Dijous s’estrena
Celebrant la vida d’Unzué
Movistar + mostra al llarg d’una hora i mitja la lluita de l’exfutbolista amb l’ELA a ‘Vivir vale la pena’.
El reportatge ha estat dirigit per la periodista Mónica Marchante i compta amb la col·laboració de Guardiola, Luis Enrique i Xavi, entre d’altres.
«M’agradaria saber si podríeu fer un documental sobre l’ELA». Encara faltaven uns dies perquè Juan Carlos Unzué anunciés públicament que patia la malaltia quan va trucar a la periodista Mónica Marchante. El sí ni es va fer esperar. Ni tampoc les primeres reunions, gravacions, viatges i sobretot les idees que l’exporter i extècnic blaugrana anava donant a l’equip de producció de Movistar+.
Dijous a les 10 de la nit s’estrena a #Vamos ‘Vivir vale la pena’, que aquest dimarts veurà la llum en una projecció privada, a l’Hospital de Sant Pau, amb la presència dels entrenadors del Manchester City i Barça, Pep Guardiola i Xavi Hernández, així com la del seleccionador Luis Enrique, que han volgut acompanyar Unzué.
Al llarg d’1 hora i 27 minuts el documental mostra l’evolució de la malaltia i, sobretot, la naturalitat amb què l’exfutbolista s’enfronta a la seva nova vida sense perdre mai l’optimisme. «Volíem haver-lo tingut a punt coincidint amb l’Eurocopa de l’estiu passat però la pandèmia ens va obligar a anar retardant a poc a poc l’estrena. Fins a l’octubre no vam poder gravar els últims plans», explica Marchante la directora del reportatge.
"Cuando aprendes a morir, aprendes a vivir".
— Informe+ por Movistar Plus+ (@InformePlus) 12 de enero de 2022
Y vivir vale mucho la pena.
Juan Carlos Unzué: jueves 27, #VivirValELApena pic.twitter.com/kRWcUKduZP
Unzué volia haver-lo acabat al juny. I al juny va viatjar, acompanyat de les càmeres, fins a Sevilla perquè no volia perdre’s el debut del seu fill Aitor com a ajudant del seu amic Luis Enrique. Allà es va reunir amb vells camarades de la seva etapa sevillista en un sopar a què no van faltar antigues llegendes del club com Monchi, Rafa Paz, Diego, Martagón... «Va ser una oportunitat perquè tots recordessin anècdotes de Maradona i Bilardo», recorda Marchante entre rialles.
Unzué comença el documental treient el cap pel balcó d’un apartament a Calella de Palafrugell, viatja al Camp Nou, a Tajonar, on es va formar com a jugador de l’Osasuna, i també als hospitals de Bellvitge i Sant Pau, on treballen els metges que el tracten de l’ELA. «I acaba amb una imatge molt impactant, amb una bici, i que té a veure amb l’amistat, la família i la música, amb la seva filosofia de vida, i que serà commovedora per a tothom que la vegi», avança Marchante. La bici, el ciclisme, era una de les passions d’Unzué, seguint la tradició familiar.
Notícies relacionades«A ‘Vivir vale la pena’ parlen amics com Guardiola, Xavi, Luis Enrique, la seva família, com el seu germà Eusebio, i hi participa María, la dona de Juan Carlos. Va ser molt especial, i es veu al documental, la visita que el matrimoni va efectuar a Saragossa quan van anar a veure el Jorge, un noi que necessita l’auxili del respirador i parla a través d’un ordinador».
Dur però esperançador
És un documental dur però esperançador; amable, carregat de vida, però acompanyat del que suposa enfrontar-se a la realitat d’una malaltia degenerativa que es diu ELA i que desgraciadament no només no té cura sinó que els malalts amb prou feines disposen d’ajuda per enfrontar-s’hi. «El documental no pretén endolcir la cruesa de l’ELA sinó que és com un aparador que mostra com deteriora un esportista, una persona sana i forta fins aleshores», afegeix Marchante, que ha treballat al llarg d’un any i mig amb un equip format per cinc càmeres i dos productors, amb la realització d’Edgar Delgado, que sempre va treballar amb Michael Robinson en els seus inoblidables informes. La cita televisiva, aquest dijous a la nit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.