Cisma en la Lliga
Els clubs es rebel·len a Espanya: el VAR dels embolics
El videoarbitratge col·lecciona crítiques de jugadors i tècnics en la cinquena temporada a Espanya.
Els comunicats de l’Espanyol i el Sevilla d’aquest cap de setmana resumeixen el malestar dels clubs.
La cinquena temporada del VAR entra en la recta final i no es pot dir, precisament, que hagin millorat gaire les coses respecte al començament. Cada jornada emergeixen les crítiques de jugadors i entrenadorscontra una tecnologia que es va implantar per solucionar errors flagrants i corregir injustícies, però al final ha comportat més confusió i queixes pels greuges comparatius en el seu ús. Abans, l’error s’associava més a l’atzar; ara, la presència de la tecnologia incrementa l’enuig. Al final, la realitat acaba sent tan òbvia com sempre: els perdedors es queixen i els guanyadors callen.
El gol anul·lat al Madrid en l’últim clàssic de la Lliga va ser potser l’episodi més comentat de la polèmica. «Em quedo amb el dubte. Segur no hi ha res, però tenim dret a dubtar», va dir llavors Carlo Ancelotti. No s’ha d’anar tan lluny per trobar casos realment injustos, com els d’aquesta última jornada, que van propiciar els comunicats de rebuig del Sevilla i l’Espanyol. Abans ja es van queixar oficialment el Cadis i l’Atlètic.
«El punyeter VAR»
El club sevillista va esclatar per l’expulsió de Pape Gueye en el minut 18. L’àrbitre no se’n va adonar de la trepitjada involuntària sobre Aspas. El va informar un assistent i el va acabar fent fora al mostrar-li la segona groga. «La Premier té 28 expulsats i aquí, la millor Lliga del món, en portem més de 100. Alguna cosa està fallant», va reflexionar Fernando. «Són dues collonades. És el punyeter VAR, que fa pitjors els àrbitres», va esclatar el tècnic Mendilibar. L’endemà es va passar per alt una entrada de Tchouaméni sobre Chukwueze que va poder suposar perfectament la vermella.
La reacción de Setién a la entrada de Tchouameni sobre Chukwueze. #LaLiga #LaCasaDelFútbol pic.twitter.com/XulX8OSzby
— Fútbol en Movistar Plus+ (@MovistarFutbol) 8 de abril de 2023
El Sevilla va emetre dissabte un comunicat expressant «el rebuig més absolut» a les decisions arbitrals. El club lamenta «la falta de criteri» i critica la «indignant permissivitat amb uns i la mà dura amb els altres».
Unes hores després, l’Espanyol també es va indignar pel gol anul·lat a Braithwaite després d’una mà de Joselu que va advertir el VAR, mentre es perdonava la segona groga a Dani García, pivot de l’Athletic. Tampoc es va tallar l’entitat blanc-i-blava, que en la seva nota va denunciar «la disparitat de criteris arbitrals» al revisar les jugades. El club periquito va assenyalar un llistat de jugades en què s’ha sentit perjudicat.
"¿Qué hago, me corto la mano?"
— Fútbol en Movistar Plus+ (@MovistarFutbol) 8 de abril de 2023
Golazo de Braithwaite anulado por mano de Joselu. #LaCasaDelFútbol pic.twitter.com/1eWkDrJSvO
La ira d’Iraola
La jornada anterior també es va tancar amb una altra empipada monumental després del penal a favor del València assenyalat contra el Rayo. L’àrbitre no va veure res fins que el VAR el va avisar, cosa que no va fer cap gràcia a Iraola, el tècnic de l’equip de Vallecas. «Em sembla increïble. Jo m’estic jugant el mateix que el València. Ja ens va passar a Girona... En fi, no vull ficar-me en cap mullader. En dos dies ningú recordarà el que ha passat, però tenim dos punts menys».
La polèmica no sorprèn els àrbitres més veterans. Així ha sigut tota la vida. «Jo no en tinc ni punyetera idea. No en sé res del futbol modern, estic en un altre món», diu Andújar Oliver al ser qüestionat pel videoarbitratge en una xerrada amb EL PERIÓDICO. A poc a poc es treu la cuirassa. «M’hauria encantat tenir el VAR en la meva època. Com més ajudes tinguis a la feina sempre serà beneficiós. Benvinguda sigui la tecnologia, és bona per a tot. El problema és un altre», assegura l’excol·legiat, que dispara cap a altres actors.
«Qui guanya calla, qui perd fa merder. Anem fa 50 anys i no s’ha avançat gens»
Andújar Oliver / Exàrbitre
«Qui guanya calla, qui perd fa merder. Anem fa 50 anys i no s’ha avançat gens. La festa sempre acaba igual: qui pren les decisions és el culpable de tot». Segons l’andalús, l’escàndol es munta gairebé sempre amb els dos grans. «És una vergonya, però no és res nou d’aquest any. És una mentida centrar-se només en el VAR. Qui guanya un campionat és perquè és millor i qui perd és perquè és pitjor. Les altres coses són voler enganyar l’afició i tothom».
«Una puta barbaritat»
Un dels més perjudicats del curs ha sigut el Cadis, que va arribar a demanar la suspensió de la Lliga mentre no es resolgués el recurs presentat pel greu error del 17 de gener, quan es va donar validesa a un gol de l’Elx en clar fora de joc. Del Cerro Grande va demanar disculpes, però el duel va acabar amb empat. És l’error més garrafal des que va començar el campionat.
El VAR va revisar una possible falta, però no la posició il·legal, cosa que va encendre Sergio González, que també s’ha indignat amb altres decisions, com el penal decretat en l’últim minut, el 100, contra el Getafe per unes mans del Pacha Espino. «Que afegeixin 10 minuts és una puta barbaritat. Vull enviar un missatge a l’estament arbitral i que es posin les piles perquè tots ens hi estem jugant molt», va dir el tècnic. Aquest diumenge va tenir més fortuna a camp del Betis.
El drama de les mans
Un altre extècnic periquito, com Ernesto Valverde, també va esclatar fa setmanes amb el gol anul·lat a Iñaki Williams contra el Barça per una mà prèvia de Muniain. «El VAR ens allunya del futbol real que tots coneixem. Suposo que hi ha algú amb una mira telescòpica que està observant exactament si la pilota li toca [a jugador] en un lloc o un altre», va apuntar el preparador.
«El VAR ens allunya del futbol real que tots coneixem»
Ernesto Valverde / Entrenador de l’Athletic
Les mans generen moltes de les polèmiques. Mai se sap amb exactitud quan s’actua o no, si és penal o és una acció involuntària. El futbol deixa de veure’s en moviment. Es paren les imatges i tot es desvirtua. «L’àrbitre de camp ha de tenir més protagonisme. El protocol diu que s’ha d’entrar en cas d’error obvi, clar i manifest, però hi ha moltes accions interpretables», apunta l’excol·legiat Pérez Burrull, que lamenta que moltes vegades es redueixi tot «a una foto per reclamar o valorar».
Continuar creient-hi
Jagoba Arrasate, tècnic de l’Osasuna, també va deixar reflexions interessants fa un mes després de caure a Mestalla. Iglesias Villanueva va expulsar Sergio Herrera i Aimar Oroz amb vermella directa que va anul·lar després d’anar fins al monitor. També, després de la revisió del VAR, va assenyalar un penal a favor del València i no en va indicar un altre que semblava més clar. També li va molestar la diferència de criteri al validar un gol del Madrid amb Rüdiger en fora de joc molestant el porter navarrès i anul·lar-ne un d’Abde contra el Celta per posició il·legal del Chimy en un context similar.
«L’àrbitre de camp ha de tenir més protagonisme. No es pot reduir tot a una foto per reclamar o valorar»
Pérez Burrull / Exàrbitre
«Volem calmar-nos, abaixar les pulsacions, entendre certes coses, però a mi se’m fa molt difícil continuar creient-hi», va reflexionar el tècnic de l’Osasuna. Ofuscat es va mostrar també Rubén Baraja, que lluita per treure el València del descens. El tècnic va al·lucinar al passar per alt el VAR el penal de Kessie a Fran Pérez al Camp Nou. «Hi ha contacte, m’ha sorprès que l’àrbitre no anés a veure-ho. Ha sigut molt ràpida la decisió de xiular córner».
Rècord d’expulsions
Les expulsions s’han multiplicat aquest curs. En la Lliga s’han mostrat ja 112 targetes vermelles en 28 jornades, una xifra bestial si es té en compte que la temporada passada van ser 89. En la Premier no n’hi ha hagut ni una quarta part. El Betis, amb 12 vermelles, incloses les d’aquest diumenge de Canales i Ruibal, lidera un rànquing que tanca el Madrid, amb només 1 expulsat.
Notícies relacionadesLas lágrimas de Canales.
— Fútbol en Movistar Plus+ (@MovistarFutbol) 9 de abril de 2023
Primera roja directa de su carrera. #LaCasaDelFútbol pic.twitter.com/S9etsIO43Z
Els tècnics lamenten aquestes dades i coincideixen que «el futbol és un esport de contacte», com també va dir l’estiu passat Medina Cantalejo, el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres, que va apostar pel final dels «penaltets», una cosa que tampoc s’ha complert.
Per a la pròxima campanya ja s’esperen novetats. La federació ha publicat les bases del concurs per a la presentació del servei per a les pròximes tres temporades, des de la 2023-24 fins a la 2026-27, amb la possible inclusió del fora de joc semiautomàtic. El VAR també arribarà a la Lliga femenina si els clubs ho consideren necessari. Per ara segueix fora l’Ull de Falcó, que sí que s’utilitza en la Premier, la Bundesliga i la Champions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034