Les tres claus
El final de la primera fase de la Champions: del ple anglès als taurons fracassats
El City, el Tottenham, el Chelsea i el Liverpool remarquen el poder de la Premier com a contrast al fiasco de la Lliga, amb Barça i Sevilla caiguts a l’Europa League, i l’Atlètic últim de grup. El PSG acaba segon i podria creuar-se a vuitens amb el Madrid. El Bayern aconsegueix l’únic ple de victòries.
Manchester City - Sevill. Riyad Mahrez marca el tercer gol /
La fase de grups més fugaç de la història va concloure aquest dimecres amb clàssics supervivents, alguna sorpresa i damnificats de renom. El 6 de setembre van iniciar la lligueta 32 equips i en menys de dos mesos només en queden 16 per als vuitens de febrer. La disputa del Mundial a la tardor per primera vegada en la història va obligar a comprimir encara més el calendari i va propiciar les primeres hecatombes abans de l’habitual.
El Barça, per exemple, va anticipar el seu trist destí el 12 d’octubre, després de la quarta jornada. En la cinquena es confirmaria matemàticament l’adeu. Va ser el primer fiasco del futbol espanyol, completat amb el Sevilla i l’Atlètic, últim de grup en plena crisi. El Madrid, evidentment, serà l’únic club de la Lliga a vuitens. Des de 1998 no ocorria una catàstrofe similar a Espanya. La Premier, en canvi, va aconseguir el ple, mentre que Alemanya i Itàlia van colar tres equips entre els 16 millors.
Els favorits que no fallen: el City, el Bayern, el Reial Madrid...
L’únic ple de triomfs el va firmar el Bayern de Munic, que no va cedir ni un sol punt i va ser capaç de vèncer al Camp Nou (0-3) i San Siro (0-2). Sense Lewandowski, l’equip bavarès va repartir el protagonisme ofensiu, amb Sané (4 gols) com a millor artiller. És el tercer ple de 18 punts del Bayern, una cosa que cap conjunt havia aconseguit abans. Els bavaresos, a més, amplien el seu rècord a 34 partits sense caure en fase de grups.
L’altre club que va aspirar fins a l’últim episodi a les sis victòries va ser el Nàpols, la gran sensació d’aquesta primera fase amb un futbol atractiu i demolidor. Va caure a Anfield, però va acabar primer amb 20 gols a favor, la xifra més alta dels 32 participants. Com a ‘pitxitxis’ figuren Salah i Mbappé, tots dos amb set gols, mentre que Haaland, baixa aquest dimecres per lesió davant el Sevilla (3-1), suma 5 gols en 4 partits.
Tampoc van deixar marge a la sorpresa altres favorits, començant pel City, que només va cedir un parell d’empats després d’un inici devastador. L’equip de Guardiola és el màxim candidat al triomf, segons les cases d’apostes. El segueixen el Bayern i el PSG, que va guanyar a Torí (1-2), però va acabar segon pel miracle del Benfica a Israel (1-6). Francesos i lusitans, que van empatar en els seus dos duels, van acabar igualats a tot, però el Benfica va finalitzar líder al marcar més gols com a visitant. El PSG de Messi es podria enfrontar amb el Madrid a vuitens, com l’any passat.
El Bruges de Ferran Jutglà, la gran revelació
En l’apartat de les sorpreses, el Bruges emergeix com a gran revelació. Una vegada coneguda la composició del grup B, ningú hauria pronosticat que l’equip belga tingués el bitllet a vuitens assegurat en la quarta jornada, però així va ser. Després de tombar l’Atlètic a casa i empatar al Metropolitano, el bloc de Ferran Jutglà es va assegurar la seva presència entre els 16 millors, tot i que no va poder mantenir el liderat, que va acabar en poder del Porto. L’equip lusità, amb el golejador Taremi al capdavant, va protagonitzar la millor remuntada de la primera fase. Va començar amb dues derrotes, la segona per 0-4 a l’estadi del Dragón, i va finalitzar primer, enfonsant Simeone.
També pot qualificar-se de sorpresa la classificació del Benfica, que l’any passat va deixar fora el Barça i en aquest curs va desarborar la Juventus, amb triomf inclòs a Torí (1-2), i va ser capaç d’acabar líder amb una fantàstica golejada al Maccabi Haifa.
Menció a part mereix el grup D, en el qual van arribar els quatre clubs amb opcions a l’última jornada. Al final, els afavorits van ser el Tottenham, que va guanyar a Marsella en el minut 95, i l’Eintracht de Frankfurt, el campió de l’Europa League, que va assaltar Lisboa amb un gran triomf.
El Barça comanda el llistat de drames
José Mourinho va utilitzar la seva ironia, sempre afilada, per valorar els favorits a guanyar l’Europa League. «El Betis és candidat, però arribaran tots els taurons fracassats de la Champions, i sembla que en vindran de ben grans», va comentar el tècnic de la Roma, que ha de guanyar aquest dijous el Ludogorets per passar als ‘play-off’ de setzens, que se sortejaran dilluns a Nyon, com els vuitens de la Champions.
Aquests taurons venen encapçalats pel Barça, que per segon any consecutiu cau a l’Europa League després de ser incapaç de guanyar al Camp Nou l’Inter. Aquest 3-3 el va condemnar a la tercera plaça, la mateixa que ha ocupat el Sevilla, que tenia un grup dur amb el City i el Dortmund.
Els andalusos són els reis de la competició amb sis títols. En aquesta «bonica Europa League», segons la va definir Xavi, hi haurà un altre clàssic: la Juventus de Torí, que va tancar la seva nefasta fase de grups amb una última derrota a casa. La vecchia signora només va sumar tres punts.
El Marsella i els dos escocesos (Rangers i Celtic) es van emportar un fiasco a l’acabar últims, però res comparat amb l’Atlètic de Simeone. Els matalassers van començar com a favorits per ser primers en un grup còmode i van acabar al carrer amb una sola victòria, la del debut davant el Porto. Un miratge previ al desastre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat