Entrevista
Tebas: «M’alegro que Reverter marxi del Barça»
«El que tinc molt clar és que Ferran Reverter era opositor a CVC i LaLiga, i em consta que no em tenia gaire carinyo. És un executiu que en molt poc temps s’havia posat a saber-ne de tot».
«Ens donaran 700 milions amb la Superlliga», em deia Laporta a mi. «Jan, no sé com us podeu creure aquestes coses», li vaig contestar.
Fer una entrevista a un protagonista del futbol implica, per desgràcia, sentir-se condemnat al regateig. Futbolistes, entrenadors i presidents han desenvolupat l’art d’eludir les qüestions més difícils, per molt que es repregunti. Amb Javier Tebas, en canvi, és diferent. El president de LaLiga no defuig cap pregunta, tampoc cap tema, ni deixa la porta oberta a diverses interpretacions. Després d’algunes setmanes de perfil més baix, concedeix a El Periódico de España la seva primera entrevista a un mitjà de comunicació després de dues fites clau per al futbol espanyol: la venda dels drets de televisió per al cicle 2022-26 i l’acord amb CVC.
¿Quin d’aquests dos processos el van fer anar més de corcoll?
Tots dos, com és normal. Eren dos temes molt diferents, però tots dos de gran importància. Tot i que el tema de CVC estava molt parlat amb els clubs, em preocupaven totes les pressions que venien des de fora. Aquesta assemblea era molt important, i més després de la intoxicació informativa que es va produir des del projecte alternatiu [amb referència a la proposta de finançament impulsat pel Reial Madrid], o no sé com el van anomenar. I, d’altra banda, hi havia la incertesa d’un ‘tender’, feia temps que treballàvem, sabíem que el model d’explotació del futbol espanyol podia canviar, però no sabíem si es produiria o no.
¿Va arribar a pensar que l’acord amb CVC se’n podia anar en orris? Vaig fer moltes trucades als clubs els dies anteriors.
La veritat és que no. Els clubs han de saber l’opinió del president i els executius de LaLiga sobre qualsevol aspecte i vam voler aclarir conceptes sobre la diferència entre CVC i el que proposava Florentino Pérez, per això aquestes trucades. Calia aclarir que el que els venien era un moto, no un cotxe.
«Calia aclarir als clubs que el que els venia Florentino no era un cotxe, sinó una moto»
¿Temen que la justícia pugui tombar l’aliança?
S’han denegat ja mesures cautelaríssimes i nosaltres considerem que l’acord va d’acord amb la llei, com també ho opinen despatxos jurídics importants. I sobre la part més important de la impugnació del Reial Madrid i els altres dos clubs, que és el referent al fet que es violen la Llei de l’Esport i l’RD del 2015, l’Advocacia de l’Estat ja ha dit que considera que no és així.
No obstant, han negociat un crèdit paral·lel per si això passés...
Si es produeix una mesura cautelar sobre els diners que CVC ja ha entregat, el que ens han donat es transformaria en un préstec fins que se solucionés. Hem previst una salvaguarda per si passés, perquè ens han donat ja 700 milions d’euros que ja s’estan invertint. El que busca Florentino Pérez amb aquestes mesures és paralitzar els actes que porten a què tot plegat arribi a bon port. Volia que no es repartissin diners, igual que abans volia espantar CVC. Pensi que el Reial Madrid ha presentat més de 50 demandes a LaLiga.
Li han retret que l’acord amb CVC el beneficia personalment, perquè li garanteix un lloc de rellevància en LaLiga durant més anys dels que marca el seu mandat. Expliqui’s.
No s’han llegit l’acord, perquè no és veritat. No m’he garantit res, estic sotmès a les eleccions i no podré continuar d’aquí dos anys si no soc elegit.
Però vostè mateix va assegurar que CVC volia blindar la seva continuïtat en l’estructura de LaLiga, fos o no com a president.
Això es va treure, no s’ha posat en l’acord definitiu. Quan posen 2.000 milions d’euros per un 8% de LaLiga, ho fan mirant d’assegurar-se que l’equip directiu actual continuarà. Per això es crea aquesta clàusula al principi, perquè ells ho volen i perquè és l’acord-model que utilitzen aquest tipus de fons en les seves operacions. ¿Que això crea problemes, que el fet que hi fos jo generava intoxicació i mal rotllo? Doncs vaig demanar que s’eliminés i es va fer. Qui arribi després sí que tindrà aquesta garantia.
«Vaig demanar que s’eliminés de l’acord de CVC la clàusula que garantia la meva continuïtat en LaLiga»
Llavors, si deixa de ser president el 2024, vostè no cobrarà res ni tindrà cap càrrec derivat de l’acord amb CVC. ¿És així?
És així. Qui arribi després, assumirà la direcció general de la companyia creada amb CVC (LaLiga Impulso) i es compleix el pla de negoci es podrà mantenir fins i tot després de ser president.
Ja que hi som: ¿Es presentarà a la reelecció el 2024?
Tinc voluntat de continuïtat, però ja veurem què passa aquests dos anys. CVC ha dipositat una gran confiança en el grup gestor actual i mentre els clubs i CVC considerin que he de seguir al capdavant de LaLiga, ho faré. Dos anys, tres, quatre... Ells ho hauran de dir.
¿Quin és el compromís mínim de CVC?
Més de tres anys, si no m’equivoco, però en seran més. Es va filtrar que al cap de set anys se n’aniran, però no és veritat. A partir dels tres anys podrien fer-ho, però no ho faran, perquè no tindrien rèdits, hi seran molt més temps. Quan un es presenta a un càrrec d’aquests, perceps si volen que segueixis, i la percepció, ara mateix, és que sí.
¿Veu possible que el Barça se sumi ara, després de la sortida de Ferran Reverter, a l’acord amb CVC?
No ho sé, caldrà preguntar-ho al Barcelona. El que tinc molt clar és que Ferran Reverter era opositor a CVC i LaLiga, i em consta que no em tenia gaire carinyo. És un executiu que en molt poc temps s’havia posat a saber-ne de tot. Venia de Mediamarkt, d’un món de logística, rentadores i televisors, arriba al Barça i ja sabia de drets de televisió, de la política del futbol... ¡De tot! I així ha portat el Barça a una situació complicada. No dic en l’àmbit econòmic, que d’això sí que en sap, però crec que en l’àmbit comercial, polític i institucional ha portat el Barça a una situació difícil i complicada.
¿El satisfà que Reverter hagi sortit del Barça?
Pel Barça, que em preocupa, sí. Ara caldrà veure qui el substitueix, que no sortim del foc per caure a les brases. Però si el Barcelona sap reconduir la situació i assumeix que ha de fer certes coses per superar la seva crisi econòmica i créixer, li anirà bé. I a LaLiga li interessa que al Barça li vagi molt bé, perquè no pot ser que un dels dos clubs més importants del món estigui així. Es va arriscar abans de la pandèmia i després les mesures que ha pres per sortir-ne no són les adequades.
«M’alegro que Reverter marxi del Barça, perquè a LaLiga li interessa que li vagi bé»
Continuï.
No acceptar el tema de CVC o ficar-se en un projecte amb la Superlliga que no li suma res. «Ens donaran 700 milions», em deia Laporta a mi. «Jan, no sé com us podeu creure aquestes coses», li vaig contestar.
¿Creu que l’enfrontament amb el Barça és reconduïble sense ell?
Jo enfrontament... això dependrà d’ells. Jo sempre he mantingut contacte amb Laporta, però no puc marcar la línia del Barcelona. L’actual és de confrontació amb LaLiga i amb els seus clubs, que són els que aposten pel projecte de CVC. ¿En què el beneficia? ¿Li està aportant alguna cosa?
¿Creu que aquesta marxa enrere del Barça amb CVC a l’agost va ser un recurs instrumental per justificar la marxa de Messi?
No. La negativa a CVC ve per les pressions a Reverter, que era l’home de Florentino al Barcelona, o almenys una persona pròxima a Florentino, i per això van decidir sortir-ne.
¿Han percebut impacte econòmic per a la competició després de l’adeu de Messi? ¿N’hi haurà?
No. Zero. Una sortida puntual d’una estrella o de dos, com va passar amb Cristiano, no afecta. Fixa-t’hi, la Serie A no va créixer amb Cristiano. Acabem de firmar vuit anys amb ESPN, ¿creus que saben qui jugarà en LaLiga d’aquí vuit anys? Ni ells ni ningú. Però saben que és una lliga solvent econòmicament i que sempre hi haurà bons jugadors.
