Guerra a Ucraïna
Els millors esportistes russos, contra la invasió d’Ucraïna
Els tennistes Medvédev, Rublev i Pavliutxénkova, el futbolista Smolov i el ciclista Sivakov són alguns dels que s’han posicionat en contra de la invasió de Rússia a Ucraïna
El món de l’esport s’ha posat d’acord, en un consens rares vegades vist en les principals institucions que el regeixen, per transformar en càstigs exemplars el seu menyspreu a la guerra que ha decidit iniciar el Govern rus a Ucraïna.
Aquesta era una circumstància amb què molt probablement ja comptava Vladímir Putin. I no cal dir que era un desenllaç que no li importava gaire. El que potser no s’esperava el dirigent rus era la contestació interna que rebria el seu deliri bèl·lic.
L’ascens de Medvédev
En una nació de caràcter autoritari i de limitada llibertat d’expressió, molts dels principals esportistes russos estan alçant la veu per posicionar-se clarament en contra de la invasió d’Ucraïna.
L’inici d’aquest conflicte ha coincidit, curiosament, amb l’ascens de Daniïl Medvédev al número u del rànquing ATP, i és el segon tennista diferent a Rafa Nadal, Roger Federer i Novak Djokovic que ho aconsegueix en 18 anys, després que Andy Murray ho aconseguís durant uns mesos el 2016.
Podria haver sigut, en fi, un gran instrument de propaganda per al règim rus. No obstant, el vigent guanyador de l’US Open s’ha posicionat en contra de la guerra iniciada per Putin.
«Avui vull parlar en nom de tots els nens del món. Tots tenen somnis, la seva vida està començant [...]. Per això vull demanar la pau al món, la pau entre països», va publicar el nou número u del món al seu compte d’Instagram.
Molt més directe va ser Andrey Rublev, que actualment ocupa la sisena posició del rànquing ATP. La setmana passada, després de superar els quarts de final del torneig de Dubai (que va acabar guanyant) va aprofitar el clàssic costum de firmar una de les càmeres per llançar el seu missatge.
«No war please». «No a la guerra, sisplau», va escriure el rus. Un missatge similar al que va expressar Ievgueni Kafelnikov, primer número u rus de la història, als seus comptes socials: «STOP the WAR».
El mensaje de Rublev 😍 pic.twitter.com/evG4FSesZ7
— #Vamos por Movistar Plus+ (@vamos) 25 de febrero de 2022
Molt més directa encara va ser Anastàssia Pavliutxénkova , 14a del rànquing WTA: «Sempre he representat Rússia. És casa meva i el meu país. Però ara tinc molta por, com els meus amics i familiars. No m’espanta mostrar la meva posició, estic en contra de la guerra i la violència. Els motius personals o polítics no poden justificar la violència».
Debat al tennis
Aquests missatges són previs a un debat que viu ara mateix el tennis sobre què s’ha de fer amb els competidors russos, després de la petició del Comitè Olímpic Internacional que no es permeti competir esportistes de Rússia i Bielorússia en competicions internacionals.
En aquest context, la tennista ucraïnesa Elina Svitolina es va negar dilluns a la matinada a enfrontar-se a la russa Anastàssia Potapova a Monterrey, sol·licitant als organitzadors del tennis mundial que retirin qualsevol símbol nacional de russos i bielorussos.
✊🏼🇺🇦 #Ukraine #Україна #StandWithUkriane pic.twitter.com/1LT4WjrYI9
— Elina Monfils (@ElinaSvitolina) 28 de febrero de 2022
«No culpo cap dels tennistes russos. No són responsables de la invasió de la nostra pàtria. A més, vull agrair a tots els jugadors, especialment als russos i bielorussos, que valentament han expressat la seva posició contra la guerra. El seu recolzament és essencial», va assenyalar Svitolina.
Futbol
Fora del tennis, potser el missatge que ha cridat més l’atenció ha sigut el de l’exfutbolista del Celta Fedor Smolov. L’ariet rus és una de les estrelles de l’equip nacional, recentment exclòs de la carrera pel Mundial i, a més, juga actualment a la lliga local, al Dinamo de Moscou.
Malgrat totes aquestes circumstàncies, Smolov no va dubtar a expressar a les xarxes socials un rotund «No a la guerra», escrit en rus.
Significatiu va ser també el gest d’Aleksei Mirantxuk, rus que comparteix vestidor a l’Atalanta amb l’ucraïnès Ruslan Malinovskí. Dijous passat va marcar un gol que no va celebrar i des del club van confirmar la proximitat amb què tots dos estan vivint aquesta situació: «Mentre la guerra començava, es van abraçar al vestidor i la resta ens hi vam sumar. Al nostre vestidor hi ha l’exemple que aquests pobles puguin conviure en pau».
Silenci de Txérixev
En la Primera Divisió espanyola només hi ha un futbolista rus, tot i que criat a Espanya: Denís Txérixev. L’extrem internacional del València no s’ha pronunciat encara sobre la guerra, ni a favor ni en contra, tot i que sí que ho ha fet el seu pare Dmitri, exjugador de l’Sporting de Gijón.
«Hi ha tristesa a la seva cara quan parlem. No estem veient les notícies, intentem centrar-nos en el futbol. La guerra és una cosa dolenta, és molt dolorós per a tot el món», va assenyalar l’exdavanter rus a la COPE.
Un dels posicionaments contraris més contundents és el formulat per Pavel Sivakov, nascut a Itàlia i criat a França, però que competeix sota la bandera de Rússia, el país de naixement dels seus dos progenitors.
— Pavel Sivakov (@PavelSivakov) 25 de febrero de 2022Notícies relacionades
«Estic totalment en contra de la guerra i tots els meus pensaments estan amb la gent ucraïnesa. Vull que tothom entengui que la majoria de russos només volen pau i que no hem de ser objecte d’odi pel nostre origen. Pau», va publicar el corredor de l’Ineos a les xarxes socials.
El posicionament de tots aquests ídols esportius sens dubte pot contribuir al rebuig intern dels russos a la guerra, malgrat la repressió que ja està exercint el règim de Putin, amb milers detinguts en protestes contra la invasió d’Ucraïna.
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora
- Sánchez aplana els Pressupostos i allunya una remodelació del Govern