ENVERS LA GRAN GESTA
Rachael Blackmore, el ventafocs del Grand National
La joquei irlandesa, de 31 anys, vol convertir-se en la primera dona que guanya la famosa i popular cursa d’obstacles en els seus 182 anys d’història.
Aquesta filla d’un granger i una mestra d’escola intentarà que el seu pura sang Minella Times, segon favorit en les apostes, faci sensació.
Rachael Blackmore ha guanyat tantes carreres aquest any que fa unes setmanes va tenir un somni: es va atrevir a imaginar que es convertia en la primera dama en guanyar el Grand National en 182 anys d’història. Un desig que aquest dissabte (18.15 hores) pot fer-se realitat a l’hipòdrom d’Aintree (Liverpool) si la joquei irlandesa és capaç d’imposar-se en la cursa d’obstacles més famosa, èpica i viril que se celebra al món sencer.
Hi ha motius per creure que la Rachael, de 31 anys, aconsegueixi la fita hípica d’acabar amb l’hegemonia masculina d’aquesta llegendària carrera. La seva actuació fa un mes en el prestigiós míting anglès de Cheltenham, en què va aconseguir sis triomfs i el premi al millor genet, va generar tal enrenou mediàtic que ara acudeix a Aintree sense cap tipus de complex. «Com fan els meus rivals, jo també m’he permès somiar amb el triomf. Això sí, aquests dies he intentat no pensar-hi massa», ha afirmat ella.
Els rivals, o sigui els genets, seran 37 homes i dues dones. Tots experimentats genets, amb mil i una batalles al cos, que intentaran evitar que aquesta superestrella hípica capti els flaixos del triomf i els millors titulars, una cosa habitual quan es tracta d’una de les competicions mundials que més atracció desperten, no només pels esborronadors obstacles i les caigudes dels participants, sinó per les xifres que mou, amb 350 milions d’euros en apostes, una de cada tres feta per una dona, i uns 600 milions d’espectadors d’audiència.
Recolzament en les apostes
La Rachael, filla d’un granger i una mestra d’escola, muntarà el pura sang Minella Times, segon favorit de les apostes per darrere de Cloth Cap, i que fa unes setmanes no es trobava entre els 20 primers candidats al triomf. Segons David Stevens, relacions públiques de la casa de joc Coral Beat, el canvi d’opinió dels jugadors es deu al fet que «la recolzen a ella perquè vista la seva exhibició a Cheltenham volen que ara faci història en la carrera més important del món». Un recolzament generalitzat que reconeix la valentia que té aquesta noia, d’1,57 metres i 55 quilograms de pes, cada vegada que posa el seu cavall a 55 per hora per saltar tanques i rases de gairebé dos metres.
Ella espera no desaprofitar l’ocasió per fer història. A més de comptar amb l’experiència d’haver afrontat en dues ocasions els 7,2 quilòmetres de distància i 30 salts de la carrera –el 2018 va caure en l’obstacle 15 i el 2019 va acabar en el desè lloc–, el seu exemplar d’aquest any pertany a una de les quadres més poderoses de l’univers de les curses d’obstacles: l’escuderia del magnat John Patrick McManus, antic propietari del Manchester United, i l’entrenador del qual és l’irlandès Henry de Bromhead, un exitós preparador a qui li falta en el seu currículum guanyar aquesta carrera.
10 minuts apassionants
Notícies relacionadesEl desafiament d’Aintree aquest any comptarà amb les grades buides a causa de la Covid i durarà uns 10 minuts, el temps que inverteixen aproximadament tots els exemplars que arriben a meta sense haver ensopegat en una tanca o haver-se desplomat de l’esforç. L’any passat ni això, ja que no es va celebrar per la pandèmia, fet que va obligar que la Rachael, que es juga la vida en cada carrera per 130 euros, aprofités el temps lliure com a representant del centre comercial Kildare Village per promoure la presència de la dona en l’esport irlandès.
Ara, si ella acaba guanyant, no només millorarà el tercer lloc que va aconseguir la seva companya Katie Walsh el 2012, sinó que farà història i farà un pas més per reivindicar les fites femenines en tots aquells esports en què poden competir els dos gèneres i en què continua imperant una manifesta desigualtat. «Entenc perfectament que els meus triomfs causin enrenou entre la gent perquè aquest esport està dominat per homes», diu. Com passa en el Grand National, almenys fins ara.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"