segons informen fonts de la cadena NH a què pertany. Rey va acusar l’equip i els responsables de la Lliga de permetre que hi recalés «sabent que ja hi havia positius per Covid-19 i sense esperar els resultats de les PCR que se’ls van fer als jugadors a les vuit del matí». «¿És que els futbolistes no encomanen? Ells estan per sobre de la normativa sanitària o està la Lliga per sobre de la normativa sanitària?», es va preguntar.
Notícies relacionadesL’alarma pel coronavirus en l’expedició del Fuenlabrada a la Corunya es va disparar aquest dilluns, quan es va suspendre el partit amb el Deportivo al conèixer-se que hi havia almenys sis encomanats entre els futbolistes madrilenys i membres del cos tècnic. El Servei Galego de Saúde (Sergas) va fer 46 PCR, on els positius hauran d'estar aïllats durant deu dies i els contactes que no hagin donat positius n’hi estaran almenys 14.
¿Aviat per al futbol?
La indignació hotelera pel cas del Fuenlabrada pot estendre’s cap al futbol, però la gerent del Consorci anima a no vincular-los. «Si es compleixen els protocols no hi hauria d’haver cap problema», indica Calatayud, que posa d’exemple la Liga de Traineras celebrada a començaments de juliol. Els desplaçaments que va propiciar l’acte, així com la seva organització, van deixar a la ciutat un «impacte econòmic» que «es va valorar molt» , i que la responsable estén a tot el món de l’esport.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia