Jocs
Deu curiositats dels Jocs Paralímpics de Tòquio
La mascota dels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 es diu Someity, que prové de ‘someiyoshino’, una popular varietat de flor de cirerer, i es barreja amb l’expressió en anglès ‘so mighty’ (‘molt poderós’). Segons els seus creadors té molts poders i es pot comunicar amb els seus elements, com amb les pedres i el vent.
Boccia, per a persones amb discapacitat física i intel·lectual, i goalball, per a discapacitats visuals, són els dos únics esports del programa paralímpic de Tòquio que no són al programa olímpic. A Tòquio els esports que debuten són el taekwondo i bàdminton.
El símbol paralímpic (tres Agitos) consisteix en tres elements en vermell, blau i verd. Els tres Agitos (del llatí «em moc») envolten un punt central i simbolitzen el moviment de reunir esportistes amb discapacitat de tots els racons del món per competir.
Els Jocs Paralímpics i els Jocs Olímpics no es van celebrar junts a la mateixa ciutat fins a Seül (1988). Des d’aleshores van a l’una a la mateixa seu. Tòquio és, fins al moment, l’única ciutat que ha acollit dues vegades els Jocs Paralímpics després de l’edició de 1964.
L’equitació és l’únic esport artístic del programa dels Jocs Paralímpics. Inclou proves de doma mixta (per equips, individual i estil lliure) i els esportistes s’agrupen en cinc classes segons la naturalesa i el grau de la seva discapacitat física o visual.
El moviment paralímpic ha fet el salt al món audiovisual amb els Jocs de Tòquio. S’ha creat el primer videojoc oficial, anomenat ‘El sueño de Pegaso’, i una pel·lícula, ‘Rising Phoenix’, estrenada a la plataforma internacional de Netflix, ha rebut quatre nominacions als Emmy de l’Esport.
Diversos esportistes paralímpics que participaran a Tòquio també són treballadors sanitaris i han estat a primera línia de la lluita contra la pandèmia del coronavirus. La campiona neerlandesa de rem i doctora Annika van der Meer, el tennista de taula britànic i doctor Kim Daybell, la nedadora veneçolana i doctora Génesis Leal i la triatleta i metge espanyola Susana Rodríguez són algunes de les persones que han estat entrenant i treballant hores extres per salvar vides. Susana Rodríguez.
Per ajudar les persones amb discapacitat visual a reconèixer les diferents medalles paralímpiques de Tòquio 2020 mitjançant el tacte, per primera vegada en la història s’ha inclòs una sèrie de clivelles circulars al lateral de les medalles. Una clivella representa l’or, dues distingeixen la plata i tres identifiquen el bronze. A més, les lletres en braille també lletregen ‘Tòquio 2020’ a la cara de les medalles.
En els Jocs Paralímpics de Tòquio competirà un nombre rècord de dones atletes. El 40,5% de tots els esportistes seran dones, segons els criteris de qualificació de l’IPC. Això equival a 1.782 esportistes, un augment respecte a les 1.671 dones que van competir a Rio 2016 (38,6%).
Els Jocs Paralímpics de Rio 2016 van batre el rècord d’audiència televisiva acumulada amb 4.100 milions d’espectadors. L’IPC espera que aquesta xifra se superi fins a arribar als 4.250. A més, aquesta edició serà la més global del món a causa de la decisió de l’IPC de difondre gratis el més destacat de l’esdeveniment a 49 països de l’Àfrica subsahariana que no poden pagar pels drets d’emissió.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia