Els Jocs de Tòquio

Espanya juga en equip

  • La presència de nou seleccions, totes amb aspiracions de podi, converteixen l’equip espanyol en una de les potències de Tòquio

  • L’objectiu torna a situar-se en les 22 medalles aconseguides a Barcelona 92, que no han aconseguit igualar-se en les últimes sis edicions

Espanya juga en equip

Alberto Nevado /FEB

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

La consultora internacional Nielsen va actualitzar aquest dimecres la predicció de medalles que aconseguirà Espanya en els Jocs Olímpics de Tòquio que són a punt de començar. Segons l’estudi, la collita serà molt bona, ja que xifra en 23 el nombre de podis que s’aconseguiran: set d’aquests seran d’or. Aquest pronòstic millora en una medalla el realitzat fa 100 dies i, en cas de fer-se realitat, permetria superar les 22 medalles de Barcelona 92, que segueixen allà com una frontera inabastable sis edicions després.

«Anem amb moltíssimes possibilitats de medalles i diplomes», assegura el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que no s’atreveix a donar una xifra. La raó és senzilla. Després d’un any sense competicions o amb tornejos internacionals molt limitats per la pandèmia, és molt complicat fer un pronòstic del que s’acosta a Tòquio. Falten referències.

Entre la Covid i les lesions han caigut alguns noms importants pel camí, com els de Rafa Nadal o Carolina Marín, dos ferms aspirants als podis, dins d’una expedició espanyola que acudirà a Tòquio amb 321 esportistes: 184 homes i 127 dones, el grup més nombrós de la història després del que va presentar a Barcelona 92, i amb un pes cada vegada més determinant en els resultats de les noies.

Explosió femenina

«L’èxit de l’esport femení ha sigut espectacular en els últims anys», valora Blanco. «Sense tenir la paritat per obligació, les dones han sigut més del 40% en els últims quatre Jocs, cosa que ens dona una idea realista del gran nivell de l’esport femení», apunta.

Una de les escasses certeses és que Espanya acudeix al Japó com una potència a nivell d’equips, amb nou seleccions, el mateix número amb què van acudir als Jocs de Rio 2016. Aquesta és una de les grans fortaleses de l’equip espanyol. Només el Japó, com a amfitrió, els Estats Units i Austràlia tenen més presència en aquesta cita olímpica amb 11 equips. Per darrere d’Espanya al continent europeu, apareix França amb sis seleccions.

 Això no vol dir que no acudeixin figures a nivell individual. Niko Sherazadishvili, en judo, Sandra Sánchez i Damian Quintero, en karate, Mario Mola o Javier Gómez Noya, en triatló, Lydia Valentín, en halterofília, o els abanderats Saúl Craviotto i Mireia Belmonte, despunten entre els referents, sense comptar que en aquesta categoria d’equips no entren el potent equip de vela, de piragüisme, o de natació artística, abans sincronitzada.

La majoria d’aquests equips que acudeixen a Tòquio apareixen en la majoria de les quinieles per al podi final, començant per la selecció olímpica de futbol que aquest mateix dijous es posarà en marxa contra Egipte. La presència de jugadors de l’absoluta com Pedri, Dani Olmo, Uani Simón, Oyarzábal, uns a altres com Ceballos o Marco Asensio converteixen ‘la Rojita’ en favorit.

El desafiament de Pau Gasol

Notícies relacionades

En aquesta mateixa situació es troba la selecció de bàsquet, que ha aconseguit armar, entorn de Pau Gasol, en el seu últim ball, un equip d’enorme solvència, que persegueix una gesta difícil d’igualar: encadenar la seva quarta medalla en uns Jocs després de les plates de Pequín i Londres i el bronze de Rio. Però també podria enquadrar-se a la selecció femenina de bàsquet (plata a Rio), a les dues de waterpolo, la masculina (subcampiona del món i d’Europa) i la femenina (subcampiona del món, campiona d’Europa), a l’handbol masculí (campions d’Europa, bronze mundialista) i femení (subcampiones del món) i fins i tot en els dos d’hoquei herba.

«En els esports per equip estem en un nivell d’excel·lència. És un dels nostres punts forts. En els últims cinc Jocs, però sobretot en els tres últims, som entre els que més han classificat, sempre hem sigut el país més fort a Europa. Històricament hem tingut els millors clubs del món. El desenvolupament de l’esport espanyol no s’entendria sense els clubs i aquesta és una de les bases de l’èxit, sacrificar-se i posar tot a favor del grup», sentencia el president del COE.