El mundial d’escacs

El ‘maître’ que va jugar amb Magnus Carlsten

  • Guillermo García, mestre espanyol d’escacs, va tenir l’honor de disputar una partida amb el campió noruec mentre preparava el Mundial de Dubai a l’hotel gadità on treballa.

  • El fenomen escandinau es va establir l’octubre a Sancti Petri, on estudiava el duel davant Nepomniachtchi amb els seus analistes, entre passejos per la platja, pàdel i veia per la televisió els partits del Madrid.

El ‘maître’ que va jugar amb Magnus Carlsten

FLY ME TO THE MOON

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Moure les peces d’escacs amb mestria no està a l’abast de qualsevol. Ni de bon tros asseure’s davant el tauler per intentar plantar-li cara, almenys resistir, davant un campió del món com és Magnus Carlsen, que aquests dies defensa el títol, taules pel mig, davant el rus Ian Nepomniachtchi a la final de Dubai.

Aquesta és la història de Carlsen, de com va preparar el camí per tornar a revalidar el títol de campió del món que manté des de 2013 a Andalusia, el mes passat d’octubre, però també de Guillermo García, maître d’hotel i mestre espanyol d’escacs, que va tenir el plaer amb 48 anys de disputar una partida davant el fenomen noruec. ¿Qui va guanyar? És el menys important perquè fins a l’arribada de Carlsen, García havia jugat més de 500 partides simultànies amb els clients de l’hotel Royal Hideaway de Sancti Petri i no n’havia perdut ni una. «Tampoc és així de cert. Diria més aviat que mai vaig ser derrotat per un client adult tot i que als nens sempre els vaig oferir la possibilitat de les taules», explica Guillermo, introduït en l’art dels escacs pel seu pare, Guillermo García Martín.

Tot va començar a Huelva quan el principal protagonista d’aquesta història era un nen. «¿Vols estudiar escacs?» M’ho va preguntar el meu pare. Jo no tenia ni idea que hi hagués llibres, ni res. En aquella època no hi havia internet i el meu pare se les va enginyar per buscar llibreries a Huelva on trobar textos sobre la matèria i també un club on jo pogués anar creixent com a escaquista». El nen es va fer adolescent i la premsa local de Huelva parlava d’un fenomen als taulers, que anava per a figura i de seguida ho van veure com un candidat a enfrontar-se algun dia als Kasparov i Karpov, les dues figures emergents dels anys 80 del segle passat.

Magnus Carlsen ni havia nascut. Atret pel bon temps, per conèixer els capvespres gaditans i sabent que no tindria cap problema per veure per la tele els partits del seu Reial Madrid de l’ànima, un equip que segueix atret per les estadístiques blanques de gols i resultats, va arribar a Sancti Petri, a l’hotel de Guillermo, caut a l’hora d’explicar la vida gaditana de Carlsen per no trencar la intimitat d’un client del seu establiment.

Carlsen passejava per la platja, jugava a pàdel i també a futbol. «No ho fa gens malament», diu Guillermo després de molta insistència. «I sí, sí (riu mentre parla). És molt del Reial Madrid». Es va instal·lar amb el seu equip d’analistes, sis persones en total. Quedaven pocs dies i calia mirar de trobar vies de fuita per derrotar un Nepomniachtchi, que resisteix i es regira al tauler (quatre taules fins ara).

Notícies relacionades

«Amb 19 anys ja era mestre nacional, però llavors vaig prendre la decisió d’aparcar els escacs després d’haver sigut campió d’Espanya escolar, el que seria alguna cosa així com el títol espanyol sub 16», explica Guillermo García. I ho va fer després d’haver sigut un dels voluntaris que va ajudar a la disputa del Mundial d’Escacs, a la victòria que Kasparov va aconseguir davant Karpov a Sevilla, el 1987.

«Ara he tornat als escacs i també a les partides simultànies; 20 alhora». Influït per la gran sèrie de Netflix ‘Gambito de Dama’, Guillermo va crear el projecte ‘Gambito de Maître’ per jugar amb els hostes del seu hotel. «Va ser impressionant veure com Carlsen s’asseia en una partida simultània, quan realment ell hauria d’haver sigut qui exercís de mestre.» Hi va haver diversos moviments, però sense vencedors ni vençuts. Fins que es van asseure els dos cara a cara; Guillermo amb les blanques. Partida ràpida. Fins a 22 moviments. «Després, a l’analitzar les jugades en el ‘mòdul’ vaig veure que fins i tot vaig arribar a tenir avantatge». El ‘mòdul’ és un ordinador capaç de derrotar el millor dels mortals i que si l’utilitza una persona que no té ni punyetera idea d’escacs venç el millor dels Carlsten. «Mal utilitzat seria alguna cosa així com el dopatge del nostre esport». ¿Qui va guanyar? La resposta queda a l’aire.