Futbol
El CSD dona llum verda als estatuts de la lliga femenina: «Avui es cristal·litza un projecte de país»
Govern, RFEF, sindicats, clubs i futbolistes s’han reunit en un gran acte per posar en relleu un pas de gegant per a l’esport femení espanyol
La primera lliga professional de futbol femení ha fet aquest dilluns el pas més important per ser una realitat la temporada vinent. De fet, ja no hi ha marxa enrere, després de l’aprovació per part del Consell Superior d’Esports dels estatuts que regiran la nova competició.
D’aquesta manera, la que ara s’anomena Primera Iberdrola se sumarà a la Primera i Segona masculines i a la Lliga ACB de bàsquet com a les lligues professionals que hi ha a Espanya. Una fita amb què el Govern considera que «es cristal·litza un projecte de país».
Així ho ha expressat el president del CSD, José Manuel Franco, en un acte en què, com va avançar ‘El Periódico de España’ es va convocar els principals actors del futbol femení espanyol.
Àmplia representació
Fins a la seu del CSD han acudit el president de la RFEF, Luis Rubiales, els dels dos sindicats majoritaris, Amanda Gutiérrez (FutPro) i David Aganzo (AFE), el de l’Associació de Clubs de Futbol Femení, Rubén Alcaine, i representants de tots els clubs de la categoria, per exemple els president Aitor Elizegi (Athletic), Quico Catalán (Llevant) i Alfonso Fernández de Trocóniz (Alabès), a més de congressistes i senadors.
I, per descomptat, futbolistes, les grans protagonistes d’aquesta fita. A excepció del Barça, que es va coronar aquest diumenge campió de Lliga, tots els clubs van estar representats, amb Marta Carro (València) i Sheila Elorza (Eibar) com a portaveus: «Ha sigut un dia històric, hem lluitat molts anys per aconseguir això i esperem que ara serveixi a altres esports minoritaris».
Felicito al Consejo Superior de Deportes y a los clubs por un avance que nos beneficia todos y a todas. ¡Viva el progreso de las mujeres en el deporte! https://t.co/SCO0YrL5fr
— Miquel Iceta Llorens /❤️ (@miqueliceta) 14 de marzo de 2022
L’aprovació per «unanimitat» de la Comissió Directiva del CSD d’aquests estatuts és el punt final a nou mesos de dures negociacions entre clubs, amb la participació activa de CSD i RFEF, per transformar en realitat la declaració de la lliga femenina de futbol com a una competició professional de ple dret.
Un procés que continuarà en les pròximes setmanes amb la constitució de la lliga en si, l’elecció d’una junta directiva i el desenvolupament d’un conveni de coordinació amb la RFEF, que continua gestionant la competició durant aquesta temporada de transició.
«Deute històric»
«Aquest és un dia molt important per al conjunt de l’esport femení espanyol, no només per al futbol», ha reivindicat Franco, que considera que aquest dilluns «s’ha saldat un deute històric d’Espanya amb les seves dones esportistes, que mereixien, almenys, això».
El president del CSD també ha destacat el compromís del Govern amb aquest procés, amb la inversió de 31 milions d’euros procedents dels Fons Europeus per millorar les infraestructures dels clubs, perquè les jugadores desenvolupin tot el seu potencial en condicions òptimes».
Notícies relacionadesRubiales, per la seva part, ha garantit el recolzament de la RFEF a la nova lliga femenina, «amb lleialtat i responsabilitat» i «sempre que es compleixin les normatives de la RFEF, la UEFA i la FIFA», en un clar missatge dirigit als clubs menys alineats amb la federació de cara al desenvolupament del futur conveni de coordinació.
«Tenim una gran responsabilitat, no només amb el futbol femení, també de cara a allò que demà poden ser tots els esports femenins. Apel·lo a la unió i a la responsabilitat, perquè demostrem que això serveix per a alguna cosa. A partir d’avui hem de demostrar a tothom que això ha valgut la pena», ha indicat per la seva part Lola Romero, directora general de l’Atlètic femení, en representació de tots els clubs.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- La felicitació del president "Sou la força de Catalunya"
- La gestió de la dana Sánchez va oferir la mateixa ajuda a València que a tres autonomies més
- Judici per violació a Avinyó La fiscalia demana 20 anys per a Dominique Pelicot, la màxima pena possible
- Els patinets surten de la ciutat
- Un canvi d’armari d’hivern sostenible
- INNOVACIÓ Una eina catalogarà l’art flamenc importat
- Temporada d’exposicions Zurbarán i ‘Tinta contra Hitler’, grans fites del MNAC per al 2025
- LITERATURA Irene Zurrón i Víctor Recort guanyen ex aequo el premi Documenta
- ‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’ L’escena s’emociona amb València