Propietat intel·lectual
La Superlliga danesa es rebel·la contra la Superlliga i denuncia a la UE la còpia de la marca
La principal competició de Dinamarca, anomenada Superligaen, ha interposat una reclamació davant l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE
A Espanya, LaLiga va mirar sense èxit d’impedir que la Federació Espanyola registrés la marca Superlliga RFEF
La Superlliga danesa de futbol ha registrat una sol·licitud a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) perquè el projecte de competició impulsat pel Reial Madrid, FC Barcelona i Juventus no pugui utilitzar aquesta denominació, registrada amb marca en aquest mateix organisme el mes d’abril passat amb el nom The Super League.
Segons es recull en la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, la Superligaen de Dinamarca ha decidit presentar batalla legal a l’òrgan comunitari competent per protegir una marca que va registrar el març deL 2013. Ho va fer durant un període mínim de deu anys i, segons el seu parer, els drets que ostenta es veuen ara amenaçats per l’anomenada Superlliga europea.
El despatx d’advocats Clifford Chance, a través de la seva oficina a Barcelona i en representació d’European Super League Company SL, empresa establerta al carrer Ortega y Gasset de Madrid, va registrar el terme The Super League a l’EUIPO el 16 d’abril del 2021, tres dies abans que 12 clubs europeus que originalment la recolzaven anunciessin el seu projecte rupturista, cosa que va provocar un terratrèmol en l’ordre futbolístic mundial, abonant 6.000 euros pel tràmit.
El procés
Seguint el procediment reglamentari, l’EUIPO va estudiar la sol·licitud de registre i la va aprovar i la va fer pública menys d’un mes després, el 5 de maig. A partir d’allà, com es fa amb qualsevol marca, es va obrir un període de tres mesos perquè qualsevol que es considerés afectat formulés les seves oposicions. El 16 de juliol, Superligaen A/S, l’empresa que organitza el principal campionat danès, va fer arribar a l’EUIPO el seu escrit d’oposició.
La lliga danesa al·lega que la marca Superlliga ostenta al seu país un ampli reconeixement previ (utilitza el terme des del 2010, tot i que el registre comunitari fos posterior) del qual la nova competició no nascuda podria extreure’n avantatge o, al contrari, generar-li un mal reputacional.
Entenen també a Dinamarca que la normativa comunitària els empara a l’hora de defensar la seva tesi, ja que l’ús simultani del terme Superlliga per a dues competicions diferents generarà confusió entre els consumidors del seu producte. També apel·la a les similituds gràfiques entre els logotips de les dues marques, que consideren un element més de potencial confusió.
El 2 de setembre, i sense més oposicions de tercers, l’EUIPO va admetre a tràmit el recurs de la Superlliga danesa. La reacció de l’empresa que gestionen Reial Madrid, FC Barcelona i Juventus va ser posar-se en mans del despatx especialitzat Isern Patentes i Marques, amb seu a Barcelona, per defensar els seus interessos en aquest procés. Moviment que denota la preocupació que genera als tres clubs la reclamació formulada per la lliga danesa.
Fins al pròxim 7 de novembre, hi ha una finestra oberta perquè les dues parts puguin arribar a un acord i donar així per acabat el litigi. En cas contrari, els representants de la Superlliga danesa hauran de tornar a substanciar formalment els motius de la seva oposició abans del 7 de gener.
Mesos d’espera
Notícies relacionadesA partir de llavors, la Superlliga europea podrà contestar i realitzar al·legacions durant dos mesos, fins al 7 de març. Recopilats els arguments de les dues parts, l’EUIPO prendrà una decisió sobre si el registre de la marca The Super League col·lideix amb els interessos de la Superligaen. «Els terminis varien en funció de cada cas. És complicat preveure quan hi haurà una resolució definitiva», expliquen les fonts expertes en aquests processos amb què ha consultat aquest diari.
L’admissió a tràmit de la reclamació no implica que l’EUIPO presumeixi que la raó empara la competició danesa, sinó només que entén que hi ha indicis d’una possible incompatibilitat, a falta d’entrar en el fons de l’assumpte, expliquen les fonts jurídiques consultades. És a dir, no és en absolut descartable que l’EUIPO acabi concloent que el registre de la marca The Super League s’ajusta a la normativa comunitària i que és compatible amb la de la Superlliga danesa.
Batalla a Espanya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació