Absència en la competició
El futbol rus, condemnat a l’ostracisme
La marxa de jugadors i els problemes econòmics derivats de les sancions amenacen el campionat del país euroasiàtic. Tots els clubs estan vetats de manera indefinida per l’ocupació de territoris ucraïnesos.
Els equips russos pateixen el càstig de no anar a Europa aquest any. Cap d’ells ha pogut optar a formar part dels elegits a la Champions League, Europa League o ni tan sols la Conference League. L’expulsió de la UEFA és ferma: tots els combinats del país euroasiàtic estan vetats de manera indefinida per l’ocupació de territoris ucraïnesos per part de l’exèrcit rus.
Per veure un dels seus equips en competicions europees, un fanàtic rus tindrà pocs camins: ni tan sols a la seva videoconsola podrà fer-ho. El popular videojoc de futbol FIFA d’aquest any va eliminar del seu contingut tots els equips del país, inclòs el combinat nacional.
Peix gros en un estany petit
En aquesta temporada no veurem, per exemple, el CSKA de Moscou (campió de l’Europa League del 2005, denominada llavors Copa de la UEFA) repetir la seva gesta. El Zenit de Sant Petersburg, amb l’exblaugrana Malcom a les seves files, serà un peix gros en un estany petit, domina a plaer la seva Lliga però no podrà somiar sorprendre a Europa. Un dels més perjudicats per la prohibició és l’FK Sotxi, que es va quedar sense estrenar-se a la Champions League, després de quedar subcampió de la Lliga.
¡El Clásico de Rusia es nuestro! ✊💙 pic.twitter.com/uWepV5p999
— FC Zenit Español✨ (@es_fczenit) 4 de septiembre de 2022
Totes les pedres al camí han debilitat la Lliga russa, que fa dos anys era la sisena en el rànquing de la UEFA, només per sota del Big Five –Espanya, Anglaterra, Itàlia, Alemanya i França– i ara és desena, per sota de les lligues de Portugal, els Països Baixos, Àustria i Escòcia.
Problemes amb els pagaments
Un futboler rus, Aleksei, explica que «ara mateix el futbol rus no és gaire interessant». Ell és seguidor del Rostov del Don, el seu equip local, i del FC Barcelona. Afegeix que, a més, «hi ha poca qualitat esportiva i la corrupció mata l’interès». Per això té posat l’ull en equips que sí que juguen a Europa com el Barça, igual que afirma que seguirà amb especial interès el Mundial, tot i que Rússia no podrà participar en la competició.
Rússia va quedar fora de sistemes de transferències internacionals i això és un problema per fer fitxatges. ¿Com pagar un fitxatge a un equip de la Premier anglesa si no es poden fer arribar els diners? ¿Com rebre els diners d’un traspàs que se’n va a la Lliga italiana? Aquestes han pogut ser les dues grans preguntes de molts dels conjunts de Rússia, especialment aquells que treballen amb bancs sancionats com el CSKA, que opera amb el banc VTB. Tot i que sí que s’han produït fitxatges en aquesta direcció, sens dubte ha sigut una limitació per als equips de la Premier League russa a l’hora de comprar i vendre jugadors.
Sense patrocinadors estrangers
En aquest període de fitxatges tots els equips han gastat un total de 47,8 milions d’euros –inferior al preu del fitxatge més car de la història del campionat, el brasiler Hulk, per 60 milions d’euros– , quan l’anterior havien gastat en conjunt 72 milions. Els equips russos van perdre els ingressos de jugar en competició continental i dels patrocinadors estrangers.
Notícies relacionadesKryliya Sovetov 🆚 PFC CSKA 0️⃣:1️⃣
— PFC CSKA Moscow (@PFCCSKA_en) 4 de septiembre de 2022
Red-Blues took the first away win in the 2022/23 @premierliga_en 🔴🔵
➡️ https://t.co/mwQgVyUKBj pic.twitter.com/i86SG1KRvC
La FIFA va anunciar aquest any que els jugadors estrangers que juguessin a Rússia o a Ucraïna podien suspendre els seus contractes fins aquest mes de juny. I com que les hostilitats encara duren al front, es va allargar aquesta situació un any més. Aquesta mesura va provocar la campanya passada la marxa de 60 jugadors. L’FK Krasnodar va perdre 8 jugadors, entre ells el seu capità, i el Rubin Kazan 7. Ells van ser els més perjudicats però no els únics. CSKA de Moscou i FK Sotxi, entre d’altres, també van patir baixes importants a les seves plantilles. I fins a vuit entrenadors van optar per abandonar Rússia.
Els jugadors ucraïnesos
Un punt a part és el cas dels jugadors ucraïnesos, feia anys que alguns d’ells jugaven a la Premier League de Rússia, de millor qualitat que la del seu veí, la Lliga Premier ucraïnesa. És el cas del defensa central Rakitskiy, que va cancel·lar el seu contracte amb el poderós Zenit de Sant Petersburg aquest mateix any o de l’exjugador Timosxhuk –va jugar al Bayern de Munic, entre d’altres– , que és fortament criticat en el dia d’avui per continuar treballant per al mateix Zenit com a assistent mentre les tropes russes entraven en territori ucraïnès.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació