El somni olímpic
Jocs 2030: Lambán ara no descarta una candidatura... sense Catalunya
Aragonès assegura que no renunciarà a cap seu o prova ja pactada amb el COE
La DGA presentarà demà la seva proposta i confia que Sánchez mantingui la seva promesa
Ha arribat l’hora de la política. Ja ho advertia la setmana passada el president aragonès, Javier Lambán, que la candidatura conjunta amb Catalunya per organitzar els Jocs Olímpics d’hivern 2030 serà o no serà depenent d’una negociació política que no s’ha produït i a la qual li falten encara diversos capítols per escriure. Però la d’ahir era per a tothom una cosa inesperada. ¿Un cop de puny sobre la taula d’Aragó davant l’enèsim afront del president català Pere Aragonès o un pas més cap a la ruptura definitiva?
Lambán ara no descarta presentar una candidatura en solitari, sense Catalunya, i que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) decideixi amb quina es queda. Tot i que, abans, demà dijous, traslladarà a l’opinió pública la seva oferta tècnica per reequilibrar l’actual. «En última instància, Aragó està disposat a dir al COE que si Catalunya es tanca en banda, nosaltres estem disposats a plantejar una altra candidatura perquè els Jocs se celebrin enterament a Aragó, que tampoc seria la solució però que posaria sobre la taula la capacitat que té com a comunitat i de les seves pistes i instal·lacions per desenvolupar una candidatura», va expressar Lambán aquest dimarts, responent de manera contundent a Aragonès, que hores abans havia assegurat que «no es modificarà cap seu ni prova dels Jocs Olímpics» si es vol comptar amb Catalunya i que «no» té previst entrevistar-se amb el dirigent aragonès. «Hi ha un acord tècnic que no preveiem que es modifiqui. I sobre l’entrevista amb Lambán, no vaig ser jo qui la va suspendre. La meva oferta de veure’ns segueix en vigor, però no depèn de mi», va matisar.
Ni més ni menys
Però Aragó té clar que «la pilota és a la teulada del COE, que haurà de dir si prefereix una candidatura excloent com la que planteja Catalunya o si en vol una que inclogui tot el Pirineu, que és la que plantejarà Aragó», va replicar Lambán, molest en el que ja és una discussió política i no només tècnica. Ell tampoc té cap intenció de reunir-se amb Aragonès, però aquestes afirmacions del dirigent català i la seva posició porten la candidatura a un «atzucac», va dir, que només pot resoldre el COE o l’Executiu central.
«No volem més que ningú, però tampoc menys», va afegir. Mentrestant, la DGA segueix amb el seu full de ruta i presentarà la seva proposta al COE per reequilibrar la candidatura conjunta per als Jocs del 2030 «dijous vinent». Ho va confirmar al matí, en un acte a Terol i abans que Aragonès fes aquestes asseveracions. Per això després, a la tarda, aprofitava per demanar al seu homòleg que sigui «responsable», perquè la proposta que defensa Aragonès és «inviable» en aquests termes de desigualtat. «Ja hem de tenir prou paciència amb els amics catalans amb les seves consultes, els seus referèndums... que no s’avenen al que el COI demana per presentar una candidatura», va assegurar.
Per això li va demanar que sigui «més empàtic i comprensiu» si vol una candidatura «competitiva» –que l’actual «no ho és»–, «amb un plantejament desequilibrat i injust». I si no ho fa, Aragó farà el mateix amb una proposta que no pensa modificar «ni un mil·límetre» i que el COE decideixi. Lambán s’aferra a aquesta proposta per presentar que restauri l’«equilibri», la «igualtat», aquest «50%» que ara ha d’aclarir com s’aconsegueix... Però també fia l’èxit d’aquest full de ruta que el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, compleixi el promès a Aragó al setembre dient que així seria. «Només cal que es compleixi el que se’ns va assegurar quan se’ns va convidar a participar-hi», va remarcar. I també que «quan el Govern s’ha hagut d’expressar ho ha fet en termes positius» per a Aragó i no hi ha «cap argument per pensar que el president del Govern central s’hagi de desdir» del seu compromís.
L’interlocutor ha sigut el president del COE, Alejandro Blanco, i ho continuarà sent, va afirmar. «Una altra cosa és que tingui previst parlar amb el ministre del ram, Miquel Iceta» i si ha de parlar amb Pedro Sánchez ho farà, però va demanar a tothom «calma i tranquil·litat». «Aragó en l’últim en què ha de caure és en la trampa de les presses», ja que Catalunya no tindrà fins al juliol una decisió definitiva amb la seva consulta. Ahir mateix, la ministra de Transport, Raquel Sánchez, va afirmar que és «optimista» respecte al pacte entre Catalunya i Aragó i va qualificar d’«innecessària» la consulta que proposa la Generalitat catalana per al 24 de juliol.
Lambán té el suport polític del PP, Cs, PAR i Vox, als quals va prometre mantenir la «fermesa» per reclamar aquesta igualtat en el repartiment de seus i proves que Aragonès ja dona per tancat. «He de reconèixer que fins fa una setmana jo era incapaç de distingir l’esquí alpí de l’esquí de fons», va afegir el president, «i continuo sent incapaç de fer-ho del tot», però hi ha unes proves «més rellevants» i unes estacions com Candanchú, Formigal i Cerler que han de tenir «proves de primer nivell» als dos Pirineus i proves a les tres valls aragoneses, perquè els beneficis es reparteixin «de manera homogènia».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín