EUROCOPA FEMENINA
La selecció espanyola a l’Eurocopa femenina, una favorita sense ‘9’
Multimèdia: L’Eurocopa d’Anglaterra exhibeix el ‘boom’ del futbol femení
La professionalització del futbol femení, un repte de llarg recorregut
Espanya afronta la que pot i ha de ser la millor Eurocopa de la seva història a Anglaterra. Cinc anys després de caure en quarts de final de l’Eurocopa 2017 contra Àustria, la selecció s’hauria de jugar la corona continental amb rivals com Suècia, França, Alemanya i l’actual campiona, els Països Baixos.
Però ho farà amb un ambient enrarit al voltant del grup i sense una davantera natural a l’equip. Així ho ha volgut el seleccionador Jorge Vilda, que ha pres diverses decisions controvertides que s’escapen a la lògica en la concepció d’un grup dominat, evidentment, per les jugadores del FC Barcelona.
Enclavades en el grup B, junt amb una potència com Alemanya, una perillosíssima Dinamarca i l’estireganyosa Finlàndia, les espanyoles són primeres en les apostes per guanyar el títol. Cosa que contrasta amb la seva classificació en els rànquings, ja que és setena en la classificació mundial i cinquena en l’europea. El seu favoritisme s’explica per les 18 victòries en els últims 21 partits.
Vilda aposta clarament per un bloc jove, en el qual 11 de les 23 seleccionades no tenen experiència en les fases finals d’un torneig internacional absolut. «Hi ha jugadores que no han estat encara en un torneig així, però disposem de jugadores amb experiència tant a la selecció en categories inferiors com en clubs. Aquesta barreja entre experiència i futbolistes més joves ens aportarà frescor en el joc», apuntava el seleccionador amb optimisme.
«Seguim al mateix lloc que estàvem, amb els peus a terra, sabem on anem i d’on venim. També el que estan fent els nostres rivals»
Jorge Vilda, seleccionador espanyol
Malgrat tot, l’elecció de les 23 escollides per a l’Eurocopa ha fet molta coïssor. Per començar, la selecció arriba sense la màxima golejadora, Jennifer Hermoso, que queda fora per una lesió, però amb unes paraules que conviden a pensar que hi ha alguna cosa més darrere de la seva absència: «Estic tranquil·la perquè vaig fer i vaig posar-ho tot de part meva per poder-hi ser. Vaig intentar poder arribar-hi, vaig posar-hi tot el que estava a la meva mà, però no depenia de mi, jo no prenia la decisió... Al final he de veure l’Eurocopa des de casa. A mi em queda molt futbol per davant, hi ha aviat un Mundial, uns possibles Jocs Olímpics, però no sé què m’oferirà el futur». Per suplir-la Vilda va escollir la jove Salma Paralluelo, de 18 anys, que també va arribar tocada i al final ha caigut.
I en contra del que s’imaginava, el seleccionador ha decidit deixar fora les dues artilleres d’una Reial Societat que ha quedat segona i que s’ha convertit en la revelació de la Lliga. Contra tot pronòstic, a Anglaterra no hi seran ni Amaiur Sarriegi ni Nerea Eizagirre. La jugadora de Tolosa ha aconseguit aquesta temporada 16 gols i ha fet 7 assistències, mentre que la seva companya, de 21 anys, ha anotat 17 gols i ha ofert 9 passades de gol. Però sense Hermoso i amb Paralluelo baixa a última hora, Vilda ha preferit trucar a la centrecampista del Reial Madrid Teresa Abelleira. Cosa que deixa l’equip amb un dèficit notable de gol en una decisió poc comprensible.
El mateix seleccionador apuntava: «Si jo fos aficionat de la Reial Societat també estaria enfadat amb el seleccionador. Però no em fixo en quin club juga cada jugadora per fer la llista». Amb aquest context aterra a l’Eurocopa una Espanya que estarà pendent de si Irene Paredes, la capitana d’aquest equip, està en disposició d’oferir la seva millor versió després d’una inoportuna lesió a la cuixa.
En la medul·lar el triplet format per Alexia Putellas, Guijarro i Bonmatí han de marcar el ritme dels partits. Alexia és la líder ofensiva de l’equip, després de completar una bona temporada, amb 27 gols en 33 partits, i després d’aconseguir la Pilota d’Or. Tot apunta que l’estrella del Barça lluitarà per la Bota d’Or en el torneig amb l’anglesa Ellen White, jugadora del Manchester City, la davantera francesa del PSG Kakoto, i l’artillera de l’Arsenal i referent ofensiu dels Països Baixos Vivianne Miedema.
«No ens hem de flipar. «Espanya, en l’àmbit absolut, no ha fet res important encara. L’Eurocopa és molt complicada. Hi ha gent que espera que guanyem, però espero que la gent es calmi. Hem de ser conscients de qui som i on estem»
Aitana Bonmatí, jugadora del Barça
Malgrat que arriba en el grup de favorits, des del grup es fuig d’aquesta eufòria que envolta la selecció. Per Vilda, «continuem al mateix lloc que estàvem, amb els peus a terra, sabem on anem i d’on venim». També el que estan fent els nostres rivals».
Notícies relacionadesPutellas adverteix que «hi ha vuit seleccions que poden guanyar. Ho donarem tot, però això és una marató». Hi ha altres seleccions que van amb la mateixa idea. Una vegada a Anglaterra, veurem què passa».
I la blaugrana Bonmatí és la més gràfica: «No ens hem de flipar. Espanya, en l’àmbit absolut, no ha fet res important encara i estem en camí. Portem dos molt bons anys. La gent espera molt de nosaltres, però tenim Finlàndia, Dinamarca i Alemanya, un grup molt difícil. L’Eurocopa és molt complicada. Hi ha gent que espera que guanyem, però espero que la gent es calmi. Hem de ser conscients de qui som i on estem bàsicament».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia