Una cita entre protestes

Mundial 2022: creix el boicot a Qatar

  • Hummel, l’última de les empreses que intenta desmarcar-se del torneig per la falta de respecte als drets humans.

Mundial 2022: creix el boicot a Qatar

EP

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons s’acosta el Mundial s’uneixen més veus al boicot a Qatar. No només les de figures de l’esport, sinó també d’empreses que no volen veure’s associades a un país que no respecta els drets humans.

L’última ha sigut Hummel. La marca esportiva, que vesteix la selecció danesa, ha anunciat aquesta setmana que esborrarà tots els seus logos dels equipaments que el conjunt escandinau lluirà en el campionat. «Volem deixar un missatge en contra d’un país que no respecta els drets humans ni dels treballadors migrants que han construït els estadis de la competició», va sentenciar Hummel a l’anunciar-ho.

No ha sigut l’única companyia que s’ha plantat. GLS, empresa de paqueteria que patrocinava Bèlgica des del 2011, ha renunciat a fer-ho en aquest Mundial. Altres marques –com ING Belgium, Carrefour, la cervesera Jupiler i la xocolatera Côte d’Or– no han retirat el seu patrocini als ‘diables vermells’, però han comunicat que no enviaran delegacions a Qatar, i renuncien a les entrades que la federació belga els donava. 

El gest de Van Gaal

Als Països Baixos el banc ING, l’empresa de telecomunicacions KPN, la cadena de supermercats Albert Heijn, la companyia estatal de loteria i Bitvavo, plataforma de compra i venda de criptomonedes, han retirat els seus patrocinis per no veure els seus noms lligats a Qatar (que el Barça va lluir durant sis anys i mig al pit).

El seleccionador ‘orange’, Louis van Gaal, s’ha unit a la petició d’Amnistia Internacional de crear un fons de compensació de més de 400 milions d’euros per a les famílies dels obrers morts en la construcció dels estadis (6.500 segons ‘The Guardian’, tres segons els organitzadors).

«Per descomptat, estic donant suport als fons de compensació i crec que això ha de produir-se especialment quan consideres els milers de milions amb què la FIFA es beneficia del torneig», va assestar l’extècnic blaugrana. «Si són tan intel·ligents com per organitzar la Copa del Món allà, han de suportar tot el que ve després d’aquesta decisió».

Braçalets contra la discriminació

Notícies relacionades

Els capitans dels Països Baixos i de set seleccions mundialistes més (Anglaterra, Bèlgica, Suïssa, Gal·les, França, Dinamarca i Alemanya) lluiran a Qatar un braçalet «contra la discriminació i a favor de la diversitat», adornat amb un cor multicolor amb la inscripció ‘One love’. «Ha de ser allà per a tots els que se senten discriminats i exclosos, a tot el món. Estic orgullós d’enviar aquest missatge juntament amb els meus companys capitans d’altres nacions, perquè cada vot compta», va dir el capità alemany, Manuel Neuer.

El seu seleccionador, Hans Flick, ha lamentat que es disputi el Mundial en un país en el qual «hi ha violacions dels drets humans» i «la situació és inacceptable per als homosexuals». El codi penal de Qatar condemna amb fins a set anys de presó les relacions homosexuals i fora del matrimoni, i les dones segueixen sota un sistema de tutela masculina.