Judici per la mort del ‘Pelusa’

L’infermer de Maradona assegura que li van ordenar «no despertar-lo»

  • La fiscalia sospita que Ricardo Almirón menteix sobre l’estat de salut de l’exfutbolista hores abans de morir

zentauroepp35862940 ita01 roma  italia   10 10 2016   el exfutbolista diego mara170905121514

zentauroepp35862940 ita01 roma italia 10 10 2016 el exfutbolista diego mara170905121514 / CLAUDIO ONORATI

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’infermer nocturn de Diego Maradona, el primer membre del seu equip mèdic que va comparèixer davant la fiscalia argentina dilluns, va negar haver abandonat el pacient en una lenta agonia, al·legant que li van ordenar «no despertar-lo». «Els seus superiors li van dir que no molestés el pacient. El meu client va tenir la saviesa de realitzar la seva tasca [de seguiment] sense que el pacient se sentís desconcertat», va assegurar l’advocat Franco Chiarelli a la sortida d’aquest llarg examen.

Segons l’advocat, el seu client «va advertir certs senyals d’alerta», que va transmetre, però que només van poder interpretar «els professionals que tenien una visió global de la situació». Afirma no haver sigut informat dels seus problemes cardíacs. Ricardo Almirón, de 37 anys, va passar més de set hores a la Fiscalia de San Isidro, als afores de Buenos Aires: se sospita que va mentir a l’afirmar que l’ídol del futbol dormia i respirava amb normalitat unes hores abans de la mort, ja que l’autòpsia va revelar que s’estava morint.

Diego Maradona, que patia problemes renals, de fetge i de cor, va morir el 2020 d’una crisi cardíaca a la seva residència de Tigre, al nord de Buenos Aires, unes setmanes després d’una operació cerebral deguda a un coàgul de sang. Tenia 60 anys. «El meu client sempre va tractar Maradona com un pacient amb complexitat psiquiàtrica, un problema relacionat amb l’abstinència», va afegir l’advocat a la premsa.

Retirat del camp als 37 anys, ‘el Diez’ havia caigut en les drogues i l’alcohol, cosa que va multiplicar els incidents cardíacs, cures desintoxicants i fases d’obesitat, a risc de la seva salut. Sis integrants més de l’equip mèdic de Diego Maradona, entre els quals, el seu metge personal i psiquiatre, hauran d’anar al seu torn declarar davant la Fiscalia argentina com a part d’una investigació per «homicidi amb agreujants» oberta per la Fiscalia de San Isidro. Aquesta considera que la seva mort, el 25 de novembre del 2020, és conseqüència d’una mala conducta professional i negligència per part de l’equip mèdic. Els set membres del personal d’infermeria estan acusats de no garantir «la correcta administració dels medicaments receptats i psicotròpics».

Més persones citades

La següent en la llista que serà citada a la fiscalia dimecres és la infermera Dahiana Gisella Madrid. Divendres serà el torn del coordinador Mariano Ariel Perroni. L’últim dels set a ser escoltat, el 28 de juny, serà el neurocirurgià Leopoldo Luque, de 39 anys, metge personal de Maradona.

Dues filles de l’excapità de la selecció argentina, Gianinna, de 32 anys, i Jana, de 25, van assenyalar públicament poc després de la mort la responsabilitat del practicant pel deteriorament de l’estat de salut del seu pare, cosa que va desencadenar un procés judicial.

Els set cuidadors estan lliures, però tenen prohibit sortir del territori. Després de l’interrogatori, el fiscal remetrà el cas a un jutge d’instrucció, juntament amb la recomanació de continuar o tancar el cas. Si són portats davant un tribunal, una decisió que podria portar mesos o fins i tot anys, s’enfrontaran a sentències de 8 a 25 anys de presó. «Probablement anirà a judici, no hi ha indici del contrari», va dir a l’AFP una font judicial familiaritzada amb l’assumpte.

Experiència aclaparadora

A principis de maig, un peritatge va concloure que l’exjugador havia sigut «abandonat a la seva sort» per l’equip mèdic, el tractament «inadequat, deficient i imprudent» del qual el va portar a una lenta agonia. «Els senyals de perill de mort que presentava van ser ignorats», estimen els vint pèrits, entre els quals, patòlegs forenses que van realitzar l’autòpsia i especialistes de diverses disciplines mèdiques. Segons el document, «l’equip mèdic va considerar completament la possibilitat del desenllaç fatal del pacient, però es va mantenir absolutament indiferent a aquest tema i no va canviar el comportament ni l’enfocament mèdic». «Tenint en compte el quadro clínic, clinicopsiquiàtric i el mal estat general, hauria d’haver continuat la seva rehabilitació i tractament interdisciplinari en una institució adequada», insisteix el document.

Notícies relacionades

La mort de Maradona, considerat un geni del futbol, va crear un xoc global i va commocionar l’Argentina. Desenes de milers de persones van assistir a la vetlla de les seves restes als voltants del palau presidencial.

El llegendari número 10 havia brillat tant en clubs com en la selecció, sota la samarreta de l’albiceleste. El seu gol amb la mà contra Anglaterra als quarts de final del Mundial del 1986, rebatejada com ‘la mano de Dios’, forma part de la història de l’esport, igual com el seu segon gol aquell dia, en què va regatejar mitja selecció anglesa abans d’anotar.

Temes:

Maradona