L'últim adeu
Maradona va ser enterrat després d'una vetlla multitudinària i amb un final caòtic
La seu de la presidència argentina va acollir el fèretre de l'astre del futbol enmig d'una enorme angoixa col·lectiva
Els incidents amb la policia pels intents d'entrar a la Casa Rosada per la força marquen la jornada
zentauroepp55993783 deportes maradona201126142548 /
Van quedar enrere l’oceà de llàgrimes, la impotència, els errors d’organització del sepeli i els núvols de gasos lacrimògens que va disparar la policia quan va haver-hi un desbordament de gent. Al caure el sol, i fora de l’abast de les càmeres de televisió, Diego Armando Maradona va ser enterrat en un cementiri privat de la perifèria nord de la ciutat de Buenos Aires, al costat dels seus pares, Tota i Diego. La cerimònia va ser íntima perquè així ho va demanar la família. El fèretre va arribar allà envoltat amb una bandera argentina. Sota d’una pèrgola es va iniciar un breu respons. Va parlar un sacerdot. Va ser breu i concís. No hi havia res més a dir. El silenci que el va seguir va ser punyent. A 300 metres del Jardín de Paz, i gelosament vigilats per la policia, uns 200 seguidors amb bombos i banderes no van deixar de repetir com un mantra l’«olè olè olè, Diego, Diego...». Tot es va acabar a la llum de la lluna més trista possible.
«Olè, olè, olè, olè, Diego, Diego», s’havia cantat també al matí i a l’empara del sol del migdia, quan els incidents de la tarda no s’insinuaven en l’horitzó. Les veus no semblaven de dolençosos. Eren, abans que res, seguidors, o creien ser-ho sota unes circumstàncies tan estranyes. Elles i ells esperaven entrar a la seu presidencial com si fossin en rigor a les portes d’un estadi on jugaria la selecció argentina. El malentès va aflorar potser com a mecanisme de protecció emocional per a la marea humana, gairebé un tsunami, que va anar a acomiadar el seu ídol i el seu estendard.
[Segueix l’última hora en directe i les reaccions a la mort de Maradona]
«Visca la Pàtria, visca Diego Armando Maradona», va cridar algú, i va agitar una bandera ‘albiceleste’. «Visca», li van respondre a la seva esquena. L’eco es va expandir cap a la plaça de Mayo. A Eva Perón la van vetllar el 1952 al Congrés. Maradona va rebre l’últim adeu al cor del poder polític, a la Casa Rosada. El que uneix els dos episodis és el seu caràcter multitudinari i l’aura mítica dels dos difunts que més amor i rancúnies han suscitat en aquesta societat estremida. El que els separa és que el comiat de Maradona va tenir un tancament caòtic, amb disturbis dintre i fora de la seu de l’Executiu, que van protagonitzar seguidors enfurismats per les restriccions per accedir al saló on hi havia les restes de l’ídol. El caos va obligar a concloure la vetlla de forma precipitada. Es van retirar les corones florals i el fèretre enmig d’una tensió que no estava en els plans de qui va planejar la cerimònia de l’adeu. La família va demanar uns minuts d’intimitat abans que portessin el taüt. L’enterrament s’havia de portar a terme aquest mateix dijous al Jardín de Paz de la localitat de Bellavista, al nord de la perifèria de Buenos Aires. «¿A quina hora i per on passa el seguici fúnebre?», van voler saber els que es van quedar sense veure’l.
La jornada va ser, en definitiva, maradoniana, amb els seus instants genuïns, diferents formes de passió i de profund dolor, i les parts deplorables. A les sis del matí, quan es van obrir les portes de la seu de Govern, es respirava un aire d’angoixa general. El rancor cap a l’astre plebeu s’havia silenciat durant les hores ecumèniques. Als voltants de la seu del Govern es va sentir una tristesa coral. «No t’ho puc explicar», va dir un jove, i el seu amic el va compadir. «¿Què era per tu Maradona?», li va preguntar un cronista televisiu a una dona. «¿I per tu?», li va respondre, i el periodista, que estava transmetent en viu, no va saber què dir. «¿Com es pot estar en un moment així? Sense dormir, i des de les quatre del matí», va voler explicar-li algú al seu costat, per salvar la situació.
«Ens va donar tanta felicitat»
De sobte es va sentir un terrabastall baixar del cel. Era l’helicòpter d’Alberto Fernández. El president es va acostar a la gent i va demanar que mantinguessin distància social a aquells que, en plena pandèmia d’un país amb 1,4 milions d’infectats i gairebé 38.000 morts per Covid-19, havien arribat amb flors, ofrenes, fotos i samarretes. Empleats estatals van repartir mascaretes. «M’he escapat de la feina i he vingut», va confessar un senyor. «Ens va donar tanta felicitat», va acotar el que era davant seu. «Sí, s’ha de complir amb ell com ho va fer amb nosaltres», va intervenir un altre. I un més: «El Diego és felicitat». Ho va dir en present. «S’ha mort el futbol», va sentenciar un altre. «He recorregut mil quilòmetres amb cotxe per ser aquí. Ho va ser tot per a mi», va confessar un senyor gran. A uns metres, un jove havia dibuixat amb guix sobre l’asfalt el Maradona nen que va arribar més lluny que el seu somni incandescent: jugar un Mundial. «Per mi, representa la lluita contra el poder».
📺“Diego fue un jugador excepcional, estamos eternamente en deuda porque sólo nos dio alegrías. Cada vez que salió a una cancha fue para dejar todo por nosotros”. El presidente @alferdez en @superfutbol por @TyCSports. pic.twitter.com/pgoCuebCd4
— Alberto Fernández Prensa (@alferdezprensa) 25 de noviembre de 2020
Plors i incidents
«El que no salta és un anglès», va bramar un adolescent. No era sobre una tribuna sinó a l’avinguda de Mayo, amb un desig incontenible d’avançar cap al Salón de los Pueblos Originarios, on hi havia el cos del seu Déu. A prop seu, un jove es desplaçava agenollat. «Tots van robar en aquest país. Però Maradona només li va robar una piloteta als anglesos». La cua es va expandir per tres quilòmetres. ¿Quants van arrossegar les seves penes? Es va parlar de més d’un milió de persones. No tots van portar mascaretes. Molts van témer no poder entrar a la Casa del Govern i van desbordar el control de seguretat al punt d’apropiar-se per minuts de diversos passadissos de l’històric edifici. L’episodi va fer saltar les alarmes. La família de Maradona va entrar en pànic. A la Plaza de Mayo i l’accés a la vetlla pública van tenir lloc escenes d’empentes i cops. No hi van faltar ‘barrabravas’ i provocadors. Es van reportar a més xocs amb la policia a deu carrers de la seu de l’Executiu, quan la processó va intentar travessar les tanques de contenció. Es van llançar gasos lacrimògens i bales de goma. Hi va haver curses i pedrades, arrestos i ferits. «Com no ens permeten avançar. No el veurem més a la vida». El Govern nacional va responsabilitzar dels fets les autoritats de la capital, que formen part de l’oposició de dretes. «Exigim que frenin ja aquesta bogeria que porta endavant la policia de la ciutat. Aquest homenatge popular no pot acabar en repressió. La dirigent conservadora Patricia Bullrich va dir que la culpa requeia en el president. Quedava pendent l’inventari de contagis entre tant descontrol. Tot el discurs oficial en favor del distanciament pregonat durant mesos havia sigut refutat en poques hores.
Un seguidor de Maradona plora després de ser reprès per la policia.
Abans del batibull, havien passat per la vetlla els excompanys de la selecció campiona del món el 1986, caps de l’afició del Boca Juniors i figures com Javier Mascherano. Juan Román Riquelme, el principal ídol del Boca, enfrontat amb Maradona des del 2010, el va evocar sentidament. «Veure’l jugar va ser increïblement bonic».
Matías Morla, el seu últim apoderat, va considerar que era «inexplicable» que Diego no hagués rebut «atenció ni control» durant 12 «del personal de la salut abocat a aquestes finalitats». L’advocat va qualificar, a més, de «criminal idiotesa» que l’ambulància hagués tardat més de mitja hora a arribar-hi. «Aquest fet no s’ha de passar per alt i demanaré que s’investigui fins al final de les conseqüències». Li van demanar que callés.
Samarretes, cançons i interpretacions
Quan tot transcorria plàcidament, el fèretre es va poblar de samarretes de tots els equips dels quals Maradona va formar part. El president Fernández va deixar la d’Argentinos Juniors. No sé quantes persones tenen la capacitat de donar alegria al poble. Només vull dir-li gràcies», va dir, amb llàgrimes als ulls. Les ràdios no es van cansar d’emetre les cançons compostes en el seu homenatge: ‘La vida tómbola’, de Manu Chao, en la qual es canta «‘si yo fuera Maradona, viviría como él’»; la del grup de rock Los Piojos («‘a los poderosos reta / Y ataca a los más villanos’»), o l’escrita per Andrés Calamaro («‘es un guerrero / Es un ángel y se le ven las alas heridas’»).
#MaradonaEterno El pueblo argentino le brinda su adios al máximo ídolo de nuestro fútbol: Diego Armando Maradona 🇦🇷🔟
— AFA (@afa) 26 de noviembre de 2020
📝https://t.co/bLwnEXikqG pic.twitter.com/skNyoaD978
Pablo Alabarces, autor de l’assaig ‘Fútbol y patria’, li va recordar a aquest diari que Maradona va ser el símbol cultural més important de la història argentina de l’últim mig segle, ell va oferir a una societat la possibilitat d’apropiar-se d’un sentit quan se li van esfondrar «les referències polítiques més elementals». Per això, l’excapità, el pobre que no s’oblidava dels seus orígens, l’impugnador impugnat, va esdevenir una figura capaç de «nomenar simultàniament la possibilitat de la Nació i de les seves classes populars com a subjecte actiu de les seves narratives».
Això l’ha acostat al peronisme. Alabarces recorda que l’extint jugador no era objecte d’unanimitats. No en va Maradona simpatitzava amb Néstor i Cristina Kirchner, que també va anar a acomiadar-lo, i l’actual president, per a enuig dels seus adversaris que, en virtut d’aquestes adhesions que incloïen Fidel Castro, Hugo Chávez i fins i tot Nicolás Maduro, sempre van preferir ressaltar les seves foscors personals.
Nombroses vides
Notícies relacionadesEl record dels mitjans es va centrar en els seus anys d’esplendor. Hi va haver, també, mirades compassives sobre les seves reiterades caigudes i el preu que Maradona va haver de pagar per ser Déu i home alhora, un home que va viure nombroses vides, que va fer feliç una col·lectivitat, però no va poder carregar amb les seves ferides ni posar fre als que el van vampiritzar.
L’escriptora Mariana Enríquez va intentar resumir tot el que enclou el nom mític, el seu desenfrenament i la seva enorme intel·ligència, les seves frases antològiques i els seus gols, els seus gestos i provocacions, les seves ires i tendreses, les seves fidelitats i relliscades, aquesta imatge tan fotogènica i els «clarobscurs com els del pintor Caravaggio». Per Enríquez, l’enumeració de les seves accions és interminable: «com ell, no té final». Així va ser la processó sota el sol d’una ciutat moixa. Fins que tot es va agreujar al caure la tarda.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista