Masclisme

L’escaquista Sabrina Vega, premiada pel seu gest heroic en defensa de les dones de l’Aràbia Saudita

  • La gran mestra femenina, sis vegades campiona d’Espanya, va renunciar al Mundial de Ràpides del 2018

L’escaquista Sabrina Vega, premiada pel seu gest heroic en defensa de les dones de l’Aràbia Saudita
3
Es llegeix en minuts

Una plantada amb arguments. Un boicot en favor de la igualtat i contra la discriminació pel simple fet de ser dona. L’escaquista grancanària Sabrina Vega es va negar a participar en tot un Campionat del Món que era incapaç de garantir de ple la llibertat individual de la dona.

I és que Sabrina Vega va decidir no acudir al Campionat del Món de partides ràpides i semiràpides que es va celebrar a Ryad, capital de l’Aràbia Saudita, a finals de desembre del 2017. El motiu: la falta de temps per mentalitzar-se davant les normes del país i poder competir al màxim nivell en un lloc on els drets de les dones no es garanteixen. Un gest que li va valer el reconeixement públic en l’edició dels Premis Nacionals de l’Esport 2018, la cerimònia de lliurament dels quals va estar presidida pels reis Felip i Letizia en un acte celebrat ahir al Palau Reial d’El Pardo (Madrid).

Perquè tot i que l’organització assegurava que dins dels pavellons i salons on es jugaria es respectarien les llibertats de cada jugadora durant les partides, no va especificar què passaria una vegada acabessin les mateixes.

«Aquesta temporada va ser molt llarga i no em vaig sentir amb prou forces per donar una resposta imminent i cedir davant certes regles de conducta del país musulmà», va indicar llavors en les pàgines d’aquest mitjà Sabrina Vega, sis vegades campiona nacional i Gran Mestra.

«Aquest Mundial tenia premis superiors a nivell econòmic, però abans hi ha els valors», apunta

Tres anys després d’allò, les seves conviccions segueixen intactes. «A l’Aràbia Saudita ens exigien certes coses partint de les regles de la cultura musulmana com cobrir-se el cap amb un vel», va explicar ahir en declaracions a Europa Press. I tot i que l’esdeveniment comptava «amb unes condicions econòmiques superiors», va deixar clar que «per sobre hi havia els valors mateixos». «Ho vaig meditar molt i no hi vaig assistir, però va ser una decisió personal perquè no em crec amb el poder de la veritat i hi va haver jugadores que van voler assistir-hi, però crec que va ser una resposta encertada i que per descomptat va estar avalada», va advertir l’escaquista grancanària.

En aquest sentit, Sabrina Vega també va apuntar la importància dels gestos en l’esport que poden transcendir a la resta de la societat i convertir-se en un punt de partida per a algunes conquestes socials com la igualtat entre sexes. «Sempre he cregut que l’esport té un àmbit professional, però també una repercussió social i jo vaig poder aportar un petit ‘granet’ de sorra», va comentar la grancanària.

Notícies relacionades

Tot en un «debat llarg» que s’hauria de plantejar sobre la poca presència de la dona en els escacs, i tot i que els «números van creixent», no va amagar que pateixen «una baixada en la continuïtat en l’edat juvenil», quan les noies decideixen no seguir i que provoca que no hi hagi aquest «factor de visibilitat de referents femenins». A més, «el ‘top’ mundial està dominat per homes». «Anem avançant molt a poc a poc i cal respectar el ritme del procés», va puntualitzar.

«Fa falta aquest factor de visibilitat de referents femenins en aquest esport», concreta

El Premi Reina Sofia és el Premi Nacional de l’Esport que s’entrega a la persona o institució que hagi destacat durant l’any per un gest de noblesa o joc net en la pràctica esportiva o que hagi deixat una contribució especial a l’eliminació de la violència. És la segona ocasió que un esportista canari aconsegueix aquesta distinció, després que el regatista José Luis Doreste l’aconseguís el 1986 sota el nom Premi Infantes d’Espanya.

Temes:

Escacs Masclisme