el futur de les cites atlètiques
Sense carreres populars fins al segon semestre del 2021
Barcelona 10 03 2019 Deportes Maraton de Barcelona en su primer kilometro de recorrido por la carretera de Sants Fotografia de Jordi Cotrina /
Les carreres populars en format multitudinari, tal com es coneixien abans de l’esclat de la pandèmia, no tornaran a celebrar-se, com a mínim, fins a mitjans del segon semestre del 2021, sempre que ja hi hagi una vacuna efectiva que posi fre als contagis i al flagell de la Covid19. Algunes organitzacions ja plantegen la possibilitat d’exigir un carnet de vacunació com a requisit indispensable per poder adquirir un dorsal i participar l’any que ve en maratons, mitges maratons, proves de 10 quilòmetres i carreres de muntanya. El futur per a moltes empreses organitzadores és molt incert.
Mentrestant, i fins a l’estiu de l’any que ve, només s’experimentarà en carreres populars de petit format, tal com passarà aquest mes a Barcelona, amb la disputa de la Jean Bouin, primer, i de la Cursa dels Nassos, després. Només uns quants afortunats disposaran de dorsal per acomiadar l’any corrent a Barcelona. Dels 10.000 que hi va haver el 2019 es passarà als mil que hauran de sortir de manera esglaonada i per un circuit tancat pel litoral barceloní.
1.200 Sansilvestres anul·lades
A tot Espanya, al voltant de 700.000 persones es quedaran sense poder córrer el 31 de desembre, ja que s’han anul·lat ni més ni menys que 1.200 sansilvestres. «Aquest any a Espanya s’han cancel·lat més de 3.000 carreres. Fins que van començar les suspensions per la pandèmia, cada cap de setmana se celebraven una mitjana de 70 proves per tot el país», explica Pablo López-Barajas, director d’esdeveniments d’Atresmedia, organitzador, entre altres carreres, de la mitja marató de Madrid i de la marató de Màlaga.
«La situació actual és un desastre per a la majoria d’organitzadors. Amb les cancel·lacions només aguantaran les empreses que tenen pulmó, com nosaltres, o les molt petites, de clubs aficionats i voluntaris sense personal i nòmines al seu càrrec. Però les organitzacions mitjanes, aquelles que necessiten un any per dur a terme una carrera i que tenen tres o quatre empleats en plantilla, desapareixeran, perquè s’han quedat sense patrocinadors i fons,» resumeix Cristian Llorens, director de la Marató de Barcelona.
Planificar és impossible
Per ara, reunir 50.000 persones a Nova York o 20.000 a Barcelona sona a ciència-ficció. «No tenim prou capacitat per oferir garanties i assegurar que els participants no es contagiaran. I fins a l’estiu que ve serà molt difícil tornar a celebrar carreres populars, i sempre que hi hagi una vacuna efectiva. És impossible realitzar ara una planificació més enllà d’un mes, i per dur a terme una gran marató necessitaves fins al 2020 un any de feina. És absolutament impossible realitzar les PCR per a 20.000 participants. És un cost que cap organitzador pot assumir. Crec que després de l’estiu ja hi haurà vacuna i farem vida normal però, alhora, els organitzadors haurem d’exigir-la a l’hora d’inscriure’s», afirma Juan Porcar, president de RPM/MKTG i màxim responsable de la marató i mitja marató de Barcelona, desplaçades a la pròxima tardor. Les experiències passen per celebrar carreres virtuals i evitar que els atletes populars retornin les inscripcions traslladant-les a l’any que ve .
«Fa molts anys en el running que animem clients, empleats i col·laboradors i hem vingut per quedar-nos. El 2020 ha sigut un any complicat i el 2021 planteja moltes incògnites. Sabem que haurem d’adaptar-nos al nou running», explica Silvia Heras, directora de clients a Espanya i Europa de Zúrich Seguros, firma que ha decidit mantenir-se com a principal patrocinador de les maratons de Barcelona, Sevilla, Màlaga i Sant Sebastià.
Les cancel·lacions, no només espanyoles, sinó internacionals –per exemple Nova York- han fet variar els plans a milers d’aficionats que preparen com a principal entreteniment la seva participació en aquest tipus de carreres. «El 2020 s’ha cancel·lat tot i el 2021 veig difícil que hi hagi carreres de gran format popular per la qual cosa caldrà buscar reptes personals a peu o en bici», explica Josep Lluís Busquets, ‘runner’ i economista. «Jo acostumava a anar a Nova York, però ara qualsevol repte exterior està descartat. Un dorsal aniria bé per plantejar-te objectius», afegeix Julián Hurtado, economista barceloní i atleta popular.
La nova dinàmica
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao