L'OMBRA DEL DESCENS
La incògnita del Deportivo, un històric davant l'amenaça de Segona B
Malgrat les garanties econòmiques, la continuïtat del tècnic i la plantilla està en l'aire
El futur del Deportivo és incert. Les victòries d’Albacete i Lugo i l’ajornament del seu partit contra el Fuenlabrada l’han conduït, en principi, fins a la Segona B. És matemàtic, tot i que encara es jugarà als despatxos, ja que el club pretén emprendre accions legals per competir per la salvació en la categoria de plata en igualtat de condicions. El president de l’entitat blanc-i-blava, Fernando Vidal, assegura que no es «considera descendit» mentre que els jugadors no donen «validesa» a l’ocorregut en els partits d’ahir. De moment, el club assegura que no ha començat a planificar una temporada a Segona B perquè no s’hi veu. La capitalització de deute per part d’Abanca garanteix la seva viabilitat.
Un deute de 90 milions d’euros
L’apartat econòmic és un dels més importants per a la supervivència del Deportivo. L’operació amb Abanca, que en serà el màxim accionista, ha obert un nou horitzó. L’ampliació de capital de 70 milions d’euros serà l’assumpte a aprovar en la jornada d’accionistes de dimecres, 28 de juliol. Això garantiria la continuïtat del club, malgrat poder caure al pou de Segona B. L’operació està dividida en tres fases, tot i que només a la tercera hi podran participar els accionistes actuals, ja que les dues inicials estan dirigides a compensar els «crèdits líquids, vençuts i exigibles», que el club manté amb Abanca. Una primera per 4,99 milions d’euros, que es correspon «amb l’import convertible en accions del préstec participatiu concedit per Abanca» al gener; la segona per un import de 30 milions, quantitat que «coincideix amb part de l’import a què ascendeix el préstec [...] d’Abanca amb un saldo pendent actual de 42.750.000 euros»; i la tercera, per un import màxim de 35 milions, dirigida a tots els accionistes del club i, en darrer terme, a nous inversors. A més, Abanca convertirà en títols els 35 milions corresponents a les dues primeres fases.
Sense límit salarial
La categoria de bronze amaga un factor clau: no hi ha límit salarial. Així, qualsevol accionista o inversor podria reforçar la seva aposta pel Deportivo o els ingressos per patrocinadors podrien permetre la confecció d’una plantilla competitiva. Va ser l’estratègia del Mallorca quan va descendir a Segona B el 2017. El club va comptar amb jugadors de la talla de Salva Sevilla o Manolo Reina per escalar fins a Primera en dos anys.
Massa social
L’aportació econòmica dels socis també serà clau a l’hora de planificar la pròxima temporada si es confirma el descens a Segona B. Aquest curs, el Deportivo va sumar sis milions d’euros d’abonaments. Només amb la meitat seria suficient per fer front a la categoria de bronze. La incògnita de si es podran omplir els estadis o es continuaran celebrant els partits a porta tancada pel coronavirus fa dubtar la massa social, que ara ha de decidir si demana un reembors pels partits que no ha presenciat o dona els seus diners al club, que ha demanat el recolzament de l’afició en diverses ocasions.
Reestructuració de la plantilla
Notícies relacionadesTot i que el club corunyès compta amb garanties per afrontar el pròxim curs, serà gairebé impossible la continuïtat de la immensa majoria dels jugadors, que podrien tenir espai en altres equips de Segona i fins i tot Primera. Els sous a Segona Divisió B són molt més baixos que els de la categoria de plata. Dependrà de cada un la renúncia a l’apartat econòmic per apostar pel sentiment cap a l’escut. En algun cas, de tota manera, el Deportivo no podria fer-se càrrec de la fitxa del jugador. A més, alguns acaben contracte aquest any i d’altres posen fi a la seva cessió. La continuïtat de Fernando Vázquez també està en l’aire, tot i que quan va tornar al Deportivo no va ocultar la seva intenció de dirigir-lo en qualsevol categoria, aconseguís o no la permanència. Serà un altre assumpte per negociar.
Una Lliga amb més equips
La Covid-19 va provocar la cancel·lació d’algunes lligues i, per tant, no hi ha hagut descensos a Segona B. Aquests equips continuaran en la categoria, però estaran acompanyats pels quatre últims classificats de Segona –Esportiu, Numància, Extremadura i Racing– i aquells que ascendeixin de Tercera, que encara estan disputant el ‘play-off’. D’aquesta manera, la Lliga tindrà més equips que mai. Un centenar de clubs lluitaran per ascendir a Segona. Un obstacle per al Dépor, que tindrà més rivals a l’hora de lluitar per l’ascens. Tot i que la Federació Espanyola de Futbol encara no ho ha confirmat, la seva idea és crear una Segona B amb cinc grups de 20 clubs, que al seu torn es dividiran en dos subgrups de 10. La fase regular tindria 18 jornades i després es faran tres subgrups més: ascens a Segona, a Segona Pro –nova categoria– i permanència.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"