Els Mundials de natació de Budapest

Andrea Fuentes explica el seu heroic rescat: «No vaig pensar, em vaig dir ‘l’has de treure i fer-la respirar’»

La imatge de l’actual seleccionadora dels EUA i exmedallista olímpica espanyola fa la volta al món després de salvar la seva deixebla Anita Álvarez

Andrea Fuentes explica el seu heroic rescat: «No vaig pensar, em vaig dir ‘l’has de treure i fer-la respirar’»

OLI SCARFF/AFP

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Andrea Fuentes s’ha convertit en una de les protagonistes dels Mundials de natació de Budapest. La seva imatge llançant-se a la piscina per rescatar la seva deixebla Anita Álvarez, quan aquesta havia perdut el coneixement després d’acabar l’exercici de la final del solo lliure de natació artística, ha fet la volta al món. Va ser heroïna en contra de la seva voluntat i durant les últimes hores s’ha convertit en la convidada obligada de les televisions i emissores de tot el planeta per explicar les sensacions que la van assaltar en una situació tan dramàtica.

«En aquest moment no vaig pensar, simplement em vaig dir ‘has d’arribar el més ràpid que puguis, treure-la a la superfície i fer que respiri’», va explicar aquest dijous Andrea Fuentes, feliç perquè tot va quedar en un ensurt i Anita Álvarez, de 25 anys, es troba en bones condicions, descansant i amb ganes de competir, tot i que pendent del que decideixin els metges de la federació.

Tot va succeir en qüestió de segons. Anita Álvarez va acabar el seu exercici en el solo lliure, i quan es va aturar la música, en lloc d’abandonar la piscina, es va enfonsar dins l’aigua. Els seus companys d’equip, presents a la grada, van passar d’aclamar la seva actuació a quedar-se perplexos davant el que passava.

Andrea Fuentes se’n va adonar ràpidament que alguna cosa no anava bé, perquè no és la primera vegada que Álvarez pateix un desmai dins l’aigua. En l’execució dels seus exercicis, les nedadores moltes vegades estan exigides al màxim, sobretot quan fan apnees. «Els esportistes busquem el límit del cos i de vegades el trobem», va explicar Fuentes als micròfons d’‘El Larguero’ de la SER després d’una jornada amb les pulsacions disparades. L’actual seleccionadora nord-americana es va penjar dues plates olímpiques a Pequín 2008 i una plata i un bronze a Londres 2012 en la seva etapa d’esportista amb la selecció espanyola.

Crits i bufetades

Fuentes va intentar cridar l’atenció dels socorristes perquè es llancessin a l’aigua. Però al veure que no reaccionaven, no ho va dubtar i es va llançar a l’aigua per rescatar-la. «Només pensava que no arribés al fons. Veia com s’anava enfonsant i vaig nedar el més ràpid que vaig poder, fins i tot més que quan vaig guanyar la medalla olímpica», va recordar aquest dijous. «La roba em pesava un munt, però vaig aconseguir portar-la a la superfície amb l’ajuda d’un auxiliar i la vam treure de la piscina».

Notícies relacionades

Les assistències mèdiques van arribar amb rapidesa i la van portar al centre mèdic annex a la piscina, mentre Andrea Fuentes intentava fer-la reaccionar. «Vaig intentar despertar-la de totes les maneres, amb crits, amb bufetades i després ja amb l’equip mèdic li vam fer una maniobra que consisteix a estrènyer molt fort l’ungla del dit petit, perquè és un punt que activa l’adrenalina i així es va despertar de cop i va començar a cridar ‘¡m’esteu fent mal!’. Llavors vaig pensar. ‘D’acord, ja està’», va explicar Fuentes.

Després de descansar durant tota la nit, la nedadora nord-americana es troba bé i s’ha deixat veure durant la jornada a l’hotel amb les seves companyes de selecció, tot i que la decisió de si tornarà a l’aigua per competir la prendrà Fuentes amb la resta de l’equip tècnic en funció de com evolucioni en les pròximes hores. «Ella diu que està bé, però esperem a veure què diuen els metges».