La marató de Barcelona
L’atleta atrapat per la guerra
Birham Nebebew no podrà ser aquest diumenge a la marató de Barcelona, ja que no va aconseguir desplaçar-se des de la regió d’Amhara fins a l’aeroport d’Addis Abeba pel conflicte bèl·lic que fueteja Etiòpia.
Tenia el dorsal preparat i una habitació preparada en un hotel de Montjuïc, però Birhan Nebebew no ha pogut arribar a Barcelona, ni disputar aquest diumenge la marató on participava com una de les estrelles africanes que s’han apuntat a la carrera.
Explica el seu mànager, Hussein Makke, que «el noi ha fet tot el possible per arribar a Barcelona». No obstant, ha quedat literalment atrapat per la guerra. I no ha sigut el combat lícit i esportiu per demostrar qui és el més ràpid en una pacífica marató, sinó pel conflicte bèl·lic que fueteja Etiòpia, el seu país, la guerra desencadenada a la regió de Tigray, a la frontera amb Eritrea, que ja ha causat més de dos milions de desplaçats, ha augmentat la fam a la banya de l’Àfrica, ha provocat milers de morts, la condemna de l’ONU i la polèmica pel premi Nobel de la Pau que el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, va rebre el 2019.
Camps d’entrenament
La majoria d’atletes etíops que s’acostumen a desplaçar per a esdeveniments internacionals, siguin maratons, mitges maratons o campionats en pista, viuen a la capital del país, Addis Abeba. Allà disposen de camps d’entrenament i més possibilitats per desplaçar-se a l’estranger. Els kenyans, per exemple, entrenen de manera més dispersa al seu país, amb diversos grups establerts.
Nebebew, en canvi, viu a la regió d’Amhara, veïna de Tigray, enmig de les hostilitats. Amhara és una zona rural amb la majoria de la població cristiana copta. Va mirar d’arribar a l’aeroport d’Addis Abeba per volar primer dijous i després divendres. A la tarda, al veure que era impossible agafar qualsevol vol a Europa, va haver de desistir. «Volia volar des d’Addis Abeba, però s’han trobat totes les carreteres bloquejades perquè a la seva zona ara hi ha un dels fronts del conflicte bèl·lic», afegeix el mànager.
Nebebew té una marca personal de 2.06.52 hores, aconseguida el 2019 a la marató de Lisboa i era un dels aspirants a la victòria aquest diumenge a Barcelona, amb un pronòstic molt obert entre els participants africans; de fet, com sol ser tradicional, els únics aspirants al triomf, tant en homes com en dones.
Els atletes africans
Fins a Barcelona han arribat 12 atletes etíops (set homes i cinc dones), 14 kenyans (12 i 2), dos marroquins, dos ugandesos, dos eritreus i un representant de Bahrain. D’ells, quatre han sigut contractats com a ‘llebres’ i la resta per disputar la victòria, en una marató que torna després de dos anys i en què s’han apuntat un total de 15.100 persones.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.