Primer triomf espanyol
Història de l’Eurocopa: 1964, Espanya alça el títol en l’Eurocopa del franquisme
La selecció espanyola va guanyar a l’URSS en una final amb un marcatge component polític al Bernabéu
La participació va créixer de les 17 seleccions de França 60, fins a les 29 d’aquesta segona edició
La decepció de quedar-se fora a la primera Eurocopa per qüestions polítiques la va resoldre amb escreix Espanya en la segona edició del torneig que va celebrar la seva fase final a Madrid i Barcelona entre el 17 i el 21 de juny.
Una edició que, impulsada per l’èxit de la inaugural, va comptar amb una acollida més gran i va créixer de 17 a 29 participants incloent-hi Itàlia o Anglaterra, així com d'altres que van declinar participar a França 60.
No va ser un camí de roses el que va portar a la final el combinat que en aquell temps dirigia José Villalonga. Després d’una més o menys còmoda fase prèvia, va topar amb Hongria a semis a la qual va derrotar en una agònica pròrroga gràcies a un gol d’Amancio. El capritxós destí va voler que la seva rival pel títol fos la vigent campiona, l’URSS, i l’himne comunista va sonar al Santiago Bernabéu davant la presència de Franco. La selecció espanyola aquell dia va jugar de blau. El desenllaç, ben conegut per tots, primer títol d’Espanya que va tardar 44 anys a revalidar-lo.
Si el Bernabéu va ser l’escenari de la gesta espanyola, el Camp Nou va acollir l’altra semifinal i el partit pel tercer ja que va guanyar Hongria davant Dinamarca.
Entre els noms propis va quedar el danès Ole Madsen que amb els seus onze gols es va convertir en el màxim realitzador del torneig fins que Davor Suker el va rellevar el 1996.
Marcelino: el millor gol i el primer heroi
Si bé Luis Suárez va ser un dels grans protagonistes, el més recordat serà sempre Marcelino pel seu golàs a la final, aquesta rematada inversemblant al centre de Pereda, que havia marcat el primer gol. Una diana que no van veure durant anys els espanyols al no quedar gravada pel NO-DO que només va captar la celebració d’Amancio.
La final
Espanya: José Ángel Iríbar, Feliciano, Rivilla, Isacio Calleja, Zoco, Olivella, José María Fusté, Amancio Amaro, Jesús María Pereda, Marcelino Martínez, Luis Suárez, Carlos Lapetra
URSS: Lev Yashin, Viktor Txustikov, Albert Txerternev, Eduard Mudrik, Valeri Voronin, Viktor Anitxkin, Igor Txislenko, Valentin Ivanov, Viktor Ponedelnik, Aleksei Korneev, Galimzyan Khusainov.
Gols: 1-0 M. 6 Pereda. 1-1 M. 8 Khusainov. 2-1 M. 84 Marcelino.
Àrbitre: Arthur Holland (Anglaterra).
Notícies relacionadesEstadi: Santiago Bernabéu. 79.115 espectadors
La final enfrontava la selecció local amb la vigent campiona i el duel va llançar espurnes des de l’inici amb un matiner gol de Pereda que va contrarestar un minut després Khusainov. Marcelino, en el 84, va sentenciar el campionat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034