Olimpisme

Craviotto i Belmonte seran els abanderats espanyols per a Tòquio 2020

El COE selecciona el piragüista i la nedadora acollint-se a la nova normativa del COI que permet dos abanderats per país

Craviotto i Belmonte seran els abanderats espanyols per a Tòquio 2020
2
Es llegeix en minuts

El piragüista Saúl Craviotto i la nedadora Mireia Belmonte, que sumen vuit medalles olímpiques, seran els abanderats de l’equip espanyol en la cerimònia d’inauguració dels Jocs de Tòquio, el pròxim 23 de juliol.

La Junta de Federacions Olímpiques del Comitè Olímpic Español (COE) es va reunir dimecres a la seu de l’organisme i va aprovar per unanimitat la designació dels dos esportistes per encapçalar la desfilada de l’equip a la festa d’obertura dels Jocs.

El COE s’acull així a la nova normativa del Comitè Olímpic Internacional (COI), que per primera vegada permet que hi hagi dos abanderats, sempre que siguin un home i una dona.

Per a tots dos, els de Tòquio 2020 seran els seus quarts Jocs Olímpics. Cadascun d’ells ha guanyat quatre medalles.

Palmarès brillant

Saúl Craviotto (Lleida, 3/11/1984) es va proclamar campió olímpic de K2 500 en els seus primers Jocs, els de Pequín-2008, al costat de Carlos Pérez. Quatre anys després, a Londres-2012, va ser plata en el K1 200. A Rio-2016 va sumar dos metalls més, or en K2 200 amb Cristian Toro i bronze en K1 200.

A Tòquio formarà part del K4 500 al costat de Marcus Cooper Walz, Carlos Arévalo i Rodrigo Germade. El K4 espanyol és subcampió del món, per la qual cosa Craviotto és candidat a sumar una medalla més a la capital japonesa.

Mireia Belmonte (Badalona, 10/11/90) va debutar com a olímpica a Pequín-2008 amb només 17 anys. Les seves primeres medalles, dues, van arribar a Londres-2012, sengles plates en 200 metres papallona i 800 metres lliure. A Rio-2016 va complir el seu somni de ser campiona olímpica amb la seva victòria al doble hectòmetre de papallona. També va ser bronze en els 400 metres estils. Per a Tòquio-2020 està classificada de moment per als 800 i els 1.500 metres lliure.

Altres candidats a ser encapçalats de l’equip espanyol eren l’aixecadora de pesos Lydia Valentín, que té un or, una plata i un bronze, i el marxador Jesús García Bragado, sense medalles, però que a Tòquio disputarà els seus vuitens Jocs, una xifra sense precedents en l’atletisme mundial.

El COI ha canviat les regles aquest any, que obliga que en tots els equips olímpics hi hagi almenys un home i una dona i «anima» tots els comitès olímpics nacionals que nomenin un esportista de cada sexe per portar la bandera de manera conjunta en la cerimònia inaugural. Així, va dir, s’enviaria «un fort missatge a favor de la igualtat de gènere».

Notícies relacionades

Espanya només ha tingut fins ara dues abanderades: Cristina de Borbón (vela) a Seül-1988 i Isabel Fernández (judo) a Atenes-2004.

Craviotto i Belmonte succeiran en la llista d’abanderats espanyols al tennista Rafael Nadal, que ho va ser a Rio-2016.