NATACIÓ

El waterpolo, l’esperança espanyola en el primer Mundial sense Mireia Belmonte ni Ona Carbonell

Les seleccions masculina i femenina busquen l’or que se’ls va escapar a les finals del 2019

Els nord-americans Ledecky i Dressel, cridats a ser la reina i el rei del ball a Budapest

El waterpolo, l’esperança espanyola en el primer Mundial sense Mireia Belmonte ni Ona Carbonell

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Mundial de natació aixeca el teló aquest dissabte a Budapest. El waterpolo torna a ser la principal carta de la delegació espanyola. Les seleccions de Miki Oca i de David Martín, vigents subcampiones totes dues, aspiren a l’or. Caldrà veure si l’equip de sincronitzada, malgrat l’absència d’Ona Carbonell, aprofita l’absència de Rússia per colar-se al podi.

En la selecció femenina de waterpolo, Oca ha apostat per donar entrada a diverses campiones del món júnior després de la retirada de l’equip d’algunes de les guanyadores de la plata a Tòquio: Marta Bach, Elena Sánchez, Roser Tarragó i Clara Espar. Sí que segueix la germana d’aquesta última, Anni, que confia que el còctel d’experiència i joventut els ofereixi el segon or mundial. «Visualitzo l’or».

En l’última cita mundialista els dos equips de waterpolo es van quedar a les portes de la glòria al caure a les finals. Martín, tècnic del quadro masculí, sentencia que l’objectiu ara és ser campions del món. «Som l’única selecció que ha estat entre els quatre millors els últims anys i ens hem guanyat que es pensi en Espanya com a favorita al títol». Serà el primer gran campionat sense Dani López Pinedo, porter de referència que s’ha retirat fa unes setmanes.

Sense Belmonte ni Carbonell

Budapest serà també el primer Mundial sense Ona Carbonell, guanyadora de 23 medalles mundialistes i que està embarassada. En la seva absència, la jove Iris Tió serà la solista de la selecció, que va acabar setena per equips en els últims Jocs.

Tampoc hi serà Mireia Belmonte, que després de la seva etapa amb Fred Vergnoux ara treballa amb Olaf Wildeboer amb l’horitzó dels Joc de París 2024. Sense la badalonina, que va aconseguir tres medalles al Mundial del 2013 i tres més al del 2107, tot indica que Espanya haurà d’esperar a pròximes cites per tenir una nova campiona en natació. La delegació és tan reduïda com les esperances de medalla: a la piscina hi haurà Paula OteroJessica Vall, Carles CollSergio de Celis, Hugo González, Alberto Lozano, Ángela Martínez i Carlos Garach. Aquests dues d’últimes també competiran en aigües obertes, on també hi haurà María de Valdés i Alberto Martínez. En salts també seran a Budapest Adrián Abadía, Alberto Arévalo i Nicolás García Boissier.

Dressel torna després de la depressió

Els nord-americans Caeleb Dressel i Katie Ledecky estan cridats a ser els reis del torneig, que estarà marcat, a més de veto a Rússia per la invasió d’Ucraïna, per les baixes d’estrelles de la talla del britànic Adam Peaty o les australianes Ariarne Titmus i Emma McKeon. Dressel es va convertir en l’últim Mundial, a Gwangju 2019, en el primer nedador en la història a penjar-se vuit medalles mundialistes (6 ors i 2 plates).

Notícies relacionades

Ara buscarà el ple de vuit ors, després que a Corea del Sud se li escapessin els dels relleus 4 x 100 m estils tant en la categoria masculina com en la mixta. Les baixes del britànic Peaty i l’australiana McKeon, claus per als triomfs de les seves seleccions en aquestes dues proves el 2019, poden acostar el somni a Dressel. El prodigi, de 25 anys, torna a l’alta competició després de confessar que va entrar en una depressió just després de guanyar cinc ors olímpics a Tòquio. «Acabava de guanyar cinc medalles d’or a l’escenari més gran i només pensava que hauria d’haver nedat més ràpid», va explicar sobre com la pressió va estar a punt de posar fi a la seva carrera.

La seva compatriota Ledecky, sense l’amenaça de Titmus, aspira a l’or en quatre proves (400 m, 800 m, 1.500 m lliure i 4 x 200 m) i convertir-se en la primera que encadena cinc corones mundials seguides en 800 m. Summer McIntosh, la canadenca de tan sols 16 anys amb qui competirà en 400 m, i l’australiana Kaylee McKeown (tres ors i un bronze olímpics a Tòquio) intentaran robar-li els focus.