El president del COE assenyala Lambán

Blanco: «Hem destrossat la candidatura des de casa»

El president del COE va assenyalar que «hi va haver un moment en què Lambán el va portar a un terreny que no és l’esportiu. Hi havia acord tècnic, però és la seva decisió i no podem fer-hi res més. És molt fàcil dir que no i una vegada que es diu s’han de calibrar les conseqüències».

Blanco: «Hem destrossat la candidatura des de casa»

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, va comparèixer aquest dimarts a Madrid per oferir la seva versió sobre l’esdevingut amb la candidatura catalanoaragonesa per als Jocs Olímpics d’Hivern 2030.

El dirigent olímpic va ser categòric en les seves explicacions: «Quan entren els representants polítics no hi ha acord i no avancen les negociacions. En les comissions tècniques sí que hi va haver avenços. Allò pel que hem lluitat no podem mantenir-ho. No existeix la candidatura conjunta. Obrim la possibilitat que si algun territori vol presentar candidatura ho facin davant el COE i quan estigui presentada i l’assemblea del COE ho aprovi, parlar amb el COI per presentar-la».  Blanco va afegir que «cadascú ha d’assumir la seva responsabilitat. Hem lluitat perquè hi hagi respecte i diàleg. Però no podem seguir si hi ha aquestes diferències polítiques».

El president del COE va explicar que «Nosaltres com a candidatura no tenim el millor projecte tècnic que es pot tenir, entre altres coses perquè a Espanya no podem fer grans inversions. Així els salts els hem de traslladar a altres països. Però teníem dos pilars importants: primer, que podíem parlar de la regeneració d’un territori. I segon, tenir un projecte que es basa en l’acord i diàleg de diverses parts li donava molta força al projecte. Intentava integrar, unir. Era un projecte que partia de la societat, no estava liderat per la política. Si convertim això en un enfrontament entre constitucionalistes i independentistes és que no hem entès el moviment olímpic».

 Lambán va trencar l’acord

Lambán és el mateix partit que Pedro Sánchez. «Ningú en cap àmbit polític ni econòmic m’ha plantejat aquesta candidatura com una confrontació. Crec que aquesta candidatura ha sigut un punt de trobada polític, però hi ha un moment en què Lambán ho porta a un terreny que no és l’esportiu. És la seva decisió i no podem fer-hi res més. És molt fàcil dir que no i una vegada que es diu s’han de calibrar les conseqüències». Per al dirigent «hem destrossat la candidatura des de casa. Hi ha hagut diferències, atacs, suspicàcies, mentides... No hem sigut capaços d’arribar a un acord entre nosaltres. I això és el que em fa més mal»:

 

Blanco va explicar detalladament el procés: «El COE va comunicar al seu dia la presentació de la proposta i els avantatges de celebrar els Jocs Olímpics d’hiverns al Pirineu de Catalunya i Aragó. Vaig proposar una comissió de 12 persones, tres del govern d’Espanya, tres del de Catalunya, tres del d’Aragó i tres del COE. Aquesta comissió tècnica es va reunir sis vegades entre el 21 de desembre i el 22 de març. Al finalitzar es va arribar a un acord tècnic de distribució de les seus i les proves, i se’ls va convocar a una reunió institucional. Aragó celebrava 54 proves i Catalunya 42, però hi havia més esportistes a Catalunya i més proves a l’Aragó. Vam convocar la reunió el 28 d’abril i tres dies més tard, Javier Lambán em va enviar un escrit advertint que no hi estava acord. No hi va assistir cap representant d’Aragó. No hi va haver acord per modificar la distribució».

Repartir l’alpí

Notícies relacionades

Explicació que va continuar apuntant els esforços des de Catalunya per arribar a l’acord: «En una de les reunions Catalunya va proposar passar cinc proves de freestyle de la vall d’Aran a Cerler. A canvi les cinc proves de patinatge passaven a Catalunya. Aquesta proposta de Catalunya no es va acceptar i hi va haver una altra reunió. En la següent, el 7 de juny, es debat la nova proposta que proposa Aragó, per distribució per lots. Separant l’esquí alpí masculí del femení, a la qual cosa es va negar el representant de Catalunya. El problema és que aquest repartiment de l’alpí mai es va posar sobre la taula en les comissions tècniques».

Això va provocar que «s’anul·lessin dues visites dels experts del COI i dues reunions telemàtiques perquè no hi havia projecte al no haver-hi acord entre els representants d’Aragó i Catalunya. Llavors es va emetre un comunicat advertint que no s’estava en disposició de presentar un projecte».