Informe sobre la pandèmia al campionat

Un any amb coronavirus a la Lliga: jugadors i entrenadors que van tenir la malaltia

  • Almenys una quarta part dels jugadors i entrenadors del campionat espanyol han passat la Covid des de l’inici de la pandèmia

  • L’Atlètic, amb Simeone i 16 futbolistes, comanda també aquesta classificació, mentre el Barça només n’ha tingut quatre d’infectats.

Un any amb coronavirus a la Lliga: jugadors i entrenadors que van tenir la malaltia
6
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Un any després del començament del malson, el coronavirus s’ha convertit en un company de viatge habitual a la Lliga. A les clàssiques gastroenteritis, esquinços, contractures i altres lesions musculars, s’ha afegit la Covid com un element clàssic dels comunicats mèdics. Un recompte dut a terme per EL PERIÓDICO conclou que el 26% dels jugadors i el 30% dels tècnics del campionat ha passat la malaltia, una xifra elevada si es compara amb les dades de la població en general. Segons l’informe del Ministeri de Sanitat publicat al desembre, la prevalença global (percentatge de persones a la població amb anticossos) se situa en un 9,9% a Espanya.

El resum numèric és contundent: 118 jugadors i 6 entrenadors de la Lliga han patit el coronavirus des del començament de la pandèmia. A aquestes xifres s’inclouen només els casos anunciats oficialment pels clubs o bé pels futbolistes a les seves xarxes socials. Per tant, la quantitat segurament serà més gran, tenint en compte que diversos casos s’hauran silenciat. Tampoc s’inclouen alguns positius que hi va poder haver durant el període que va estar aturada la Lliga passada, aquells tres mesos que van passar entre l’Eibar-Real Sociedad del 10 de març i el Sevilla-Betis del dijous 11 de juny que va significar la tornada del futbol. 

Treball de conscienciació

«Jo crec que els clubs ho estan portant bastant bé. S’ha fet un excel·lent treball de conscienciació del jugador, no només als entrenaments i l’activitat esportiva, amb protocols i mesures com l’ús de mascareta, hidrogels... sinó també als seus hàbits de la vida fora del futbol. Al principi vèiem la Covid com a una cosa molt llunyana, com alguna cosa de la tele o les pel·lícules. Ara tots ho veiem com una cosa que tenim aquí», explica Sergio Domínguez, expreparador físic del Sevilla, a una xerrada amb EL PERIÓDICO.

«S’ha fet un gran treball de conscienciació del jugador. Al principi vèiem la Covid com a una cosa molt llunyana, com alguna cosa de les pel·lícules. Ara tots ho veiem com a una cosa que tenim aquí»

Sergio Domínguez, preparador físic

Experiència en la pandèmia i en quarantenes no n’hi falta. També treballa a la Xina i va viure l’inici del drama a Wuhan. «Mai vam tenir cap positiu. Les cures eren màximes», recorda l’especialista, que destaca l’eficient estructura del seu actual club, l’Eivissa d’Amadeo Salvo, que comanda el grup 3B de Segona B. 

Garay, el primer

Tenint en compte que les plantilles compten amb una mitjana de 23 jugadors, aquests 118 casos suposen una quarta part dels futbolistes. La llista la va inaugurar Ezequiel Garay el 15 de març, un dia després de decretar-se l’estat d’alarma. El central argentí, ara sense equip, va anunciar a les seves xarxes que havia contret el virus. Minuts després, el València va comunicar un total de cinc casos que es van anar destapant a poc a poc. Gayá, Mangala, el delegat Paco Camarasa i el metge Juan Aliaga van completar el repòquer.

El club valencià va ser el més afectat en aquells inicis de la pandèmia, que també va tenir especial repercussió en un Espanyol que va prolongar el seu malastruc a la classificació amb una desena de casos confirmats per Abelardo a l’abril (vuit jugadors i dos membres del cos tècnic). «El primer rival del futbol és el coronavirus. Això és una crisi mundial de persones, no és una crisi mundial de càrrecs o professions. Vam viure 25 dies difícils en què tots els jugadors sabien que hi havia companys que estaven malament, amb familiars molt greus,» va reflexionar al maig Rufete, el director esportiu periquito.

Lideratge blanc-i-vermell

L’Atlètic va disputar l’últim partit amb presència d’un club espanyol abans de l’aturada. Va ser en aquell fantàstic duel a Anfield de l’11 de març, en què l’actual líder de la Lliga va tombar el Liverpool. Un any després, l’equip blanc-i-vermell comanda també el llistat d’afectats per Covid. Lodi va obrir la llista, seguit per Correa i Vrsaljko, que es van perdre la Champions de Lisboa. A la nova temporada van anar caient múltiples jugadors, entre ells Luis Suárez o Joao Felix, un dels últims en caure, al costat de Lemar i Herrera. El Cholo Simeone també figura a una llista amb 17 casos.

Luis Suárez, que es va infectar de Covid al novembre, celebra un gol contra el Celta. 

/ AFP7

Per darrere l’equip matalasser, se situen el Betis (11 casos) i el València (10). El següent a la classificació és el Granada, que suma nou jugadors contagiats i el tècnic Diego Martínez. L’equip nassarita va protagonitzar el partit més polèmic de la pandèmia el 8 de novembre. Va haver de viatjar a Anoeta (2-0) amb només set futbolistes del primer equip, aquells que ja eren immunes, i un únic porter, a més del juvenil. La Lliga no va voler ajornar el duel. «M’hauria agradat competir en igualtat de condicions. Nosaltres tindrem 37 partits per aconseguir el nostre objectiu en lloc de 38 com la resta», va apuntar el preparador dels granadins.

«En el futbol som uns privilegiats pels controls que tenim, però és un tema dur i dolorós. Els jugadors et truquen constantment. Cal fer molta pedagogia»

Fernando Sarasa, cap dels serveis mèdics de l’Osca

Quatre al Barça

Al Barça quatre jugadors van passar per la quarantena de la Covid: Matheus, Todibo (ara al Niça), Umtiti i Pjanic, que ja va arribar malalt a Barcelona a l’agost. Dos membres del cos tècnic també van tenir la malaltia al gener. Al Madrid, a més de Zidane, van tenir sis jugadors contagiats, amb Hazard com a cas més destacat.

Zidane, que va passar la Covid a finals de gener, al partit contra el Getafe a Valdebebas.

/ AFP

El llistat de clubs amb menys positius el tanquen Vila-real, Eibar, Osasuna i Elx, que no ha comptat amb cap futbolista amb Covid, almenys oficialment. Sí que hi va haver un brot a les oficines de l’entitat i el tècnic Almirón va passar la malaltia a finals del 2020.

Ajuda psicològica

El protocol actual de la Lliga compta amb tests d’antígens ràpids tres o quatre dies per setmana. Quan apareix un positiu es realitza un PCR per confirmar la situació. «És un enemic social que ens està fent molt mal. En el futbol som uns privilegiats pels controls que tenim. És un tema dur i dolorós, però cal conviure amb això. Els jugadors et truquen constantment. Cal fer molta pedagogia i ajudar-los psicològicament», va explicar a Aragó TV Fernando Sarasa, cap dels serveis mèdics de l’Osca

Umtiti, que va ser positiu de Covid a l’agost, pugna amb En Nesyri al Pizjuán.

/ AFP7

Notícies relacionades

El temps mitjà de baixa dels futbolistes és de 14 dies, tot i que alguns jugadors van arribar a estar gairebé un mes aturats, com Manu García (Alabès), Todibo (Barça), Loren (Betis), Eteki (Granada) i Sergio Álvarez (Celta). Tampoc han faltat efectes posteriors en alguns positius com Yuri, que va patir vertígens i marejos durant diverses setmanes després de passar la Covid, i Diego Costa, que va tenir una trombosi venosa propiciada per la malaltia.

«Les seqüeles es manifesten de manera determinada a cada jugador. Cal considerar l’activitat realitzada durant l’aïllament. La tornada sempre és progressiva, tenint en compte els nivells de velocitat i demanda física que comporta el futbol actual», conclou Domínguez.