«L’espanyola és la gran lliga europea que menys diners ha perdut en la pandèmia»
LaLiga és la gran lliga europea que menys ha invertit en fitxatges des de l’arrencada de la pandèmia. ¿A què ho atribueix?
Cal entendre la idiosincràsia i la manera de funcionar de cada país: en la Serie A, per exemple, molts traspassos són canvis, sense diners reals pel mig, només per arreglar els comptes de resultats. I cal pensar que el Madrid i el Barça han sortit de l’equació i que el Madrid ho ha fet perquè ha volgut, per la seva bona gestió econòmica. No em sembla un criteri... M’agradaria més que es comparessin les pèrdues dels clubs.
Endavant.
La Premier és la que ha tingut més pèrdues; després, França; Itàlia; Alemanya, i la que menys ha perdut en tota la pandèmia és LaLiga.
¿Per què?
Perquè no hem fet fitxatges, perquè hem abaixat els salaris dels jugadors quan calia fer-ho... Perquè s’ha gastat menys, en definitiva. El Madrid ha donat pèrdues zero en pandèmia, mentre que el Manchester City ha perdut 240 milions; el PSG, 300; la Juventus, 200 ... En global, som la lliga europea que menys diners ha perdut, i amb molta diferència.
Parlem ara de l’acord per a la venda dels drets televisius: ¿Què farà LaLiga si la CNMC no permet a Telefónica firmar per cinc anys?
Doncs ja ens asseurem amb Telefónica i veurem què fem, però no hi ha res més a fer. Ja ho veurem, no és una cosa que ens preocupi en aquests moments.
¿Hauria preferit que Telefónica quedés fora de l’equació?
No. Telefónica fa molts anys que està amb el futbol i no podem prescindir de l’únic i millor distribuïdor de futbol que hem tingut fins ara, seria un error. Nosaltres volem estar amb Telefónica, tot i que amb un altre sistema de distribució, perquè l’actual ens ha penalitzat un milió de subscriptors en els últims tres anys.
Però el sistema de distribució, com és lògic, el decideix la mateixa Telefónica.
Sí, però ara només té cinc partits per jornada, els altres cinc els té Dazn, i segur que hi haurà un canvi. Dazn vendrà almenys aquests cinc partits a qui només vulgui veure futbol, sense necessitat de contractar un paquet amb banda ampla i mòbil. Tal com s’ha resolt el ‘tender’, es produirà un canvi en la manera com el futbol arriba al consumidor. Però encara hi ha moltes qüestions en l’aire, veurem com es desenvolupen les negociacions entre tots dos, de les quals, per cert, no en tinc ni idea.
«A partir de la temporada que ve es produirà un canvi en la manera com el futbol arriba al consumidor»
¿Li agradaria que l’acord Telefónica-Dazn fos bidireccional i Dazn pogués comercialitzar tota LaLiga pel seu compte?
Nosaltres volem que com més es distribueixi el futbol i a més gent pugui arribar, millor. Com més operadors i telecos el retransmetin, millor.
¿Va fer Relevent una oferta competitiva per adquirir-ne els drets?
Sí, el que passa és que hi havia una part de risc que havíem d’assumir nosaltres. Era una aposta important durant els tres primers anys, molt similar a la de Telefónica i Dazn, però la seva proposta recollia reavaluar el preu del quart i el cinquè any en funció del rendiment dels tres primers. No suposava un gran risc, però no era superior a altres ofertes i Relevent partia amb el hàndicap de la distribució, ja que encara no la té a Espanya, davant Telefónica i Dazn.
¿Quins altres agents van entrar en la licitació?
Mediapro hi va entrar, però no va arribar a xifres interessants, era un import significativament menor. Amazon no ho va fer, em consta que hi va tenir interès i va fer trucades per analitzar bé la situació, però va decidir no entrar-hi.
La novetat d’aquest ‘tender’ és que LaLiga assumeix les despeses de producció dels partits. ¿A quina quantitat aproximada per temporada ascendeixen aquestes despeses?
Produir només els partits, a Primera Divisió, deu estar en uns 18 milions d’euros per temporada, no ens costarà més. I nosaltres distribuïm un canal amb partits i postpartits, però segurament Dazn i Telefónica voldran els seus propis comentaristes i el seu propi producte. No passarem en total de 25-28 milions d’euros a l’any. I hi ha qüestions que ja pagava LaLiga, com pot ser la càmera aèria.
Llavors, ja que la xifra total passa de 983 milions a 990, ¿LaLiga ha perdut valor?
No, en absolut. Les dades són les que vam dir. I li dic una cosa, aquí tothom, incloent-hi Telefónica, Orange i mitjans de comunicació, deien que valíem 600 milions i ha resultat que en valem 990. A veure on són ara els gurus que deien que ens anàvem a fotre una nata... I jo no és que fos més llest que els altres, és que em paguen per conèixer el mercat i saber com està. Per això estava segur que ho igualaríem. D’altres potser parlaven més del seu desig que del que sabien.
LaLiga i la RFEF han posat fre al seu enfrontament públic gairebé diari. ¿Reflecteix això una millora de relacions?
Jo continuo pensant el mateix, no he canviat en res. Mentre la RFEF no es fiqui amb competències de LaLiga, treballarem en la coordinació que marca el conveni. Si venen a tocar els dilluns, els divendres, els horaris d’estiu... Llavors sí que ens enfadem. És una tema ja finalitzat judicialment, l’hem guanyat, i potser per això sembla que hi ha menys conflicte.
¿Portaran al Suprem la disputa de partits de LaLiga fora d’Espanya o ja renuncien a aquest pla?
No ho he vist encara amb l’assessoria jurídica, però imagino que sí que anirem al Suprem. En tot cas, no està ni entre les nostres 25 prioritats estratègiques portar partits als EUA. Arribarà un altre president de la RFEF que ens deixarà, o l’actual canviarà d’opinió, o la justícia ens donarà la raó, però ara no ens preocupa. És una pena i és incoherent que passi això quan es porta la Supercopa fora d’Espanya, que és una cosa que a mi em sembla bé. Podria criticar que sigui a l’Aràbia Saudita, però no entraré en això, ja és així fins al 2029 crec, està ben pagat... La filosofia està bé.
¿La Superlliga és morta?
No. Florentino mai perd, el conec de fa molts anys. La Superlliga no és un torneig, és un concepte de fa molts anys consistent que els grans clubs d’Europa han de decidir i manar en el futbol mundial.
«La Superlliga no és un torneig, és un concepte: que els grans clubs d’Europa han de manar en el futbol mundial»
¿Està perduda la batalla pel compliment del ‘fair play’ de clubs com el City i el PSG?
No, de fet, espero que en el pròxim Comitè Executiu de la UEFA s’aprovi un nou ‘fair play’ financer, amb canvis importants per collar més aquests clubs-estat.
Però el problema no ha sigut tant la norma de la UEFA com que el Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) hagi deixat sense efecte els càstigs aplicats.
També treballem perquè això no torni a passar. Un dels objectius que em plantejo per a la temporada que ve és que el món del futbol s’aparti del TAS.
¿Com?
Posant-hi altres òrgans arbitrals. Ara és obligatori anar al TAS, que per mi i per molts no és un òrgan independent. L’ideal seria que quan hi hagi una cosa per recórrer de la UEFA o la FIFA es pugui recórrer a la Cambra de Comerç de Zuric, a la de París... Que es puguin escollir altres tribunals d’arbitratge. Hi comença a haver bona recepció amb aquest plantejament, el Govern suís només obliga que la FIFA i la UEFA tingui un òrgan arbitral de decisió fora del seu entorn, però no obliga que sigui el TAS.
¿Pot fer o fa alguna cosa LaLiga perquè el Rayo millori les condicions del seu equip femení i els seus equips del planter?
Hem parlat molt amb el Rayo del fet que han de canviar moltes coses al club. S’han d’adequar al que és un club del segle XXI: una millor estructura de personal, un estadi en millors condicions, més estructura de futbol femení i planter...
La Serie A italiana està a la recerca d’un nou president. ¿Li han tornat a trucar?
Aquesta vegada, no, almenys de moment. Solen trigar temps a saber quin perfil de president busquen, i ara hi ha un conflicte important entre els clubs i la federació.
Notícies relacionades¿Li diem a la Serie A que li truquin per si de cas, o que ni es molestin?
Millor que ni es molestin, jo hi estic molt bé aquí.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació