Karate
Sandra Sánchez guanya l’or en el debut olímpic del karate
Va deixar el CAR de Madrid als 20 anys pel càncer de la seva mare. La federació li va tancar les portes però, passats els 30, el seu entrenador i ara marit la va convèncer per tornar a competir. Ara, acostant-se als 40 i convertida en la número u del món en kata, suma la seva 55a medalla i la més important després d’imposar-se a l’amfitriona Kiyou Shimizu al bressol del karate.
Així és Sandra Sánchez, la guanyadora de l’or en karate
La karateka espanyola Sandra Sánchez ha guanyat l’or en la modalitat de kata als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on el karate s’estrena com a esport olímpic. La karateka, de Talavera de la Reina, número u del món, suma així la 55a medalla de la seva vida i la més important.
«No m’ho crec, crec que he de tornar a veure el kata, mirar-me per la pantalla i dir: ‘ah, però si aquesta soc jo’», explicava després de la final al Nippon Budokan, el temple de les arts marcials, on el judo es va estrenar en els Jocs de Tòquio de 1964 i on ha debutat el karate. Malgrat no haver baixat del podi des del 2015, els ulls se li han negat de llàgrimes d’emoció al pujar al podi. La manxega ha aprofitat l’única oportunitat que tenia: farà els 40 al setembre i, després del debut del karate a Tòquio com a esport d’exhibició, tornarà a desaparèixer del programa olímpic a París 2024.
Triomf de la tenacitat
Sandra ha sigut sempre una lluitadora amb les idees molt clares. Amb quatre anys es va rebel·lar contra els seus pares, que l’havien apuntat a ballet. Amb 20 va entrar al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Madrid i el mes següent va marxar perquè a la seva mare li van diagnosticar un càncer de mama. Va decidir abandonar la residència d’atletes per estar amb ella a la seva Talavera natal i la Federació de llavors li va tancar les portes de l’alta competició. Ja de tornada a Espanya, després d’acabar els seus estudis de Ciències de l’Esport i viure a Austràlia, el seu entrenador de tota la vida i llavors seleccionador castellanomanxec, Jesús del Moral (ara el seu entrenador i parella sentimental), li va proposar tornar a competir gairebé amb 30 anys. Li semblava una bogeria, no es volia tornar a il·lusionar. Però des que es va proclamar campiona d’Espanya amb 32, no ha parat de sumar títols.
Els kata són combats contra un rival imaginari. A Tòquio va arrencar la seva etapa olímpica amb el kata ‘Kururunfa’, que va valer una puntuació de 27.26 per als jutges –19.04 de rendiment tècnic i 8.22 de rendiment esportiu–. Posteriorment va desplegar el ‘Suparinpei’, on va exhibir seguretat sobre el tatami amb moviments nets que li van donar un 27.60 de puntuació –19.32 i 8.28– i la van tornar al liderat després de la segona ronda de katas. D’aquesta manera, Sánchez, la gran favorita a l’or com a vigent campiona del món i hexacampiona d’Europa, va avançar a la ronda de classificació. Allà va aconseguir un 27.86 –19.46 i 8.40– amb el kata ‘Papuren’, un dels seus preferits, amb el qual va millorar les notes de la karateka hongkonguesa Mo-sheung Grace Lau (26.40) i de la nord-americana Sakura Kokumai (25.54).
Un regal d’aniversari únic
Notícies relacionadesEn la final ha derrotat Kiyou Shimizu, la gran estrella local, que va calcar la nota de Sandra en la classificació. Es repetia la final de l’últim Mundial, en què Sandra es va coronar a Madrid. Al bressol del karate i davant una japonesa, la manxega ha millorat la seva nota, clavant el seu Chatanyara Kushanku amb 28.06, mentre la seva rival, amb el mateix exercici, s’ha quedat amb 27.88. Al baixar del tatami, les llàgrimes de felicitat omplien la cara de la manxega mentre s’abraçava a Jesús, el seu entrenador i marit, a qui al matí li va prometre regalar-li una medalla pel seu cinquè aniversari de casament.
Damián Quintero, a buscar el doblet
Aquest divendres i a la mateixa hora que s’ha coronat Sandra (12.50), Damián Quintero, que també és el millor del món, pot firmar el doblet espanyol en kata. Espanya no té representants en kumite, combat. Ángel Arenas, seleccionador espanyol de karate, va presentar fa un parell de mesos la dimissió del seu càrrec pels fets que van tenir lloc al campionat d’Europa, en els quals l’equip masculí va decidir no presentar-se a disputar la medalla de bronze i acusava Arenas d’insults racistes. La Federació els va apartar temporalment. I en categoria femenina, Carlota Fernández (-55 kg), Cristina Ferrer (-61), María Torres (+71) van ser eliminades en el preolímpic.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034