FUTBOL
L’advocat de la UE no veu abús de posició en el veto de la UEFA i la FIFA a la Superlliga
Un advocat general de la Unió Europea va determinar aquest dijous que la FIFA i la UEFA no van incórrer en abús de la seva posició dominant en les competicions del futbol europeu al bloquejar amb l’amenaça de sancions la creació d’un torneig alternatiu, la Superlliga, que en el dia d’avui encara recolzen el Reial Madrid, el FC Barcelona i la Juventus de Torí.
«Les normes de la FIFA i de la UEFA que supediten la creació de qualsevol nova competició a una autorització prèvia són compatibles amb el Dret de la Unió en matèria de competència», va dir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en un comunicat.
L’opinió de l’advocat general assignat a aquest cas, Athanasios Rantos, no és vinculant, però el Tribunal de Justícia de la Unió Europea estima que els seus jutges segueixen la línia d’aquests dictàmens previs en aproximadament un 80% dels casos.
La UEFA va acollir amb satisfacció el dictamen inequívoc d’avui que recomana una sentència del TJUE «en suport de la nostra missió central de governar el futbol europeu, protegir la piràmide i desenvolupar aquest esport a tot Europa».
Regulador i operador
Un jutjat madrileny havia remès aquest cas a Luxemburg perquè aquesta cort dirimís si l’oposició de la UEFA i la FIFA a la creació de la Superlliga era contrària a la norma europea de competència, ja que els advocats d’aquest projecte veuen problemàtic el paper doble de regulador i operador econòmic de les competicions que tenen la FIFA i la UEFA.
Aquestes dues entitats, per la seva banda, creuen que el model europeu de l’esport de competicions obertes, solidaritat, equilibri competitiu i la promoció del futbol base quedaria en risc amb la posada en marxa d’aquesta competició alternativa i que això preval sobre la lliure competència.
Segons la seva opinió, l’advocat planteja que aquest doble paper «no implica, en si mateix, una infracció en matèria de competència» i afirma que els efectes restrictius –això és, les sancions als clubs implicats– derivats del sistema d’autorització prèvia pel qual es va bloquejar la Superlliga «són inherents i proporcionats per arribar als objectius legítims perseguits per la UEFA i la FIFA».
Sistema transparent
«Les normes de la Unió en matèria de competència no prohibeixen a la FIFA, a la UEFA, a les seves federacions membre o a les seves lligues nacionals amenaçar amb sancions els clubs en cas que aquests participin en un projecte [...] que pogués vulnerar els objectius legítims perseguits per aquestes federacions», recalca l’advocat.
El model esportiu europeu, sosté el lletrat, ha «de promoure competicions obertes, a les quals tots puguin accedir gràcies a un sistema transparent en el qual els ascensos i descensos de categoria mantinguin un equilibri competitiu i afavoreixin el mèrit esportiu».
A més, el model europeu es basa en un sistema piramidal en el qual la base és el futbol aficionat i ha «de recolzar-se en un règim de solidaritat financera» per «redistribuir i reinvertir en els nivells inferiors de l’esport els ingressos generats pels esdeveniments i les activitats de l’elit», opina l’advocat general europeu.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia