La crisi del ‘Barçagate’
El Barça de Bartomeu va utilitzar un sistema per encobrir els pagaments
Els Mossos afirmen que es van utilitzar fins a vuit empreses per «dificultar» la destinació final dels fons
La policia qualifica de «rellevant» el paper d’una assessoria de Barcelona, Telampartner, contractada per I3 Ventures
Per ara no s’han trobat transferències cap a l’expresident del club ni els altres tres arrestats
El Barça presidit per Josep Maria Bartomeu va utilitzar fins a vuit empreses, algunes sense treballadors, per fraccionar i dificultar la destinació final dels pagaments dels serveis de monitorització digital a les xarxes socials i la creació de comptes per difamar jugadors i opositors de l’anterior junta directiva, segons els informes dels Mossos inclosos a la causa judicial sobre el Barçagate, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. La policia ha detectat desemborsaments en comptes corrents dels Estats Units, així com un intent perquè s’abonés un d’aquests contractes a través de la filial del FC Barcelona a Hong Kong. Els agents qualifiquen de «rellevant» el paper de l’assessoria Telampartner, que va ser registrada dilluns i que, segons detalla la jutge, rebia fons d’una de les firmes investigades, I3 Ventures, tot i que la jutge ha ordenat una sèrie de diligències per aclarir la seva participació a l’operativa.
Els Mossos afirmen que malgrat que el Barça va contractar fins a vuit empreses diferents perquè actuessin a les xarxes socials, el «fraccionament era aparent», ja que els diners es redirigien després, automàticament, als comptes d’I3 Ventures, que és la societat que realitzava la feina encarregada. En el concepte d’aquest traspàs de fons consta un número a les factures que, segons els agents, podrien fins i tot ser falses, ja que darrere hi ha companyies, en alguns casos, sense treballadors i els comptes de les quals actuen «com a pont» per «dificultar la identificació del destinatari final dels diners pagats pel Barça». El fraccionament també
La policia concreta que «és rellevant» el paper que juga una assessoria de Barcelona, Telampartner, que rep fons que «es poden vincular directament amb els previs pagaments efectuats pel FC Barcelona. El concepte d’aquests abonaments estan aparentment justificats als comptes corrents per unes factures professionals, que, segons els Mossos, s’han d’analitzar per aclarir si «obeeixen a serveis efectivament prestats» o aquesta societat «pot actuar també com a pont per desviar diners a un altre destinatari final». El total de les transferències, 345.898 euros, a un compte de Telampartner al Deustche Bank.
El rastre dels diners
El mateix informe recalca que el gruix de les quantitats percebudes per Telampartner (també d’altres clients, tot i que I3 Ventures és el més important) es deriven cap al seu administrador únic, Jaime Malet (president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya), i la seva dona, Silvia Sorribas, a una comunitat de béns (Dolbar) que podria estar integrada pel matrimoni i per altres societats. De moment, matisen els Mossos, no s’ha localitzat cap transferència amb destinació als principals investigats: Bartomeu, Jaume Masferrer, Òscar Grau i Román Gómez Ponti, detinguts dilluns i que estan en llibertat.
Telempartner ha reconegut a un comunicat que han treballat amb I3 Ventures perquè aquesta empresa mancava de força comercial a Europa i volia expandir els seus serveis. En el marc d’aquest acord, segons aquesta companyia, «la nostra implicació va ser merament d’introducció comercial», contactant en qualitat d’advocats, «sense cap tipus d’implicació en la negociació del contracte de serveis, execució o seguiment». Telampartner ni cap dels seus representants apareixen com a investigats i només se’ls ha requerit informació.
El perjudici ocasionat al FC Barcelona, segons estimen els Mossos, podria arribar als 1,2 milions. La policia afegeix a un informe de la causa que aquesta xifra podria ser superior, «ja que existeixen compromisos i acords entre els principals encausats que poden augmentar considerablement» l’import del mal causat al club i «que són responsabilitat directa del delicte». En concret, els Mossos parlen d’un delicte d’administració deslleial agreujat, al ser de més de 250.000 euros. Aquesta variant comporta un increment en les penes de presó, fixades entre quatre i 8 anys. La causa està també oberta per un delicte de corrupció entre particulars que incrementarien una eventual condemna.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear