Entendre + el fitnes
Digue’m com trepitges i et diré què et fa mal
Els peus són, en moltes ocasions, l’explicació més plausible a un dolor inesperat de genoll o esquena. Posar atenció en el patró del moviment contribueix a evitar multitud de lesions.
Digue’m com trepitges i et diré què et fa mal Bé, el refrany potser no era del tot així, però no per això perd el sentit. Els peus són una de les parts que més influeixen en el funcionament motriu de l’organisme, ja que suporten gran part del pes total del cos i intervenen en gairebé tots els moviments que es fan diàriament. Una mala trepitjada, per tant, pot ser l’origen de múltiples lesions en altres parts del cos.
Al caminar, i per tant al córrer, els peus suporten el pes corporal i s’encarreguen que les pressions i les càrregues es reparteixin en els altres músculs i estructures del cos. En general, no solem prestar gaire atenció a com recolzem el peu a terra, però quan apareixen dolors inexplicables en altres articulacions és moment de parar a mirar com es camina.
Descompensacions
En moltes ocasions, el mal de genoll o de lumbars està directament relacionat a aquest moviment. «Totes les parts del cos estan connectades. És com una orquestra», explica Uri García, més conegut a Instagram com @uringutan. «Quan apareix un dolor, cal analitzar-ne tot el context, perquè en ocasions ve de la descompensació d’una altra part del cos o d’algun hàbit que no està directament relacionat amb l’esport», assegura el llicenciat en Ciències de l’Esport (INEFC) i especialista en readaptació de lesions.
Per exemple, una persona que passa vuit hores davant l’ordinador, assegut amb una postura no del tot adequada amb una lleugera curvatura de la part alta de l’esquena o les cames creuades, quan al final del dia surt a córrer, si el patró de moviment no és correcte, molt probablement comenci a patir dolors a les lumbars, genolls, etc. «És com si sense voler estiguéssim lluitant contra la postura natural del cos i això passa factura», resumeix l’ambaixador de MyProtein.
Tot i que cada persona és diferent i en cas de dolor sempre és recomanable visitar un especialista, en moltes ocasions un mateix pot analitzar què no està fent del tot correctament. «S’ha d’analitzar el patró de vici postural de cada persona perquè de vegades es donen casos de descompensacions de gestos a esquerra i dreta per costums tan simples com que sempre ens ajaiem del mateix costat al sofà i acabem forçant més la vista d’un costat i això fa que compensem amb moviments físics», diu.
Entrenament de força
D’altra banda, de cara a solucionar el dolor, hi ha molts exercicis específics que poden ajudar a prendre consciència de la trepitjada i de com fer-la al més ergonòmica possible. García assegura que principalment s’ha de treballar a tenir un arc plantar alt que permeti que els dits puguin separar-se i agafar i, d’altra banda, mantenir la posició erecta de la columna i evitar que caigui el maluc al caminar. D’aquesta manera, és interessant realitzar exercicis complementaris de força per protegir les articulacions que pateixen.
«L’entrenament de força és com una armadura, una protecció per a les articulacions i zones en aquest cas internes que no es treballen d’una altra manera», explica. «Hauria de ser obligatori per a qualsevol persona que corri o faci muntanya perquè aquest treball té una enorme transferència en el seu desenvolupament», raona l’entrenador. Perquè sigui més efectiu, assegura, s’ha de tenir en compte el patró coordinatiu de cada corredor. «Veig gent córrer i el 90% ho fa amb mala postura o trepitja de manera incorrecta. Si el primer que recolzem a terra ho fem malament, això té transferència directa al genoll, maluc, columna...», afegeix.
D’altra banda, el calçat resulta crucial. «Aquesta sensació d’alleujament al descalçar-se que tots coneixem no s’hauria de donar. ¿Si a les mans no ens comprimim amb res, per què als peus sí? Tenen més irrigació que les mans i en canvi en aquestes sí que permetem tenir tacte», reflexiona. Elegir les sabatilles adequades per a cada activitat, així com la correcta talla i subjecció, té un paper fonamental també en com es trepitja.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao