Corrupció al món de l’esport

La fiscalia rebutja que el CSD sigui acusació en el cas Negreira

El cas Negreira: el gran forat negre del Barcelona

Laporta nega que el Barça comprés àrbitres

El FC Barcelona sol·licita a la jutge tenir alhora la condició d’investigat i d’acusació particular perquè es considera perjudicat

La fiscalia rebutja que el CSD sigui acusació en el cas Negreira
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia rebutja que el Consell Superior d’Esports (CSD) exerceixi l’acusació particular en el procediment obert pel cas Negreira de presumpta corrupció perquè l’entitat, al seu entendre, no pot considerar-se com a part perjudicada ni ofesa. L’acusació pública sosté en el seu escrit, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que, tot i que aquest organisme entengui «legítimament» que l’alteració de neteja en una competició esportiva «ofèn» els seus principis ètics, no el converteix, «sense més ni més», en «ofesos jurídics». El mateix opina sobre la personació de l’associació blaugrana ‘Un crit valent’. D’altra banda, el FC Barcelona ha sol·licitat a la jutge que se’l tingui personat alhora com investigat i com acusació particular perquè es considera perjudicat.

Els fiscals Luis García Cantón i Ricardo Sanz-Gadea detallen que «s’ha de partir de la base, i aquesta dada ens sembla essencial, que els conceptes ‘perjudicat’ i ‘ofès’, des del punt de vista social, no tenen res a veure amb la seva valoració des del punt de vista estrictament jurídic». En aquest sentit, al·ludeixen a la llei que va incorporar al Codi Penal el delicte de corrupció en l’esport i que el propòsit és «la garantia d’una competència justa i honesta». És a dir, el que s’ha de protegir és «la competència lliure i justa», relaten. I afegeix que el concepte de «perjudicat» és «qui ha patit un perjudici o mal moral» per la comissió d’un delicte. Al seu entendre, partint d’aquests paràmetres, el CSD no compleix amb els «mínim exigibles» per ser acceptat com acusació particular.

«Ni mal moral, ni patrimonial»

«No hi ha mal moral, ni molt menys patrimonial, per a uns peticionaris (per exercir l’acusació) que no mantenen cap relació –ni aproximada– amb la lliure competència justa d’una competició de la qual participen com a mers espectadors», de manera que «difícilment poden ser víctimes d’un mal moral, encara que fos de manera vicària, per les accions que s’imputen al FC Barcelona o als seus dirigents», insisteixen els fiscals. A més, afegeixen que la tutela «genèrica» de l’esport reconeguda al CSD, fins i tot la que des d’«un punt de vista estrictament organitzatiu se li atribueixi sobre el sistema arbitral», no el pot «elevar a la categoria de perjudicat o ofès» en un delicte que «protegeix» la «lliure i justa competència». La jutge Silvia López Mejías, instructora del cas, està pendent de resoldre les peticions de personació, entre elles les del Reial Madrid.

Notícies relacionades

La fiscalia, així mateix, s’oposa a la pretensió de La Liga, a la qual s’ha afegit la Federació Espanyola de Futbol, d’aplicar la investigació a Javier Enríquez Romero, fill de José María Enríquez Negreira, al considerar que és «precipitat» entendre que les dades aportades «configurin en aquest moment embrionari de la investigació un nombrós suport probatori incriminatori». Remarca que és «prudent» esperar als resultats de les indagacions que està portant a terme la Guàrdia Civil.

D’altra banda, La Liga ha sol·licitat a la jutge identificar les persones que formen part del denominat Comitè de Riscos Tributaris del Barça i reclamar algunes companyies auditores que han realitzat per a l’entitat blaugrana investigacions internes, entre elles les del cas Negreira. L’entitat blaugrana, a més, demana que s’imposi una fiança de 500.000 euros al Reial Madrid per exercir l’acusació particular.