Atletisme

La Marató de Barcelona més femenina de la història

El 25% dels participants que aquest diumenge disputen la prova barcelonina són dones

La Marató de Barcelona més femenina de la història

ZURICH MARATÓ BCN

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La marató més femenina de la història té la dona com a protagonista en un recorregut de 42.195 metres, en unes dates inusuals de maig, encara recollint la crisi del coronavirus i els danys col·laterals de la guerra d’Ucraïna, que han provocat un descens d’inscrits, cosa que ha repercutit, sobretot, en la participació masculina. L’organització espera i creu que tot tornarà a la normalitat quan la Marató de Barcelona recuperi el 19 de març del 2023 la seva data habitual de celebració.

«Hem de recordar que el 7 de novembre del 2021 es va disputar l’última marató i per al corredor popular preparar dues vegades una prova d’aquestes característiques amb tot just sis mesos de diferència és un repte excessiu; això, unit a la baixada de participació que han notat totes les maratons europees, provocada per la crisi de la pandèmia, ha sigut determinant perquè aquest any hi hagi menys atletes que en altres ocasions», defensa Cristian Llorens, director d’RPM i màxim responsable de la carrera.

La resposta

No obstant, ¿per què les dones, a diferència dels homes, no han desistit a l’hora d’apuntar-se a la prova i recollir un dorsal? Llorens en té la resposta: «La dona, en tots els camps de l’esport, s’està bolcant com mai, d’aquí ve aquest creixement de participació i perquè nosaltres hem cuidat molt el col·lectiu femení enviant-los comunicació personal i fomentant entrenament perquè elles poguessin preparar-se al millor possible per a la prova».

El 25% dels participants que aquest diumenge a partir de les 8 del matí assaltaran els carrers de Barcelona seran dones, cosa que representa un total de 2.014 dorsals femenins entre els 10.000 participants que correran pels carrers de la capital catalana.

Les xifres

En línies generals suposa un descens de gairebé 5.000 atletes entre els que van córrer al novembre a Barcelona. «Hem de tenir en compte que entre els 15.000 participants del 2021 hi havia 8.000 persones apuntades al del 2020, que es va suspendre per la pandèmia, i als quals se’ls va respectar el dorsal», explica Llorens.

Les dates no són les més idònies ja que hi ha molts atletes, sobretot els estrangers que venen de països més freds, que temen la calor que pugui fer a Barcelona. I a la baixada cal unir-hi els participants locals que no s’han atrevit a afrontar el repte d’una segona marató encara amb el record de les sensacions de la tardor passada.

Els 10 quilòmetres

Notícies relacionades

A més, hi haurà una carrera de 10 quilòmetres que sortirà 20 minuts més tard i que té una finalitat solidària, ja que 2 euros dels 25 que costa la inscripció seran entregats a Creu Roja com a ajuda als refugiats de la guerra d’Ucraïna. El 45% dels corredors del 10.000 seran dones.

Quant al repte purament esportiu, es tracta una vegada més d’intentar batre el rècord del circuit que tenen el kenyà Samuel Kosgei (2.06.03) en categoria masculina i l’etíop Tadu Teshome, en l’apartat femení amb 2.23.53 hores.